Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Καλούνται να καλύψουν την ύλη όλης της χρονιάς σε ένα μήνα!

Εντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δώσει παράταση ενός μήνα στο διδακτικό έτος των ΣΔΕ προκειμένου - δήθεν - να καλυφθούν κενά στην ύλη των μαθημάτων που προκλήθηκαν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία του υπουργείου, καθώς για μια ολόκληρη σχολική χρονιά δε φρόντισε να στείλει όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΣΔΕ και στέλνει τώρα ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν μέσα στον ένα μήνα της παράτασης την ύλη ολόκληρης της χρονιάς!

Θυμίζουμε ότι τα ΣΔΕ απευθύνονται σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τους δίνουν τη δυνατότητα, μετά από δύο χρόνια φοίτησης, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου και μετά να συνεχίσουν αν θέλουν τη φοίτησή τους σε Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ ή άλλες εκπαιδευτικές δομές που δέχονται αποφοίτους Γυμνασίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους, που υπογράφτηκε στις 6 Ιούνη από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, το σχολικό έτος παρατείνεται για τους τελειόφοιτους σε 19 ΣΔΕ και 10 παραρτήματα ΣΔΕ πανελλαδικά και κάποια από αυτά καλούνται να καλύψουν μέσα σε ένα μήνα την ύλη ολόκληρης της χρονιάς για 4 ή και 5 μαθήματα (από τα 8 που διδάσκονται συνολικά). Είναι φανερό το μέγεθος της υποκρισίας της απόφασης για παράταση, καθώς η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για το ότι δεν διδάχτηκαν αυτά τα μαθήματα όλο το χρόνο, ενώ τώρα με την παράταση το βάρος πέφτει πάνω στους ενήλικες μαθητές των ΣΔΕ, πολλοί από τους οποίους είναι εργαζόμενοι ή αναζητούν εργασία.

«Εμείς φοιτούσαμε καθημερινά στο σχολείο, αλλά η πολιτεία δεν φρόντισε να τα στελεχώσει έγκαιρα, ως όφειλε. Θέλοντας να καλύψει την ολιγωρία ή αδιαφορία της έστειλε καθηγητές λίγο πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτό εφόσον τα ΣΔΕ είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η παράταση γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους για να καλύψει δηλαδή τις ευθύνες της η πολιτική ηγεσία», τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας και άλλα αρμόδια Τμήματα του υπουργείου οι εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ Αγ. Αναργύρων, Αχαρνών, Καλλιθέας, Περιστερίου και η Πανελλήνια Ενωση φοιτούντων και αποφοίτων των ΣΔΕ.

Οι φοιτούντες στα ΣΔΕ εξηγούν ότι με την παράταση του Ιούλη στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται αυτόν τον καιρό από τους δήμους ή άλλες υπηρεσίες που απαιτούν απολυτήριο Γυμνασίου, στερούνται τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε εποχιακές εργασίες την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ για άλλους που ήδη έχουν προσληφθεί σε κάποια θέση (με την υπόσχεση ότι ως τις 30 Ιούνη θα κατέθεταν το απολυτήριό τους) τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή τους στη δουλειά.

Αντιπροσωπεία των μαθητών των ΣΔΕ είχε προχτές συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνους για τα ΣΔΕ και τους έθεσε τα παραπάνω προβλήματα, απαιτώντας να δοθούν τα απολυτήρια κανονικά στα τέλη Ιούνη και να δοθεί η ευχέρεια στους Συλλόγους Διδασκόντων των ΣΔΕ να εκτιμήσουν πού και πόσα επιπλέον συμπληρωματικά μαθήματα απαιτούνται. Από πλευράς του υπουργείου όμως απορρίφθηκαν αυτά τα αιτήματα με το επιχείρημα ότι τα σχολεία θα υποβαθμιστούν αν δε διδαχθούν κάποια μαθήματα, λες και δεν είναι υποβάθμιση το ότι όλη τη χρονιά δεν είχαν καθηγητές... Οι μαθητές των ΣΔΕ σκέφτονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ