Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Καμία απόλυση! Ενιαίος συντονισμένος αγώνας

Από την τελευταία κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια
Από την τελευταία κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια
Σε αγωνιστικό αναβρασμό παραμένουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων διεκδικώντας να μη γίνει καμία απόλυση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει περίπου 600 εργαζόμενους από το συγκεκριμένο χώρο, με επιπτώσεις όχι μόνο στους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά και στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την ποιότητα σπουδών.

Σήμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ενώ αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή 20 Ιούνη θα κάνουν 48ωρη απεργία και νέα συγκέντρωση από τις 7 το πρωί έξω από το κτίριο Διοίκησης. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζονται και σήμερα απεργία - κατάληψη και θα γίνει νέα ΓΣ, ενώ για αύριο στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση με τη συμμετοχή συνδικάτων και φορέων της πόλης. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι διοικητικοί συνεχίζουν με κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ έχουν αποφασίσει από την προηγούμενη βδομάδα το κλείσιμο του ιδρύματος.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, είχε συνάντηση με το ΚΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), για να του κοινοποιήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο υπουργός Παιδείας αναφορικά με τους 600 εργαζόμενους που δεν θα απολυθούν δεν ξεκαθάρισε τον προορισμό της κινητικότητας, ενώ για τους 600 που θα απολυθούν ισχυρίστηκε ότι μετά την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων αν ...προκύψουν κενές θέσεις τότε θα τοποθετηθούν. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση - παρωδία με τον υπουργό Παιδείας απείχε η «Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καθώς, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε διαπραγματευτικό αλλά τετελεσμένο κι ενημερωτικό χαρακτήρα για προειλημμένες αποφάσεις, την περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να κοντράρουν τις απολύσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε το ΚΣ της ΟΔΠΤΕ, που προσανατολιζόταν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, υπογραμμίζοντας ότι «οι απολύσεις αυτές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις συνολικότερες αναδιαρθρώσεις (όπως το καινούριο Ασφαλιστικό που ετοιμάζεται), αλλά και με τις ειδικότερες στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στόχος τους είναι πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο στην ανάγκη για κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό καίγονται να προωθήσουν τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι θα εφαρμόσουν τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012, γι' αυτό θέλουν να μας αξιολογούν με βάση τους στόχους που θα θέτει η λειτουργία των ιδρυμάτων ως επιχειρήσεων. Συνιστά γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, στην οποία πρέπει ν' απαντήσουμε σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα, τους φοιτητές».

Η «αξιολόγηση» των αναγκών θα γίνει από την αγορά

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του έκανε σαφή για άλλη μια φορά την πρόθεση της κυβέρνησης οι ανάγκες των ιδρυμάτων να καθοριστούν από την αγορά σήμερα στο διοικητικό προσωπικό, αύριο σε ερευνητικό και μορφωτικό επίπεδο. Απαντώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για τις 600 απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων είπε ότι «το θέμα λύθηκε και λύθηκε έντιμα», ανακοινώνοντας την προκήρυξη για την πρόσληψη αξιολογητή από την ...αγορά, ο οποίος θα εκτιμήσει τα οργανογράμματα και τις ανάγκες των πανεπιστημίων «και θα μας πει πόσοι διοικητικοί είναι στοιχειωδώς απαραίτητοι για μία επαρκή λειτουργία των πανεπιστημίων».

Υπενθυμίζουμε ότι - όπως είχε καταγγείλει η Σύνοδος των πρυτάνεων - σήμερα λείπουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια τουλάχιστον 2.500 διοικητικοί υπάλληλοι. Τα τελευταία 4 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης - βεβιασμένης και μη - έχει αποχωρήσει κατά μέσο όρο το 30% των διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς να έχει ανανεωθεί με νέες προσλήψεις και πριν 6 χρόνια ο αριθμός των διοικητικών ήταν 13.000 ενώ σήμερα είναι 6.000.

Οσον αφορά την επανατοποθέτηση των 600 διοικητικών, η διαδικασία που έχει οριστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ως εξής: Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών, από την προχτεσινή δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού των φορέων προέλευσης. Εντός 5 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων, οι Διευθύνσεις Διοικητικού των ΑΕΙ προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν το σύνολο των σχετικών στοιχείων στο ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει τους προσωρινούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός 5 ημερών από την έκδοση των προσωρινών πινάκων να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και εκδίδει τους τελικούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων. Ο φορέας υποδοχής (ΑΕΙ και ΤΕΙ) εκδίδει τις αποφάσεις μετάταξης - μεταφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ