ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Καμία απόλυση! Ενιαίος συντονισμένος αγώνας

Από την τελευταία κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια
Από την τελευταία κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια
Σε αγωνιστικό αναβρασμό παραμένουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων διεκδικώντας να μη γίνει καμία απόλυση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει περίπου 600 εργαζόμενους από το συγκεκριμένο χώρο, με επιπτώσεις όχι μόνο στους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά και στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την ποιότητα σπουδών.

Σήμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ενώ αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή 20 Ιούνη θα κάνουν 48ωρη απεργία και νέα συγκέντρωση από τις 7 το πρωί έξω από το κτίριο Διοίκησης. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζονται και σήμερα απεργία - κατάληψη και θα γίνει νέα ΓΣ, ενώ για αύριο στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση με τη συμμετοχή συνδικάτων και φορέων της πόλης. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι διοικητικοί συνεχίζουν με κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ έχουν αποφασίσει από την προηγούμενη βδομάδα το κλείσιμο του ιδρύματος.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, είχε συνάντηση με το ΚΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), για να του κοινοποιήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο υπουργός Παιδείας αναφορικά με τους 600 εργαζόμενους που δεν θα απολυθούν δεν ξεκαθάρισε τον προορισμό της κινητικότητας, ενώ για τους 600 που θα απολυθούν ισχυρίστηκε ότι μετά την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων αν ...προκύψουν κενές θέσεις τότε θα τοποθετηθούν. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση - παρωδία με τον υπουργό Παιδείας απείχε η «Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καθώς, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε διαπραγματευτικό αλλά τετελεσμένο κι ενημερωτικό χαρακτήρα για προειλημμένες αποφάσεις, την περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να κοντράρουν τις απολύσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε το ΚΣ της ΟΔΠΤΕ, που προσανατολιζόταν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, υπογραμμίζοντας ότι «οι απολύσεις αυτές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις συνολικότερες αναδιαρθρώσεις (όπως το καινούριο Ασφαλιστικό που ετοιμάζεται), αλλά και με τις ειδικότερες στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στόχος τους είναι πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο στην ανάγκη για κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό καίγονται να προωθήσουν τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι θα εφαρμόσουν τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012, γι' αυτό θέλουν να μας αξιολογούν με βάση τους στόχους που θα θέτει η λειτουργία των ιδρυμάτων ως επιχειρήσεων. Συνιστά γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, στην οποία πρέπει ν' απαντήσουμε σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα, τους φοιτητές».

Η «αξιολόγηση» των αναγκών θα γίνει από την αγορά

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του έκανε σαφή για άλλη μια φορά την πρόθεση της κυβέρνησης οι ανάγκες των ιδρυμάτων να καθοριστούν από την αγορά σήμερα στο διοικητικό προσωπικό, αύριο σε ερευνητικό και μορφωτικό επίπεδο. Απαντώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για τις 600 απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων είπε ότι «το θέμα λύθηκε και λύθηκε έντιμα», ανακοινώνοντας την προκήρυξη για την πρόσληψη αξιολογητή από την ...αγορά, ο οποίος θα εκτιμήσει τα οργανογράμματα και τις ανάγκες των πανεπιστημίων «και θα μας πει πόσοι διοικητικοί είναι στοιχειωδώς απαραίτητοι για μία επαρκή λειτουργία των πανεπιστημίων».

Υπενθυμίζουμε ότι - όπως είχε καταγγείλει η Σύνοδος των πρυτάνεων - σήμερα λείπουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια τουλάχιστον 2.500 διοικητικοί υπάλληλοι. Τα τελευταία 4 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης - βεβιασμένης και μη - έχει αποχωρήσει κατά μέσο όρο το 30% των διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς να έχει ανανεωθεί με νέες προσλήψεις και πριν 6 χρόνια ο αριθμός των διοικητικών ήταν 13.000 ενώ σήμερα είναι 6.000.

Οσον αφορά την επανατοποθέτηση των 600 διοικητικών, η διαδικασία που έχει οριστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ως εξής: Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών, από την προχτεσινή δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού των φορέων προέλευσης. Εντός 5 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων, οι Διευθύνσεις Διοικητικού των ΑΕΙ προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν το σύνολο των σχετικών στοιχείων στο ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει τους προσωρινούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός 5 ημερών από την έκδοση των προσωρινών πινάκων να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και εκδίδει τους τελικούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων. Ο φορέας υποδοχής (ΑΕΙ και ΤΕΙ) εκδίδει τις αποφάσεις μετάταξης - μεταφοράς.

Κινητοποιήσεις για ακύρωση σεμιναρίων που ετοιμάζουν την «αξιολόγηση»

Στη μάχη για την ακύρωση του νέου κύκλου σεμιναρίων για την αξιολόγηση καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΠΑΜΕ ήδη από τη Δευτέρα, οπότε και σε διάφορες περιοχές της χώρας ξεκίνησαν τα σεμινάρια στα οποία οι διευθυντές σχολείων καλούνται να μάθουν να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς.

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ προχώρησαν από χτες σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα σχολεία που ορίστηκαν ως επιμορφωτικά κέντρα, ακυρώνοντας δεκάδες σεμινάρια. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα από σωματεία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τις επόμενες ημέρες, όπου προγραμματίζονται διημερίδες «επιμόρφωσης», κηρύσσονται και στάσεις εργασίας.

Η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που έδωσαν με απόλυτη επιτυχία τη μάχη για να μην υλοποιηθούν τα σεμινάρια που προετοιμάζουν την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οπως σημειώνει, από τα 44 σεμινάρια που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν προχτές, Δευτέρα, στην Αττική δεν έγινε ούτε ένα. Αντίστοιχα, αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και χτες οι εκπαιδευτικοί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και σε σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα προγραμματισμένα σεμινάρια των διευθυντών για την αξιολόγηση.

«Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τις ΕΛΜΕ, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Διδασκόντων, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση.

Να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εκθέσεων και στα σεμινάρια. Να μην προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στη σύνταξη των εκθέσεων που ζητά το υπουργείο, να μην απαντήσουν με βάση τους δείκτες.

Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη συμπληρώσουν την ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τις επόμενες μέρες, ώστε να ακυρωθούν και τα επόμενα προγραμματισμένα σεμινάρια», είναι το μήνυμα της Παναττικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει κηρύξει πάγια 48ωρη απεργία για τους διευθυντές των σχολείων των περιοχών όπου πραγματοποιούνται οι διημερίδες, ώστε να μη συμμετέχουν σε αυτές, και 3ωρη στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς των ίδιων περιοχών για την πρώτη ημέρα πραγματοποίησης των διημερίδων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας, στην ίδια κατεύθυνση της προώθησης της αξιολόγησης, απέστειλε προς τα σχολεία ηλεκτρονική φόρμα - έκθεση αυτοαξιολόγησης και αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων να τη συμπληρώσουν.

Οπως έχει επισημάνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης είναι πλήρης αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η συμπλήρωσή της, σε αυτήν τη φάση, με οποιονδήποτε τρόπο (μονολεκτικό, περιγραφικό, δήθεν "παιδαγωγικό" κ.ά.), σημαίνει ότι υλοποιούμε την αυτοαξιολόγηση, δηλαδή αποδεχόμαστε και υλοποιούμε την πολιτική του υπουργείου Παιδείας».

«Λογιστική» αντιμετώπιση του γονεϊκού κινήματος

Στο «κυνήγι» βγήκε η εφορία καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα θεσμοθετημένα όργανα του γονεϊκού κινήματος σαν ...εταιρείες.

Ο λόγος για την αξίωση από τους Συλλόγους Γονέων να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να δηλώνουν άμεσα στην εφορία οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων. Οι υπηρεσίες της εφορίας πατούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις από τη δεκαετία του '90, που έμεναν όμως ανενεργές ύστερα από την παρέμβαση των γονιών, οι οποίοι δεν είναι βέβαια μέτοχοι επιχείρησης αλλά εθελοντικά δραστηριοποιούνται για την εξασφάλιση της μόρφωσης των παιδιών. Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, η εφορία έχει ξεκινήσει σαφάρι και μοιράζει πρόστιμα, ενώ αλλού ασκούνται πιέσεις σε συλλόγους που δεν έχουν αποκτήσει ΑΦΜ, επιστρατεύοντας απειλές για πρόστιμα.

Το θέμα έχει απασχολήσει Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων. Xτες, στη Ρόδο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας της τοπικής Ενωσης Γονέων και Συλλόγων Γονέων στον προϊστάμενο της εφορίας, ζητώντας: Να μην πληρώσει κανένας σύλλογος πρόστιμο στην εφορία. Να δοθεί η ευκαιρία στους συλλόγους να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς το βάρος του φοροεισπρακτικού μέτρου. Να εξαιρεθούν οι Σύλλογοι Γονέων από το άδικο φοροεισπρακτικό μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ