ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε πρώην ΕΣΣΔ και Μ. Ανατολή

Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γαλλίας με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον στο χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γαλλίας με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον στο χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Με βασικό στόχο τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Ουκρανία σε κόντρα με την καπιταλιστική Ρωσία και τον έλεγχο άλλων σημαντικών γεωστρατηγικά περιοχών, όπως το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατ' αρχάς, το Συμβούλιο ενημερώθηκε από το νέο υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, «για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία». Ακολούθως, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ χαιρέτισαν την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο στη θέση του προέδρου της Ουκρανίας. Μάλιστα, στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων, το Συμβούλιο «επαινεί τις αποφασιστικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία», εννοώντας το λουτρό αίματος που εξαπέλυσε εκεί με τις ευλογίες του ευρωατλαντικού άξονα.

Παραπέρα, το Συμβούλιο κάλεσε τη Ρωσία «να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η συνεχής ροή παράνομων μαχητών, όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών (σ.σ. της ανατολικής Ουκρανίας) να σταματήσουν τη βία και να καταθέσουν τα όπλα τους, να συνεχίσει την απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα». Χαρακτήρισε και πάλι «παράνομη» την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και πήρε απόφαση περί απαγόρευσης εισαγωγής στην ΕΕ εμπορευμάτων από την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ολοκλήρωσε χτες τις τεχνικές προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την Ευρεία Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. Το κείμενο θα υπογραφεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 Ιούνη.

Επιπλέον, ενέκρινε σχέδιο για αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ουκρανία, υπό την ομπρέλα της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, προκειμένου να «βοηθήσουν την Ουκρανία να αναμορφώσει τον τομέα ασφάλειας, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές». «Η αποστολή θα παρέχει στρατηγικές συμβουλές για την ανάπτυξη βιώσιμων, υπεύθυνων και αποτελεσματικών υπηρεσιών ασφάλειας που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Ουκρανία», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το Συμβούλιο καλεί Μόσχα και Κίεβο να βρουν μια λύση ώστε να αποκατασταθεί η ροή. Παράλληλα, «υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας», να ανοίξει παραπέρα για τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανησυχία για Ιράκ και Συρία

Για δε το Ιράκ, το Συμβούλιο εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις και τη δράση των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε». Επαναλαμβάνει τη «σταθερή δέσμευση» της ΕΕ για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, όπως και την υποστήριξη προς τις ιρακινές αρχές για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Καλεί την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την κουρδική περιφερειακή διοίκηση στα βόρεια της χώρας «να βρουν ταχέως μια βιώσιμη συμφωνία για όλα τα εκκρεμή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων και της κατανομής των εσόδων του πετρελαίου, σεβόμενοι την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Παράλληλα, το Συμβούλιο «σημειώνει τη στενή σχέση μεταξύ της κατάστασης στο Ιράκ και την κατάσταση στη Συρία, ειδικότερα τη ροή των ξένων μαχητών, που συμβάλλει στην όξυνση των εντάσεων στις δύο χώρες και επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια πραγματική πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο ενίσχυσε χτες τα «περιοριστικά μέτρα» της ΕΕ κατά της συριακής κυβέρνησης σε δώδεκα υπουργούς της, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ και επιβάλλοντάς τους ταξιδιωτική απαγόρευση, στο όνομα «της ευθύνης τους για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η απόφαση αυτή ανέβαλε το σύνολο των προσώπων που υπόκεινται σε περιορισμούς της ΕΕ σε 191. Πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων εντός ΕΕ υφίστανται και 53 εταιρικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο αποφάσεων σχετικά με το Αφγανιστάν, σημειώνεται η βούληση της ΕΕ «να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, για να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, να υποστηριχθούν με κίνητρα οι επειγόντως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ολοκληρωμένη προσέγγιση εμβάθυνσης της μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης της με το Αφγανιστάν»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρώτη συνάντηση κυβέρνησης - ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων

ΚΙΕΒΟ.--

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο με σφοδρές συγκρούσεις, ανάμεσα στο στρατό, που έχει στείλει η κυβέρνηση του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων, που αντιδρούν στην εξουσία της, χτες ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι θα τηρηθεί η κατάπαυση πυρός. Η «μονομερής εκεχειρία» έως τις 27 Ιούνη, που ανακοίνωσε ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ήταν μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να εκκαθαρίσει την περιοχή και να αφοπλίσει τους ενόπλους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς δέχτηκαν οι ρωσόφωνοι. Χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε τριμερής συνάντηση, στην οποία παίρνουν μέρος ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουκρανία Μιχαήλ Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία Ελβετή διπλωμάτης Χάιντι Ταλιαβίνι, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα και οι ηγέτες των αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ολεξάντερ Μποροντάι και Ολεγκ Τσαριόφ, αντίστοιχα. Χτες, επίσης, στις Βρυξέλλες, ο νέος ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, ενημέρωσε για το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο», που προβλέπει «αφοπλισμό των πολιτοφυλάκων, τερματισμό των καταλήψεων σε δημόσια κτίρια και δικαιοσύνη για όσους συμμετείχαν σε εγκλήματα». Ταυτόχρονα, υπόσχεται «σεβασμό στα δικαιώματα των ρωσόφωνων και δυνατότητα χρήσης της ρωσικής γλώσσας, εξουσίες στις τοπικές διοικήσεις». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κιέβου επιθυμεί, όπως και η ΕΕ, να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και για το θέμα της Ενέργειας, και για το ζήτημα των αντιρρήσεων για την εταιρική σχέση Ουκρανίας και ΕΕ, που αναμένεται να υπογραφτεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.

Απειλές και πιέσεις

Πριν γίνει το βήμα της συνάντησης εφαρμογής της εκεχειρίας, οι δυνάμεις της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών είχαν προχωρήσει σε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές για πάνω από δύο μήνες με εκατοντάδες νεκρούς - και μικρά παιδιά - και πολλές χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη Ρωσία και φιλοξενούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ροστόφ (είναι η ίδια περιοχή όπου έχει καταφύγει και ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς). Ο Πρόεδρος Ποροσένκο είχε απειλήσει ότι «η εκεχειρία δεν πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για ανασύνταξη» και προειδοποίησε τους πολιτοφύλακες ότι «πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και σχέδιο Β». Δηλαδή, πέρα από το υποτιθέμενο «ειρηνικό σενάριο» υπάρχει και η κλιμάκωση της σφαγής.

Σχολιάζοντας την κίνηση για μονομερή εκεχειρία και σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης, η ρωσική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως δε θα έπρεπε να έχει τη «μορφή τελεσιγράφου» και πως δε θα έχει «απτά και βιώσιμα αποτελέσματα χωρίς πρακτικές κινήσεις για διάλογο». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε «όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να παύσουν πυρ και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την Κυριακή, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία «ντε φάκτο εκεχειρία». Τη Δευτέρα, υπήρξε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την ανάγκη διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς. Ο Πούτιν αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τη Βιέννη, για να προχωρήσει την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») που θέλουν να εμποδίσουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Στην ίδια την Ουκρανία, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις των εθνικιστών και φασιστών, ιδιαίτερα των τραμπούκων του «Δεξιού Τομέα» κατά όσων αντιδρούν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολή και κατά στόχων συμφερόντων της Ρωσίας. Συγκρούσεις έγιναν στο Κίεβο και το Χάρκοβο ενάντια σε διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης, αλλά και στη ρωσική τράπεζα Σμπεμπάνκ, απόπειρα επίθεσης στο ρωσικό προξενείο και επίθεση στο ορθόδοξο μοναστήρι στο Κίεβο Πεχέρσκ Λάβρα, όπου επενέβη η αστυνομία.

Και η Λιβύη στο στόχαστρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε «πολύ κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες μετάβασης προς τη δημοκρατία στη Λιβύη», ανέφερε χτες ανακοινωθέν του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ένα 48ωρο πριν τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, σε κλίμα σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ε.α. στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και ισλαμιστές ένοπλων οργανώσεων που ελέγχουν το «Γενικό Κογκρέσο» και πετρελαιοφόρες περιοχές της ανατολικής Λιβύης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, (της λυκοσυμμαχίας που στήριξε την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011) εκφράζουν... «βαθιά ανησυχία» και για τη «σημαντική επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης και της ασφάλειας στη Λιβύη», καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός ενόψει των εκλογών.

Την Κυριακή, ο ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη πόλεμο κατά των ισλαμιστών που ελέγχουν το Γενικό Κογκρέσο αλλά και πετρελαιοφόρες περιοχές της ανατολικής Λιβύης έθεσε τελεσίγραφο 48 ωρών, ζητώντας από όλους τους Τούρκους και τους Καταριανούς που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα. Ο στρατηγός Χάφταρ κατήγγειλε, για μία ακόμη φορά, τις κυβερνήσεις Κατάρ και Τουρκίας πως στηρίζουν την τρομοκρατία στη Λιβύη και άλλες γειτονικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ