ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδύνεψαν να πνιγούν ανοιχτά της Σάμου

Φωτογραφία αρχείου

Eurokinissi

Φωτογραφία αρχείου
Αλλοι 40 μετανάστες και πρόσφυγες κινδύνεψαν χτες να πνιγούν στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου «ΠΡΑΣΣΟΥ» της Σάμου. Στην περιοχή κατέπλευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού, το οποίο εντόπισε λέμβο με αρκετούς επιβάτες, η οποία παρουσίαζε μεγάλη εισροή υδάτων. Το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες και τούς μετέφερε στο λιμένα της Σάμου, όπου και συνελήφθησαν.

Επίσης, εντοπισμός και διάσωση 44 μεταναστών έγινε και στη θαλάσσια περιοχή «ΜΥΡΣΙΝΙΑ» Λέσβου. Συγκεκριμένα, δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού που περιπολούσαν στο πλαίσιο της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντόπισαν στην περιοχή φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο με επιβαίνοντες μεγάλο αριθμό αλλοδαπών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κάποιοι επιβάτες στη θέα των περιπολικών σκαφών, έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα, περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου συνελήφθησαν.

Αλλοι 14 μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην παραλία του Μέγα Λημνιώνα της Χίου. Ενας διακινητής και επτά μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στην πύλη εισόδου του λιμένα, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, που οδηγούσε 54χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στο φορτίο, το οποίο αποτελούνταν από δέρματα ζώων, τους αλλοδαπούς. Επιπλέον, στο επικαθήμενο εντοπίστηκε κρυμμένος και ένας 20χρονος αλλοδαπός, κάτοχος δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας, ο οποίος δεν συνελήφθη.

Ακόμα, την Κυριακή, 14 μετανάστες περισυνελέγησαν στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ ακτών της Κω, κοντά στην οριογραμμή, οι οποίοι προέρχονταν από τα τουρκικά παράλια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με καταγγελίες, οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία «Frontex» «συνεργάζεται» στις καταχρήσεις αυτές. «Πολυάριθμες μαρτυρίες επιβεβαίωσαν την πρακτική των ομαδικών απελάσεων (push-back)» στα θαλάσσια σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών, όπως καταγγέλλουν η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), το δίκτυο Migreurop και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH).

Οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις, ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα που έχουν όσοι ζητούν άσυλο. Ομως, σύμφωνα με την έκθεση, το Λιμενικό αναχαιτίζει και ρυμουλκεί τα σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων». Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013 η «Frontex» συνέλαβε 10.427 μετανάστες στη θάλασσα, έναντι 3.307 το 2012. Από το Σεπτέμβρη του 2012 έως το Μάη του 2014, τουλάχιστον 18 σκάφη ναυάγησαν, 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 θεωρούνται αγνοούμενοι. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή την Ερυθραία.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακύρωσε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στις διαθεσιμότητες

Στην ακύρωση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε διαθεσιμότητες εργαζομένων σχολικών φυλάκων προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (σ.σ. όργανο διορισμένο από το κράτος), υλοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με έγγραφό της προς το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας στις 13 Ιούνη, ακυρώνει την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Απρίλη, να μην ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, η οποία ακύρωνε τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων του Δήμου και ζητούσε την επιστροφή στην εργασία τους.

Στο έγγραφό της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επικαλείται εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε παραίτηση των δήμων από την άσκηση ενδίκων μέσων. «Οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται τα συμφέροντά τους, μέχρι εξαντλήσεως των ένδικων μέσων και βοηθημάτων και σε κάθε στάδιο των δικών αυτών». Στην ουσία, ζητά από το Δήμο να προχωρήσει σε έφεση, ώστε οι εργαζόμενοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σήμερα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσει υπέρ ή κατά της έφεσης που στο μεταξύ άσκησε η Διοίκηση του Δήμου. Θυμίζουμε ότι η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της άσκησης έφεσης είχε ληφθεί μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία σημείωνε ότι «σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση, ανοίγει σε κάθε περίπτωση ο δρόμος, ώστε να ακυρωθεί η θετική αυτή απόφαση είτε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (εφετείο) είτε σε τριτοβάθμιο επίπεδο». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συνεδρίαση και να καλέσουν το σώμα να μην εγκρίνει την έφεση κατά της απόφασης που δικαιώνει τους σχολικούς φύλακες.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι με ευθύνη της Διοίκησης, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αρμόδια για να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. του Απρίλη), καθυστέρησε να συνεδριάσει, με αποτέλεσμα να παρέλθουν οι προθεσμίες και αυτοδίκαια η Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει στην άσκηση έφεσης. Στην εν λόγω έφεση που ασκήθηκε στις 27 Μάη, η Διοίκηση του Δήμου επικαλείται διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου και ισχυρίζεται ότι η αγωγή που κατέθεσαν οι σχολικοί φύλακες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιώς «έπρεπε να απορριφθεί»...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικές τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ: Μετά την τριήμερη αποχή συσσιτίου, οι κρατούμενοι των φυλακών σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν από χτες απεργία πείνας, σύμφωνα με ανακοίνωση επιτροπής κρατουμένων, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λεγόμενες φυλακές υψίστης Ασφαλείας ή φυλακές Γ τύπου. Οι κρατούμενοι θέτουν και άλλα αιτήματα, όπως το δικαίωμα των αδειών, την αποφυλάκιση μεταναστών που έχει λήξει η ποινή τους, την εφαρμογή της συζυγικής επίσκεψης κ.ά.

ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ προκαλεί η αποκάλυψη το περασμένο Σάββατο ότι σε αποθήκη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που ανήκε σε νεκρό απόστρατο αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων, φυλάσσονταν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών. Τα εκρηκτικά εντοπίστηκαν από τους εργαζόμενους της εταιρείας που εκτελεί έργα αναβάθμισης στις χιονοδρομικές πίστες του Παρνασσού.

Αλλος ένας τόνος ηρωίνης στο Κορωπί

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες 14 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του νέου φορτίου ηρωίνης 986,6 κιλών, το οποίο εντοπίστηκε προχτές σε εγκαταλειμμένα κοτέτσια σε αποθήκη στο Κορωπί. Οι 14 συλληφθέντες είναι 11 Ινδοί, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Noor 1», με σημαία Τόγκο που βρίσκεται στη Βλήχα Ελευσίνας και είχε μεταφέρει την ηρωίνη και άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Ελληνες, μία γυναίκα και ένας άνδρας.

Το «NOOR ONE» είναι το πλοίο το οποίο μετέφερε την ανωτέρω ποσότητα ηρωίνης από τα διεθνή ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Πακιστάν, καθώς και την ποσότητα των 1.133 κιλών ηρωίνης, που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί στις 12 Ιούνη σε αποθήκη στο Κορωπί. Μέχρι στιγμής, η συνολική ποσότητα της ηρωίνης που έχει εντοπίσει και κατασχέσει το ΛΣ ανέρχεται σε 2.120 κιλά, η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 7 χρόνια λειτουργίας του

Η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα για την επέτειο ίδρυσης του Μουσείου, στα 7 χρόνια απ' τη λειτουργία του, σήμερα Τρίτη 24/6, στις 7.30 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου (Εθνικής Αντιστάσεως 33, Περιστέρι).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θεόδωρος Αυγέρος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με πολιτικά τραγούδια από την Σύλβια Καπερνάρου, προβολή βίντεο, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

Ελεγκτές εισιτηρίων χρέωναν πρόστιμα και τα εισέπρατταν

Ελεγκτές εισιτηρίων έκοβαν πλαστές παραβάσεις σε ανυποψίαστους επιβάτες και έδιναν εικονικές βεβαιώσεις πληρωμών, έχοντας εισπράξει μέχρι στιγμής περίπου 90.000 ευρώ. Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο ελεγκτές εισιτηρίων των «Οδικών Συγκοινωνιών ΑΕ» και δύο τυπογράφοι που συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

Η απάτη αποκαλύφθηκε τυχαία την περασμένη Παρασκευή. Οι δυο ελεγκτές βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 72 ευρώ σε 25χρονη, η οποία είχε επιβιβαστεί σε λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών χωρίς εισιτήριο. Η 25χρονη πλήρωσε άμεσα το πρόστιμο, προκειμένου όπως την ενημέρωσαν σχετικά, να μειωθεί η αξία του στο μισό, παρέλαβε ένα στέλεχος της πράξης βεβαίωσης παράβασης και επιβολής προστίμου και αποχώρησε, χωρίς όμως να παραλάβει την ταυτότητά της, την οποία είχε παραδώσει πριν στους ελεγκτές.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η 25χρονη αναζήτησε την ταυτότητά της και πήγε στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΥ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου ενημερώθηκε ότι το απόκομμα πληρωμής που είχε λάβει ήταν πλαστό, καθώς το μητρώο του αναγραφόμενου ελεγκτή ήταν ανύπαρκτο. Ωστόσο, η 25χρονη αναγνώρισε στο χώρο τους δύο ελεγκτές ως τα πρόσωπα που βεβαίωσαν την παράβαση.

Ακολούθησε διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν το Σάββατο. Οι δυο ελεγκτές καθώς και ο ένας τυπογράφος που εμπλέκεται στην υπόθεση, ηλικίας 44 χρόνων, κατηγορούνται για πλαστογραφία, απάτη και απιστία σχετική με την υπηρεσία, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ο δεύτερος τυπογράφος, ηλικίας 52 χρόνων, κατηγορείται για απλή συνέργεια στα παραπάνω αδικήματα.

Συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη συντρόφισσα Βαρβάρα Γούτσου και στην οικογένειά της, για το θάνατο της μητέρας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ