ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα που άφησε ο σεισμός

Eurokinissi

Σύσκεψη για τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα στις οκτώ το βράδυ, η Επιτροπή Αγώνα των φορέων του νησιού. Στη σύσκεψη καλούν το τοπικό Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής. Η σύσκεψη θα γίνει στα εμπορευματοκιβώτια του Λυκείου Ληξουρίου.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης χαρακτηρίζει φιέστα αποπροσανατολισμού την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδη, στο νησί και σημειώνει πως αποκαλύφθηκε ότι η εγκληματική καθυστέρηση στην εξέταση των φακέλων αποκατάστασης των ζημιών, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει την κοροϊδία των δύο προηγούμενων επισκέψεων του υπουργού που σε όλους τους τόνους διαβεβαίωνε ότι θα συντομευτεί η διαδικασία με προσλήψεις προσωπικού που θα έκανε.

Αναλυτικά η ΕΛΜΕ σημειώνει: «Για το οξυμένο πρόβλημα των αστέγων, που επιβιώνουν σε πολλές περιπτώσεις κάτω από άθλιες και πρωτόγονες συνθήκες, δεν έδωσε καμιά λύση, επαναλαμβάνοντας τη θέση της συγκυβέρνησης και του Δήμου να μην παραχωρήσει οικίσκους σε αυτούς τους συμπολίτες μας παρά μόνο μέσα από οργανωμένο συνοικισμό. Την ίδια ώρα, η ελεγχόμενη από την κυβερνητική πλειοψηφία δημοτική αρχή της Κεφαλονιάς έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι οι οικισμοί σεισμοπλήκτων, που πράγματι συνήθως είναι γκέτο, προσβάλλουν την τουριστική εικόνα του νησιού. Ετσι τίποτε δεν θα δοθεί πρακτικά, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για δυνατότητα κάλυψης όλων των σεισμοπλήκτων με οικίσκους (...)

Υπουργός, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης εξαφάνισαν τα σεισμόπληκτα σχολεία, ως προβλήματα και μόνο μετά από επίμονη προσπάθεια του εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα φορέων μπήκαν στη συζήτηση. Καμιά δέσμευση δεν υπήρξε συνολικά για τα σχολεία που έχουν μεταστεγαστεί σε κοντέινερς στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ειδικά για το Ληξούρι, καμιά εξέλιξη δεν θα υπάρξει στο απαράδεκτο καθεστώς λειτουργίας των σχολείων, ενώ δεν είπαν τίποτε για την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος (...)

Για το οδικό δίκτυο και τις υποδομές - που σύμφωνα με τις παλαιότερες δεσμεύσεις του υπουργού θα είχαν κατασκευαστεί πριν από το καλοκαίρι - απλά για άλλη μια φορά επαναλήφθηκαν οι γνωστές δεσμεύσεις για εργολαβίες 24 εκατομμυρίων, που κυρίως αφορούν μερικές παρεμβάσεις στον άξονα Αργοστολίου - Ληξουρίου. Τίποτε δεν προβλέπεται για τις συνολικές αναγκαίες παρεμβάσεις, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων ούτε στον άξονα αυτό ούτε φυσικά σε δεκάδες άλλα σημεία στο περιφερειακό δίκτυο, που έχει αφεθεί στην τύχη του με απρόβλεπτες συνέπειες. Το οδικό δίκτυο θα παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επικίνδυνο. Η ασφάλεια και η αντισεισμική θωράκιση έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ».

Συλλήψεις μεταναστών

Συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταναστών στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Χτες 32 μετανάστες (18 άνδρες, 6 γυναίκες και 8 ανήλικοι) εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στις ανατολικές ακτές του Φαρμακονησίου και μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό σκάφος του ΛΣ στη Λέρο, όπου συνελήφθησαν. Προανάκριση διενεργείται από τη λιμενική αρχή Λέρου, ενώ οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Θεραπευτήριο-Κέντρο Υγείας Λέρου για προληπτικό υγειονομικό έλεγχο.

Αλλοι 26 (20 άνδρες και 6 γυναίκες) μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή «ΝΕΝΗΤΩΝ» νότια της Χίου. Τέσσερις μετανάστες, εντοπίστηκαν στην παραλία του κόλπου «ΜΑΡΑΘΟΥΝΤΑ» Σύμης. 16 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Σιγρίου της Λέσβου και συνελήφθησαν και άλλοι 13 μετανάστες εντοπίστηκαν, τις βραδινές ώρες προχτές, στη νήσο «ΠΑΝΑΓΙΑ» Οινουσσών Χίου, από πλωτό περιπολικό του ΛΣ, οδηγήθηκαν στο λιμένα της Χίου και συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ, σπείρα που διακινούσε μετανάστες στις χώρες της ΕΕ εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, απόστρατος αξιωματικός του ΛΣ, αρχιφύλακας και τραπεζική υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον δύο αλλοδαποί μέλη της σπείρας. Τα μέλη της με τη χρήση πλωτών μέσων, διευκόλυναν την είσοδο μεταναστών χωρίς χαρτιά στη χώρα μας από την Τουρκία και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε διάφορους προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου αποβίβαζαν τους προερχόμενους από τα παράλια της Τουρκίας μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικά, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Ο αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μεταναστών, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ, κάθε φορά. Ο απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε 58χρονος που συνελήφθη από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα το Σάββατο 28 Ιούνη στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Αγίου Μερκουρίου του Δήμου Ωρωπού Αττικής. Η κατηγορία αφορά εμπρησμό από πρόθεση. Οι πυροσβέστες, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν τον 58χρονο, κάτοικο της περιοχής, μια μέρα μετά τη φωτιά να κινείται στο δάσος. Κατά τη διάρκεια έρευνας βρήκαν μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης που είχε μπιτόνι βενζίνης, οινόπνευμα, ρολό κουζίνας, αναπτήρα, σπίρτα και κερί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 58χρονος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την κατοχή των συγκεκριμένων αντικειμένων μέσα στο δάσος.

Η πρωτοεμφανιζόμενη «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ανέλαβε, χτες, την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τη μέρα των ευρωεκλογών, στις 25 Μάη. Στην προκήρυξη με τίτλο «Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ στις 25/5 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» σημειώνεται ότι «σύντροφοι της οργάνωσης στάθηκαν στην οδό Μαυρομιχάλη και πυροβόλησαν τα πίσω παράθυρα του κτηρίου με στρατιωτικό όπλο ΑΚ47». Για την επίθεση επισημαίνουν πως θα μπορούσαν να πυροβολήσουν τους αστυνομικούς που φυλάνε τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το έκαναν γιατί δεν το είχαν σχεδιάσει.

Για μεγάλη απάτη σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, συνελήφθησαν από την Αστυνομία 64χρονος και η 57χρονη σύζυγός του, ιδιοκτήτες τριών εταιρειών στο χώρο του τουρισμού, χτες το πρωί, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε οργανωμένο λογιστήριο, στο οποίο τηρούνταν βιβλία των τριών επιχειρήσεων του 64χρονου και της συζύγου του.

Εξιχνιάσθηκε η απόπειρα ληστείας που διαπράχθηκε πριν από τρεις μέρες σε βάρος 54χρονου ταχυδρομικού διανομέα, στην περιοχή του Ορχομενού Βοιωτίας. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 28, 26, 23 και 18 χρόνων. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση, απόπειρας ληστείας, παράβασης του νόμου για τα όπλα και κατοχής αρχαίων κινητών μνημείων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατασκεύαζαν παράνομο λογισμικό

Περισσότερους από 250.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο Ελληνες, που κατασκεύασαν παράνομο λογισμικό, με την κωδική ονομασία «Lecpetex», το οποίο μοίρασαν σε ανυποψίαστους διαδικτυακούς χρήστες, κυρίως μέσω facebook.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές δυσλειτουργίες, που προκαλούσε στα υπολογιστικά της συστήματα ο συγκεκριμένος ιός, άλλαξε πολλές φορές την πολιτική απορρήτου της, εισάγοντας ειδικούς μηχανισμούς ασφαλείας για το σύνολο των χρηστών της, με συνέπεια να επηρεάζεται έτσι η συνολική εύρυθμη λειτουργία του δικτύου της.

Ο απόφοιτος και ο φοιτητής πανεπιστημίου πληροφορικής συνελήφθησαν από στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότεροι από 26.000 κωδικοί, ακόμα και από e-banking, χωρίς όμως να τους έχουν χρησιμοποιήσει.

ΠΑΤΡΑ
Διαδήλωση μεταναστών εργατών γης έξω από τα δικαστήρια

Διαδήλωση έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας και πορεία στο κέντρο της πόλης έκαναν, χτες το πρωί, εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργάτες που δέχτηκαν πυροβολισμούς στη Μανωλάδα στις 17 Απρίλη 2013, όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Ακούστηκαν συνθήματα για τα δεδουλευμένα που ακόμα χρωστά ο κατηγορούμενος και ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Βαγγελάτος ΑΕ». Συνθήματα ακούστηκαν και για τη δίκη που, σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν πρόσφατα τη δημοσιότητα, γίνεται σε κλίμα τρομοκράτησης των μαρτύρων. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε τρεις μηχανές επιτέθηκε σε βασικό μάρτυρα έξω από το μέρος που ζει στη Ν. Μανωλάδα και τον απείλησε, ενώ και στη διάρκεια της δίκης μάρτυρες της υπόθεσης απειλήθηκαν από συγγενείς κατηγορουμένων στο διάδρομο του δικαστηρίου και ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή να προστατευθούν οι μάρτυρες, αλλά κρίθηκε τελικά από το δικαστήριο ότι δεν συντρέχει λόγος.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη δίκη κατηγορούμενοι είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Βαγγελάτος ΑΕ» και οι τρεις επιστάτες των καλλιεργειών του. Βασική κατηγορία είναι αυτή της εμπορίας ανθρώπων από εργασιακό «trafficking».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ