ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία χτες στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση»

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Τις επόμενες μέρες η απόφαση του Δικαστηρίου για την απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση», αλλά και ενάντια στην κλιμάκωση της προσπάθειας για ποινικοποίηση των αγώνων από την πλευρά της κυβέρνησης, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργάνωσαν συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην Ομόνοια. Το μεσημέρι, η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή του Δημοσίου για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η αποχή - απεργία διαρκείας που έχει κηρύξει από το Μάη η ΑΔΕΔΥ. Η αποχή αφορά τους δημόσιους υπάλληλους, ώστε να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης. Στα Δικαστήρια προσέφυγε το Δημόσιο, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και να διακοπεί άμεσα η συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Αργά το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι δίνεται προθεσμία στους συνηγόρους υπεράσπισης να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι αύριο Παρασκευή. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια, αλλά και στην Ευελπίδων, παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία στην Ομόνοια έκανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας. Καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στα Δικαστήρια ενάντια στην αποχή - απεργία της ΑΔΕΔΥ, καθώς και την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων είπε: «Ξέρουμε ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Τους προειδοποιούμε, όσα μέτρα τρομοκράτησης και καταστολής και αν πάρουν, δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Ισα ίσα είναι απόδειξη ότι μας φοβούνται».

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
Σχετικά με την «αξιολόγηση», τόνισε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρόβαλλαν την ανάγκη συνολικής εναντίωσης στο νόμο της αξιολόγησης, την ανάγκη συλλογικής απειθαρχίας και ανυπακοής σε ένα νόμο εχθρικό όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα (...)

Η αξιολόγηση είναι ένα ακόμη εργαλείο για την υλοποίηση των αντιδραστικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στο δημόσιο τομέα και υπηρετεί ανατροπές στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ. Ικανοποιεί τις αξιώσεις και τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα ένα κράτος πιο εχθρικό, πιο αυταρχικό για το λαό». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, επίσης από το χώρο της Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, η πορεία των απεργών του Δημοσίου ενώθηκε με τους ΕΒΕ, τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κλάδο των Κατασκευών, που εκείνη την ώρα διαδήλωναν έξω από το ΤΣΜΕΔΕ. Ολοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Πάτρα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διεκδικώντας την κατάργηση της «αξιολόγησης». Κατήγγειλαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον γενικό διευθυντή που εφαρμόζει την «αξιολόγηση».

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μαγνησίας, στο Βόλο. Στη Λαμία έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

Μπλοκάρουν τα φύλλα «αξιολόγησης» στα Νοσοκομεία

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στην «αξιολόγηση» και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προσπαθούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία που μειώνει το προσωπικό και εμπορευματοποιεί παραπέρα τις υπηρεσίες Υγείας. Σε πολλά νοσοκομεία, κάτω και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, δεν έχουν μοιραστεί ακόμη τα φύλλα «αξιολόγησης», ενώ όπου έχουν μοιραστεί, η κατάσταση ενδεικτικά είναι η εξής:

Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι χωρίς να κάνουν «αυτοαξιολόγηση», τα έδωσαν στο σωματείο του νοσοκομείου. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων τα παρέδωσαν επίσης στο σωματείο. Επίσης, φύλλα έχουν δοθεί στο «Τζάνειο» και στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου οι εργαζόμενοι χωρίς να τα συμπληρώσουν τα δίνουν στο σωματείο.

Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» έχουν γίνει αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις όπου οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να εναντιωθούν στην «αξιολόγηση». Οταν ήρθαν τα φύλλα, την προηγούμενη Δευτέρα, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων διοίκησης και προσωπικού, εμποδίζοντας τη διαδικασία διανομής των φύλλων αξιολόγησης.

Στο «Αγία Ολγα» με απόφαση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων έγινε κινητοποίηση για να μπλοκαριστεί η διανομή των φύλλων, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Επίσης στο «Αιγινήτειο» μετά από γενική συνέλευση έγινε παρέμβαση των εργαζομένων στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία δεν προχώρησε στη διαδικασία αξιολόγησης. Την Παρασκευή θα γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις σε «Θριάσιο» και «Αγία Ολγα».

Δίωξη σε βάρος του Σωματείου Λιθογράφων

Με μηνύσεις προσπαθεί η εργοδοσία να βάλει εμπόδια στη δράση του Σωματείου Λιθογράφων. Την Παρασκευή 27 / 6, το σωματείο ενημερώθηκε ότι το ίδιο και δύο μέλη της διοίκησης διώκονται ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η επιχείρηση UP - PRESS. Η κατηγορία είναι ότι πριν ένα χρόνο εκδόθηκε ανακοίνωση που καταδίκαζε τις μειώσεις μισθών και τη στάση της εργοδοσίας στην εταιρεία. Στη μήνυση, εκτός από το υπέρογκο χρηματικό ποσό που διεκδικεί από το σωματείο, η επιχείρηση ζητάει επιπλέον να καταδικαστούν και με ποινή φυλάκισης ο αντιπρόεδρος κι ένα μέλος της διοίκησης.

Η μήνυση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς εξώδικων ενάντια σε μέλος της διοίκησης που εργάζεται στην εταιρεία, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Σωματείο Λιθογράφων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 16/6, με εξώδικο ενημέρωσε τον Θανάση Φωτόπουλο ότι τον καλεί να δεχτεί μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε ατομική, με αλλαγή αντικειμένου εργασίας και ειδικότητας! Δε δίστασε μάλιστα να του προτείνει την απόλυσή του, με αποζημίωση πάνω από την προβλεπόμενη. Το Σωματείο Λιθογράφων στέλνει μήνυμα στην εργοδοσία ότι «δεν μπορούν ούτε να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας εξαγοράσουν (...) Δε μας τρομάζουν οι διώξεις της εργοδοσίας ό,τι μορφή και αν παίρνουν, απ' όπου και αν προέρχονται. Το ταξικό κίνημα δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι».

Απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Σε 24ωρη απεργία, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας κήρυξε απεργία που θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 / 7 στις 6 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα την Τετάρτη 16/7. Καλεί τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στην περιφρούρηση της απεργίας, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις πύλες του πρακτορείου «Ευρώπη».

Η απόφαση για απεργία έχει παρθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, με δεδομένη την προκλητική άρνηση των εργοδοτών να συναντήσουν το σωματείο και να συζητήσουν για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και παράλληλα καταγγέλλουν την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση δουλεμπορικών γραφείων στο χώρο.

Συσκέψεις συνδικάτων για τις ΣΣΕ
  • Το Συνδικάτο Φαρμάκου διοργανώνει έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη 16 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων - συναδέλφων του κλάδου. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Οι εξελίξεις στον κλάδο. Το πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή. Η προσπάθεια υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης. Οι νέες εξελίξεις στο Επικουρικό Ταμείο.
  • Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής καλεί όλα τα ΔΣ των Σωματείων της Αττικής, καθώς και συνδικαλιστές του κλάδου, σε σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β) με θέματα: Εξελίξεις με τις συμβάσεις του κλάδου (κλαδικές, επιχειρησιακές) και οργάνωση της πάλης για την υπογραφή τους - Ασφαλιστικό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ