ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα το συλλαλητήριο για Ασφαλιστικό και συντάξεις

Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια. Πάνω από 50 πούλμαν απ' όλη τη χώρα δρομολογούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Οργανώσεις

Πάνω από 50 πούλμαν με συνταξιούχους φτάνουν σήμερα στην Αθήνα για το συλλαλητήριο
Πάνω από 50 πούλμαν με συνταξιούχους φτάνουν σήμερα στην Αθήνα για το συλλαλητήριο
Σήμερα, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαδηλώνουν για να μπει φρένο στη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και για να εμποδιστούν τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν εργατικά συνδικάτα και οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, που συμμετέχουν με πανελλαδική κινητοποίηση. Πάνω από 50 πούλμαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναμένεται να φτάσουν σήμερα στην Αθήνα, επαληθεύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι απόμαχοι της δουλειάς δεν το βάζουν κάτω, διεκδικούν και συντονίζονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Από τη Θεσσαλονίκη, η μετακίνηση θα γίνει δωρεάν, με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν αύριο στις 9 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου. Πούλμαν για εργαζομένους και συνταξιούχους δρομολογούνται επίσης από το Λαύριο (4.30 μ.μ., Αγαλμα των Μεταλλωρύχων), την Καλαμάτα (2 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και τη Λαμία (1.15 μ.μ., πλατεία Πάρκου).

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις των συνταξιούχων για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 5.15 μ.μ., στα εξής σημεία:

  • Ομόνοια: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πελοπόννησος, Νησιά.
  • Σύνταγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττός, Βύρωνας, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Δημόσιο, Επισιτισμός, ΟΑΕΕ, Λαύριο, Λούτσα, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΤΑΕ, Σωματείο Εφημεριδοπωλών.
  • Κάνιγγος: Αθήνα, Πειραιάς, Αγ. Παρασκευή, Αιγάλεω, Ανω Λιόσια, Ιλιον, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Νίκαια, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ν. Πέραμος, ΝΑΤ, ΟΣΕ.

Αντίστοιχα, η προσυγκέντρωση συνδικάτων, μαζικών φορέων, γυναικών, νεολαίας και Λαϊκών Επιτροπών έχει οριστεί στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΟΓΕ.

Ενόψει της σημερινής κινητοποίησης στην Αθήνα, τα συνεργαζόμενα συνταξιουχικά Σωματεία Δημοσίου - ΙΚΑ - ΟΑΕΕ στη Λιβαδειά έκαναν προχτές συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό. Από τη Λιβαδειά θα αναχωρήσουν δωρεάν λεωφορεία για την Αθήνα στις 2.30 μ.μ., από την πλατεία «Λάμπρου Κατσώνη» (Ζάππειο). Σήμερα το πρωί, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ, στις 9 το πρωί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των συνταξιούχων.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη, θα γίνουν επίσης:

  • Στην Ικαρία, στον Εύδηλο στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου και την Παρασκευή 20 Ιούνη στον Αγιο Κήρυκο στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του παλιού δημαρχείου.
  • Στη Σάμο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, από το Σωματείο Συνταξιούχων του νησιού.
  • Στην Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ και στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στο Σαρόκο.
  • Στην Κω, στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Καζούλη από το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
  • Στη Μυτιλήνη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου και την Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Φορέων.
«Μαγειρεύουν» μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές

Η μείωση μπορεί να εκτιναχθεί και στο 15% τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ΕΤΕΑ

Επιπλέον μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, πάνω και από το 5,2% που ήταν η αρχική πρόταση της διοίκησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προς το υπουργείο Εργασίας, «μαγειρεύει» η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν μικρή τη μείωση που προβλέπει η πρόταση του Ταμείου προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό επειδή υπολογίστηκε με βάση τα έσοδα του Ταμείου τους πρώτους μήνες του 2014 και όχι τη συνολική οικονομική του κατάσταση στο τέλος του 2013, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΕΑ, όπου και επικυρώθηκε η μείωση κατά 5,2% στα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων από 1/7/2014. Ωστόσο, η μείωση αυτή μπορεί το φθινόπωρο να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, ανάλογα με τα έσοδα του Ταμείου το αμέσως επόμενο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό ότι η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας», που θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις του Ιούλη, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε μειώσεις μέχρι και 15% - ποσοστό το οποίο συζητήθηκε - στις καταβαλλόμενες συντάξεις και όχι 5,2%, όπως επιβάλλεται σε πρώτη φάση από τον Ιούλη.

Ενα άλλο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να διοχετεύει διάφορα «υψηλά» ποσοστά σε ό,τι αφορά τις περικοπές που σχεδιάζει, προκειμένου με μια μείωση της τάξης του 8% να φανεί τελικά ότι κάνει και χάρη στους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική μηνιαία καταβολή προς το ένα εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, ανέρχεται στα 202 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, η μείωση που ξεκινάει τον Ιούλη, αφαιρεί από τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑ πάνω από 10 εκ. ευρώ κάθε μήνα. Μια πιθανή μείωση κατά 15%, θα αφαιρεί κάθε μήνα από την τσέπη των συνταξιούχων 30 εκ. ευρώ και σε ετήσια βάση οι απώλειες θα ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι προηγούμενες μειώσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ θα πέσει από τα 190 ευρώ μεικτά σήμερα, περίπου στα 160 ευρώ μεικτά, ενώ η επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), που αφορά και την πολυπληθέστερη ομάδα (650.000 συνταξιούχοι), θα πέσει κάτω από τα 150 ευρώ μεικτά!

Διαρκής «δαμόκλειος σπάθη»

Ανεξάρτητα, πάντως, από το ύψος της νέας μείωσης στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ για το μήνα Ιούλη, το χαράτσωμα θα έχει και «ουρά», αφού με πρόσχημα τη «βιωσιμότητα» και με δεδομένο ότι τα έσοδα μειώνονται, το ύψος των συντάξεων θα επανεξετάζεται κάθε τρίμηνο. Δηλαδή, η «δαμόκλειος σπάθη» των μειώσεων θα επικρέμαται σταθερά πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων.

Αλλωστε, η πολιτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις επικουρικές συντάξεις, ούτε μόνο σε ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν. Αποτελεί βασική στρατηγική κυβέρνησης και τρόικας για το ασφαλιστικό και τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία γινόταν λόγος για «αδύναμη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές» στο ασφαλιστικό σύστημα, προϊδεάζοντας για νέες μειώσεις σε συντάξεις και περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, επιχειρώντας να θεμελιώσει και ποσοτικά το φιρμάνι, η Εκθεση Αξιολόγησης, υποστηρίζει ότι η δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ, ύψος που θεωρεί πολύ υψηλό για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι βασικές διεκδικήσεις

Οι βασικές διεκδικήσεις της σημερινής κινητοποίησης είναι:

  • Αποκατάσταση των κύριων κι επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του 2010. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων 2084 / 92, 3655 / 08, 3863 - 3865 / 10, 4046 - 4050 / 12. Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, εξασφάλιση και εγγύηση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών. Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί η προϋπόθεση της ύπαρξης 50 ενσήμων για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από τη δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ. Αμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ