Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Στον αέρα» τα φλέγοντα ζητήματα των πανεπιστημίων

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων κόντρα στις απολύσεις
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων κόντρα στις απολύσεις
«

Στον αέρα» παραμένουν τα φλέγοντα ζητήματα των πανεπιστημίων που έχουν να κάνουν με τη δραματική μείωση της χρηματοδότησής τους, τη δυσβάσταχτη μείωση του διοικητικού προσωπικού μετά τη διαθεσιμότητα εκατοντάδων εργαζομένων και το πάγωμα νέων προσλήψεων μελών ΔΕΠ κι άλλων κατηγοριών προσωπικού τα τελευταία 5 χρόνια.

Τα παραπάνω προβλήματα απασχόλησαν την 76η Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στη Ρόδο. Στις εργασίες της Συνόδου παρενέβη και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρέκαμψε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και έχουν σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία τους και στις σπουδές χιλιάδων παιδιών. Ο υπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά στη γρήγορη υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με το θέμα των Οργανισμών των ιδρυμάτων να προβάλλεται επιτακτικά, θέτοντας ως προθεσμία στους πρυτάνεις τη Δευτέρα 30 Ιούνη για να στείλουν τα σχέδια των Οργανισμών, έτσι «ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης». Αξιοποιώντας εκβιαστικά για άλλη μια φορά το θέμα των Οργανισμών το συνέδεσε με το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ παρουσίασε τον αξιολογητή από την αγορά ως «αντικειμενικό και αξιόπιστο», ο οποίος θα υποβάλει την έκθεσή του μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μάλιστα, για το ίδιο ζήτημα, των διοικητικών υπαλλήλων, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα τεχνητό και ανυπόστατο διαχωρισμό αναφέροντας την πολιτική απόφαση της ΕΛΙΑΣ, του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί μέσα στην κυβέρνηση, η οποία «προτείνει να τεθεί το θέμα των απολύσεων σε μία άλλη βάση διαπραγμάτευσης, ήπιας και τεκμηριωμένης»...

Για το θέμα των μετεγγραφών, υπενθύμισε ότι το Μάη ψηφίστηκε σχετική ρύθμιση για ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι τρίτεκνοι ή τα τέκνα ασθενών και εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να εισαγάγει και περαιτέρω διευρυμένο οικονομικό κριτήριο, βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητα μετεγγραφών.

Σε σχέση με το θέμα διαγραφής των φοιτητών που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους, υποστήριξε την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου, συμφωνώντας με την παρατήρηση των πρυτάνεων ότι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φοιτητών χρήζουν μιας πιο ευαίσθητης προσέγγισης.

Εκ μέρους του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις προβληματικές σχέσεις σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και πρυτάνεων, στον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια ερήμην των ιδρυμάτων, καθώς και στη χαμηλή μισθοδοσία του προσωπικού των πανεπιστημίων.

Στο μεταξύ, χτες, μετά από προσφυγές που είχαν γίνει, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων κι ότι αν δεν παρίστανται, τότε οι αποφάσεις των Συμβουλίων θεωρούνται μη νόμιμες.

Νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού και του Τριμελούς Συντονιστικού Οργάνου των πρυτάνεων ορίστηκε για τη Δευτέρα 30 Ιούνη, στο υπουργείο Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ