ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επενδυτικά σχέδια εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με επίσκεψη στο Ηράκλειο το ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα, στο οποίο επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν σε υποδομές της χώρας, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση σαν πύλη εισόδου στην ΕΕ.

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Το επιβεβαίωσε το Σάββατο και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας πως «η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κρήτη σηματοδοτεί το τεράστιο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και την αύξηση των τουριστών από την ασιατική χώρα στο νησί τα επόμενα χρόνια». Για την επένδυση στο Καστέλι είπε ότι η ελληνική και η κινέζικη πλευρά θα μιλήσουν αναλυτικότερα για το θέμα τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μάη στάλθηκε προς δημοσίευση, στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, η Διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, έργο που οι αρχικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου να εκτιμάται μέχρι τα 220 εκατ. ευρώ. Το διεθνές αεροδρόμιο αναμένεται να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια από την έναρξη κατασκευής και η διάρκεια παραχώρησης θα είναι 35 έτη. Το υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα καταργηθεί.

Οι κινεζικοί όμιλοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν, επίσης, στον ΟΛΠ και το συνδεδεμένο με το λιμάνι σιδηροδρομικό δίκτυο, μετατρέποντας τον Πειραιά και την Ελλάδα γενικότερα σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Ενδιαφέρονται, επίσης, για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για επενδύσεις στο λεγόμενο real estate (π.χ. για το Ελληνικό), διείσδυση στον ΑΔΜΗΕ, επενδύσεις σε άλλους στοχευμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ο Τουρισμός και η Ενέργεια.

Τα επενδυτικά τους σχέδια δεν αφήνουν αδιάφορες άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα, μονοπώλια της ΕΕ που δε βλέπουν με καλό μάτι τη διείσδυση κινεζικών ομίλων στην «αυλή» τους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε πεδίο εκδήλωσης έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζεται το παζάρι για πρόσωπα και μείγμα διαχείρισης

Τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία του Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αποφάσισαν να στηρίξουν οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ

Σε μία ακόμα εξέλιξη στα παζάρια των αστικών δυνάμεων για διανομή πόστων στα όργανα της ΕΕ, οι εννέα σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ, που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι, αποφάσισαν να στηρίξουν τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την προεδρία της Κομισιόν. Η στήριξη στον Γιούνκερ θα έχει ως αντιστάθμισμα τον ορισμό ενός σοσιαλδημοκράτη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στη συνάντηση στο Παρίσι, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (26-27 Ιούνη) στις Βρυξέλλες, γύρω από τον Φρ. Ολάντ, συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρέντσι, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ, η Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ (Δανία), ο Β. Β. Πόντα (Ρουμανία), ο Ρ. Φίτσο (Σλοβακία), ο Μπ. Σομπότκα (Τσεχία), ο Τζ. Μούσκατ (Μάλτα), ο Β. Φάιμαν (Αυστρία) και ο Ε. Ντι Ρούπο (Βέλγιο). Παρόντες ήταν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μ. Βαλς και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

«Σεβόμαστε το πνεύμα που κυριάρχησε στις ευρωεκλογές, δηλαδή το γεγονός ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον υποψήφιο που έχει παρουσιασθεί, δηλαδή τον κ. Γιούνκερ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι υπάρχουν και άλλα αξιώματα που μπορεί να ανατεθούν σε πρόσωπα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρθηκαν για θέσεις όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι της Δανέζας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ε. Λέτα και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Για να εκλεγεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 28 ηγετών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διορισμός του περιλαμβάνεται σε πακέτο με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το απροκάλυπτο αλισβερίσι που ακολούθησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επιβεβαιώνει ότι πίσω από τη συζήτηση για το ποια πρόσωπα θα λάβουν τα ανώτατα αξιώματα στα ευρωενωσιακά όργανα, βρίσκονται οι συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης που θα εφαρμοστεί, οι προσπάθειες κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Σε αυτό ακριβώς το πάρε - δώσε των μονοπωλίων, ενεργό εμπλοκή είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, όσο και με την παρέμβασή του μετά τις ευρωεκλογές υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ...

Χαρακτηριστική ως προς τις αντιθέσεις στο μείγμα διαχείρισης ήταν η συμφωνία των εννέα σοσιαλδημοκρατών ηγετών για την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν «με ευελιξία όλα τα περιθώρια» του Συμφώνου Σταθερότητας, για τον καθορισμό των επενδύσεων που περιλαμβάνονται ή όχι στις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με την ιταλική πρόταση. «Οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι το σχήμα "μεταρρυθμίσεις έναντι χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων" πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ. Γκάμπριελ.

Ο βασικός άξονας στο παζάρι για τη λεγόμενη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου περιστρέφεται γύρω από την «ευελιξία» του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, θα «πρέπει να απλοποιηθεί», ώστε να ενισχυθεί η καπιταλιστική «ανάπτυξη». Από σειρά χωρών της Ευρωζώνης ασκούνται πιέσεις να μην υπολογίζονται στα παραγόμενα ελλείμματα ορισμένες κρατικές δαπάνες, προκειμένου να εξασφαλίζονται επιπλέον κονδύλια για τη στήριξη των μονοπωλίων τους.

ΑΝΕΛ
Ψάχνουν «μέτωπο» για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση

Προσκλητήριο, με στόχο τη σύμπηξη «μετώπου» για κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές, εκλογή βουλευτών και συμμετοχή τους στα μετεκλογικά παζάρια για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, απευθύνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το χωνί», μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η συνεργασία που έγινε από την πρώτη στιγμή με τα κινήματα της πλατείας, με το Αρμα των Πολιτών του Γιάννη του Δημαρά, με την Πυρίκαυστο Ελλάδα του Ζουράρι, έδειξαν ότι μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. (...) Οι ΑΝΕΛ, λοιπόν, δεχόμαστε να ξεκινήσουμε συζητήσεις, προκειμένου να βρεθούμε όλοι σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις επόμενες εθνικές εκλογές, κρατώντας ο καθένας την αυτονομία του (...) προκειμένου ενώνοντας τις δυνάμεις μας να εκλέξουμε βουλευτές που θα μπορέσουν να δώσουν και την επόμενη κυβερνητική λύση».

Παραπέρα, ο Καμμένος ζήτησε από το «Χωνί» (στην έκδοση του οποίου «συμμετέχει» και ο γγ του ΕΠΑΜ, Δ. Καζάκης) «να αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτόν το δημόσιο διάλογο (...) και να κάνουμε μια μεγάλη δημοκρατική συμφωνία. Το "ΧΩΝΙ" μπορεί και πρέπει να κάνει αυτήν την προσπάθεια, ζητώντας τις απόψεις όλων των κινημάτων και, με ένα δημόσιο διάλογο, να προχωρήσουμε στη σύνταξη αυτού του μεγάλου μετώπου».

Απ' την πλευρά της, η εφημερίδα δηλώνει πως «ανταποκρίνεται» στην πρόσκληση Καμμένου, «και από τη Δευτέρα κιόλας, αρχίζει σειρά επαφών με όλο τον αντιμνημονιακό χώρο με στόχο την άμεση δημιουργία εκλογικού μετώπου».

Σήμερα, αναμένεται να συναντηθούν ο Π. Καμμένος και ο Ν. Νικολόπουλος (πρώην βουλευτής και υφυπουργός της ΝΔ), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του οποίου έχει ήδη αποφασίσει συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ.

ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ
Θρασύδειλη επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη θρασύδειλη επίθεση των ναζί της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της ΚΟΒ Ανω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, αναγράφοντας ναζιστικά συνθήματα και σύμβολα στην πρόσοψή τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά, φαίνεται για ποιον δουλεύουν και ποιον πραγματικά στοχεύουν. Από τη μια, υπερασπίζονται, με πείσμα, τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων καπιταλιστών, διεκδικώντας φοροαπαλλαγές και οφέλη για όλους αυτούς, με ταυτόχρονη μείωση μισθών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους. Από την άλλη, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό, χτυπώντας την πρωτοπορία του, το ΚΚΕ, προσπαθούν να μην τον αφήσουν να σηκώσει κεφάλι.

Δε θα τους περάσει. Το ΚΚΕ θα δυναμώσει την πάλη του για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για τη διεκδίκηση όλων όσα έχει ανάγκη σήμερα ο λαός.

Μέσα από το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος θα αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του λαού, θα απομονωθεί η ναζιστική ΧΑ, θα βρεθεί ο λαός στο προσκήνιο».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Αναζητά «στρατηγικές συμμαχίες» με άλλες αστικές δυνάμεις

Ρόλο στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού αναζητά και η Χρυσή Αυγή. Εξ ου και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης μιλούν πλέον ανοιχτά για την ανάγκη «ειλικρινούς συζήτησης» και «στρατηγικών συμμαχιών» με άλλες αστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της διευθύντριας του ακροδεξιού εντύπου «Εμπρός», Ειρήνης Δημοπούλου - Παππά (σύζυγος του προφυλακισμένου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ Χρ. Παππά), το οποίο αναδημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, τονίζεται:

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για μια ειλικρινή συζήτηση ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι ανεξάρτητη και ισχυρή, και ο λαός μας ελεύθερος να δημιουργήσει και να ζήσει ευτυχισμένος και δυνατός (...) είναι τώρα η ώρα να αναζητήσουμε τις στρατηγικές συμμαχίες που θα επιτρέψουν στις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον εξευτελισμό του Λαού και της Πατρίδας μας και είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν για ένα νέο αύριο, να έρθουν στο ίδιο δωμάτιο και να συζητήσουν με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Κάθε μια μπορεί και πρέπει να έχει τους πολιτικούς προσανατολισμούς και τις ιδεολογικές προελεύσεις της. Κάθε μια μπορεί να έχει τις αναφορές της σε ένα Αριστερό, Κεντρώο, Δεξιό, αναμορφωτικό ή επαναστατικό, περισσότερο ή λιγότερο μαχητικό παρελθόν».

Στο μεταξύ, προθεσμία για τις 30 Ιούνη έλαβε χτες, από τις ειδικές εφέτες ανακρίτριες ο χρυσαυγίτης βουλευτής Α. Ματθαιόπουλος, που είχε κληθεί σε απολογία για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η μετάθεση της απολογίας έγινε καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών επί της αιτήσεως εξαίρεσης των δικαστικών που χειρίζονται την υπόθεση, που κατέθεσε ο αρχηγός της φασιστικής ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ