Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρώτη συνάντηση κυβέρνησης - ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων

ΚΙΕΒΟ.--

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο με σφοδρές συγκρούσεις, ανάμεσα στο στρατό, που έχει στείλει η κυβέρνηση του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων, που αντιδρούν στην εξουσία της, χτες ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι θα τηρηθεί η κατάπαυση πυρός. Η «μονομερής εκεχειρία» έως τις 27 Ιούνη, που ανακοίνωσε ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ήταν μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να εκκαθαρίσει την περιοχή και να αφοπλίσει τους ενόπλους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς δέχτηκαν οι ρωσόφωνοι. Χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε τριμερής συνάντηση, στην οποία παίρνουν μέρος ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουκρανία Μιχαήλ Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία Ελβετή διπλωμάτης Χάιντι Ταλιαβίνι, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα και οι ηγέτες των αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ολεξάντερ Μποροντάι και Ολεγκ Τσαριόφ, αντίστοιχα. Χτες, επίσης, στις Βρυξέλλες, ο νέος ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, ενημέρωσε για το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο», που προβλέπει «αφοπλισμό των πολιτοφυλάκων, τερματισμό των καταλήψεων σε δημόσια κτίρια και δικαιοσύνη για όσους συμμετείχαν σε εγκλήματα». Ταυτόχρονα, υπόσχεται «σεβασμό στα δικαιώματα των ρωσόφωνων και δυνατότητα χρήσης της ρωσικής γλώσσας, εξουσίες στις τοπικές διοικήσεις». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κιέβου επιθυμεί, όπως και η ΕΕ, να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και για το θέμα της Ενέργειας, και για το ζήτημα των αντιρρήσεων για την εταιρική σχέση Ουκρανίας και ΕΕ, που αναμένεται να υπογραφτεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.

Απειλές και πιέσεις

Πριν γίνει το βήμα της συνάντησης εφαρμογής της εκεχειρίας, οι δυνάμεις της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών είχαν προχωρήσει σε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές για πάνω από δύο μήνες με εκατοντάδες νεκρούς - και μικρά παιδιά - και πολλές χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη Ρωσία και φιλοξενούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ροστόφ (είναι η ίδια περιοχή όπου έχει καταφύγει και ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς). Ο Πρόεδρος Ποροσένκο είχε απειλήσει ότι «η εκεχειρία δεν πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για ανασύνταξη» και προειδοποίησε τους πολιτοφύλακες ότι «πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και σχέδιο Β». Δηλαδή, πέρα από το υποτιθέμενο «ειρηνικό σενάριο» υπάρχει και η κλιμάκωση της σφαγής.

Σχολιάζοντας την κίνηση για μονομερή εκεχειρία και σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης, η ρωσική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως δε θα έπρεπε να έχει τη «μορφή τελεσιγράφου» και πως δε θα έχει «απτά και βιώσιμα αποτελέσματα χωρίς πρακτικές κινήσεις για διάλογο». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε «όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να παύσουν πυρ και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την Κυριακή, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία «ντε φάκτο εκεχειρία». Τη Δευτέρα, υπήρξε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την ανάγκη διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς. Ο Πούτιν αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τη Βιέννη, για να προχωρήσει την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») που θέλουν να εμποδίσουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Στην ίδια την Ουκρανία, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις των εθνικιστών και φασιστών, ιδιαίτερα των τραμπούκων του «Δεξιού Τομέα» κατά όσων αντιδρούν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολή και κατά στόχων συμφερόντων της Ρωσίας. Συγκρούσεις έγιναν στο Κίεβο και το Χάρκοβο ενάντια σε διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης, αλλά και στη ρωσική τράπεζα Σμπεμπάνκ, απόπειρα επίθεσης στο ρωσικό προξενείο και επίθεση στο ορθόδοξο μοναστήρι στο Κίεβο Πεχέρσκ Λάβρα, όπου επενέβη η αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ