Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιδρομές Ισραηλινών κατά θέσεων του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με νέα ένταση φορτίζεται η μεθόριος Συρίας - Ισραήλ, έπειτα από τις επιδρομές που πραγματοποίησαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα, βάλλοντας με πυραύλους κατά θέσεων του συριακού στρατού και προκαλώντας (σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό) το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό εννιά άλλων. Σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, η επιδρομή των ισραηλινών χαρακτηρίζεται «κατάφωρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας της Συρίας», ενώ κατηγορείται το Ισραήλ για στήριξη ενόπλων ομάδων που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Αφορμή για την ισραηλινή επίθεση προκάλεσε η προχτεσινή ρίψη πυρών από τη συριακή προς την ισραηλινή μεθόριο, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 14χρονου Ισραηλινού αραβικής καταγωγής και τον τραυματισμό του πατέρα του (που συνεργάζεται ως εργολάβος με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας) και ενός ακόμη ατόμου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως χρησιμοποιήθηκαν εννιά πύραυλοι «Tamuz» κατά του στρατηγείου της 90ής ταξιαρχίας του συριακού στρατού, θέσεων του συριακού πυροβολικού και σε δύο άρματα μάχης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να μην επιχειρήσουν κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ, απειλώντας ότι θα απαντήσει «με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη».

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Zούμπι, μιλώντας σε ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στη Δαμασκό σημείωσε ότι οι δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ «απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ασφάλεια σε όλη τη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και διεθνώς». Επανέλαβε τις καταγγελίες σε βάρος διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, ότι εφάρμοσαν πολιτικές που ενθαρρύνουν τη διάδοση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, κάνοντας διεθνώς έκκληση για την καταβολή προσπαθειών «ώστε να εξαλειφθεί αυτή η απειλή». Χαρακτήρισε «εθνικό καθήκον» την αντιμετώπιση «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων σε Ιράκ και Συρία» από τους στρατούς αμφοτέρων των πλευρών. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μεταφορά όπλων από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» στο συριακό έδαφος από το Ιράκ, τονίζοντας ότι ο συριακός στρατός θα τους χτυπήσει αμείλικτα.

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του συριακού «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατήγγειλε τη στρατολόγηση 15χρονων αγοριών από όλες τις «αντικαθεστωτικές» ένοπλες ομάδες που δρουν στη Συρία («Ελεύθερος Συριακός Στρατός», «Μέτωπο Νούσρα», IΚΙΛ) και τη διάφορη χρήση τους είτε στη θέση του στρατιώτη, είτε στη θέση του ελεύθερου σκοπευτή, του τραυματιοφορέα ή ακόμη και του βομβιστή αυτοκτονίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ