ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Στον αέρα» τα φλέγοντα ζητήματα των πανεπιστημίων

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων κόντρα στις απολύσεις
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων κόντρα στις απολύσεις
«

Στον αέρα» παραμένουν τα φλέγοντα ζητήματα των πανεπιστημίων που έχουν να κάνουν με τη δραματική μείωση της χρηματοδότησής τους, τη δυσβάσταχτη μείωση του διοικητικού προσωπικού μετά τη διαθεσιμότητα εκατοντάδων εργαζομένων και το πάγωμα νέων προσλήψεων μελών ΔΕΠ κι άλλων κατηγοριών προσωπικού τα τελευταία 5 χρόνια.

Τα παραπάνω προβλήματα απασχόλησαν την 76η Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στη Ρόδο. Στις εργασίες της Συνόδου παρενέβη και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρέκαμψε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και έχουν σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία τους και στις σπουδές χιλιάδων παιδιών. Ο υπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά στη γρήγορη υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με το θέμα των Οργανισμών των ιδρυμάτων να προβάλλεται επιτακτικά, θέτοντας ως προθεσμία στους πρυτάνεις τη Δευτέρα 30 Ιούνη για να στείλουν τα σχέδια των Οργανισμών, έτσι «ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης». Αξιοποιώντας εκβιαστικά για άλλη μια φορά το θέμα των Οργανισμών το συνέδεσε με το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ παρουσίασε τον αξιολογητή από την αγορά ως «αντικειμενικό και αξιόπιστο», ο οποίος θα υποβάλει την έκθεσή του μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μάλιστα, για το ίδιο ζήτημα, των διοικητικών υπαλλήλων, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα τεχνητό και ανυπόστατο διαχωρισμό αναφέροντας την πολιτική απόφαση της ΕΛΙΑΣ, του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί μέσα στην κυβέρνηση, η οποία «προτείνει να τεθεί το θέμα των απολύσεων σε μία άλλη βάση διαπραγμάτευσης, ήπιας και τεκμηριωμένης»...

Για το θέμα των μετεγγραφών, υπενθύμισε ότι το Μάη ψηφίστηκε σχετική ρύθμιση για ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι τρίτεκνοι ή τα τέκνα ασθενών και εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να εισαγάγει και περαιτέρω διευρυμένο οικονομικό κριτήριο, βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητα μετεγγραφών.

Σε σχέση με το θέμα διαγραφής των φοιτητών που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους, υποστήριξε την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου, συμφωνώντας με την παρατήρηση των πρυτάνεων ότι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φοιτητών χρήζουν μιας πιο ευαίσθητης προσέγγισης.

Εκ μέρους του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις προβληματικές σχέσεις σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και πρυτάνεων, στον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια ερήμην των ιδρυμάτων, καθώς και στη χαμηλή μισθοδοσία του προσωπικού των πανεπιστημίων.

Στο μεταξύ, χτες, μετά από προσφυγές που είχαν γίνει, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων κι ότι αν δεν παρίστανται, τότε οι αποφάσεις των Συμβουλίων θεωρούνται μη νόμιμες.

Νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού και του Τριμελούς Συντονιστικού Οργάνου των πρυτάνεων ορίστηκε για τη Δευτέρα 30 Ιούνη, στο υπουργείο Παιδείας.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά συνάντηση με τον υπουργό για τα οξυμένα προβλήματα

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) προκειμένου να εκθέσει το σύνολο των άμεσων τραγικών, όπως τα χαρακτηρίζει, προβλημάτων που μαστίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Η ΑΣΓΜΕ εκφράζει τη διαμαρτυρία της επειδή τέτοια συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμα παρά το ότι το ανώτατο συλλογικό όργανο των γονιών το ζήτησε επανειλημμένα.

Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στα πιο άμεσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια: Στα τεράστια κενά που προβλέπονται από το Σεπτέμβρη και που σύμφωνα με τον υπουργό υπολογίζονται σε περισσότερα από 20.000 και τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών. Οι γονείς ζητούν επίσης να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν το Μάη και να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα. Να δώσει το υπουργείο απαντήσεις για την αντιπαιδαγωγική «τράπεζα θεμάτων», τα αποτελέσματά της και τη στάση του. Θέτει επίσης τα ζητήματα της ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς από και προς το σχολείο (ένα θέμα που αφορά 230.000 μαθητές), της σχολικής στέγης, της ανάγκης σίτισης των παιδιών, της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από τον προϋπολογισμό.

Κλείνοντας την επιστολή της η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στις εκκλήσεις και τα ευχολόγια της ηγεσίας του υπουργείου για «ηρεμία» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και απαντά: «Οταν παιδιά πεινάνε, όταν έφηβοι διώχνονται από το σχολείο, όταν αυξάνει η παιδική εργασία, όταν εκπαιδευτικοί μένουν άνεργοι, όταν κινδυνεύουν ζωές, τότε η ηρεμία είναι προνόμιο λίγων».

Την ανοιχτή επιστολή της ΑΣΓΜΕ κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης και Θεοδ. Κωνσταντινίδης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να λειτουργήσει το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, αφορά Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, όπου επισημαίνεται:

«Η κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής χειροτερεύει όλο και περισσότερο λόγω των μεγάλων περικοπών της χρηματοδότησης από το κράτος όσο και το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις των ειδικών σχολείων. Το κράτος δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να καλύψει τις ανάγκες ή αν αποφασίζει κάτι, δεν το υλοποιεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επί υπουργίας της κ. Διαμαντοπούλου - ήδη από το 2010 - υπάρχει έγκριση για να γίνει ολοήμερο τμήμα στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, λόγω των αναγκών μαθητών και γονιών, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε κάποια βήματα. Ταυτόχρονα, ακούγονται έντονες φήμες για συγχώνευση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας με όμορο ειδικό σχολείο. Και αυτό, τη στιγμή που χρειάζονται να ιδρυθούν πολλά περισσότερα ειδικά σχολεία και στην εν λόγω περιοχή αλλά και σε όλη την επικράτεια της χώρας για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες. Αν όντως γίνει η συγχώνευση των δύο ειδικών σχολείων, το πλήγμα για την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών θα είναι μεγάλο και θα μετατραπεί το σχολείο από χώρος μάθησης και αγωγής σε χώρος παιδοφύλαξης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης που υπογράφουν την Ερώτηση ζητούν από τον υπουργό Παιδείας μέτρα, ώστε:

  • Να λειτουργήσει το Ολοήμερο Τμήμα στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, που υπάρχει ως πρόβλεψη ήδη από το 2010.
  • Να υπάρξει δέσμευση ότι δε θα γίνει καμία συγχώνευση του 1ου Ειδικού Σχολείου Δραπετσώνας με το όμορο ειδικό δημοτικό σχολείο της περιοχής.
  • Να γίνει η απαραίτητη στελέχωση με το κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Μπροστά σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων

Το ...έργο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων που ξεκίνησε το Μάη συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς χτες δημοσιεύτηκε σχέδιο για τις συγχωνεύσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ηδη, έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με τις συγχωνεύσεις Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε χτες, από την επόμενη σχολική χρονιά συγχωνεύονται 16 Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια και 12 ΕΠΑΛ σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Θράκη και Πελοπόννησο. Ακόμα, καταργούνται 1 Γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ, ενώ ιδρύονται 3 Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια και 14 ΕΠΑΛ.

Στο μεταξύ, να ανακληθούν οι υποβιβασμοί σχολείων σε νησιά του Αιγαίου καλούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας - Φούρνων, Λέσβου, Λήμνου, Σάμου και Χίου.

«Βιώνουμε ήδη τις δραματικές αλλαγές στην οργανικότητα των σχολείων και Νηπιαγωγείων, που οδήγησε στην υποβάθμιση 11 σχολείων της Λέσβου, 5 της Σάμου, 2 της Χίου και 1 των Φούρνων Ικαρίας», σημειώνουν οι πρόεδροι των Συλλόγων, καλώντας να ανακληθούν όλες οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων ή τμημάτων, να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την έγκαιρη κάλυψη όλων των κενών, ζητούν έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων και να θεσμοθετηθεί η αναλογία 1/15 για την προσχολική αγωγή και την Α' και Β' Δημοτικού και 1/20 για τις μεγαλύτερες τάξεις.

Με αίτημα να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων 2ου, 4ου και 6ου Δημοτικών Διαμερισμάτων Αθήνας και του Ζωγράφου έκαναν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ