Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία χτες στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση»

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Τις επόμενες μέρες η απόφαση του Δικαστηρίου για την απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση», αλλά και ενάντια στην κλιμάκωση της προσπάθειας για ποινικοποίηση των αγώνων από την πλευρά της κυβέρνησης, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργάνωσαν συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην Ομόνοια. Το μεσημέρι, η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή του Δημοσίου για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η αποχή - απεργία διαρκείας που έχει κηρύξει από το Μάη η ΑΔΕΔΥ. Η αποχή αφορά τους δημόσιους υπάλληλους, ώστε να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης. Στα Δικαστήρια προσέφυγε το Δημόσιο, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και να διακοπεί άμεσα η συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Αργά το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι δίνεται προθεσμία στους συνηγόρους υπεράσπισης να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι αύριο Παρασκευή. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια, αλλά και στην Ευελπίδων, παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία στην Ομόνοια έκανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας. Καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στα Δικαστήρια ενάντια στην αποχή - απεργία της ΑΔΕΔΥ, καθώς και την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων είπε: «Ξέρουμε ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Τους προειδοποιούμε, όσα μέτρα τρομοκράτησης και καταστολής και αν πάρουν, δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Ισα ίσα είναι απόδειξη ότι μας φοβούνται».

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
Σχετικά με την «αξιολόγηση», τόνισε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρόβαλλαν την ανάγκη συνολικής εναντίωσης στο νόμο της αξιολόγησης, την ανάγκη συλλογικής απειθαρχίας και ανυπακοής σε ένα νόμο εχθρικό όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα (...)

Η αξιολόγηση είναι ένα ακόμη εργαλείο για την υλοποίηση των αντιδραστικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στο δημόσιο τομέα και υπηρετεί ανατροπές στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ. Ικανοποιεί τις αξιώσεις και τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα ένα κράτος πιο εχθρικό, πιο αυταρχικό για το λαό». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, επίσης από το χώρο της Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, η πορεία των απεργών του Δημοσίου ενώθηκε με τους ΕΒΕ, τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κλάδο των Κατασκευών, που εκείνη την ώρα διαδήλωναν έξω από το ΤΣΜΕΔΕ. Ολοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Πάτρα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διεκδικώντας την κατάργηση της «αξιολόγησης». Κατήγγειλαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον γενικό διευθυντή που εφαρμόζει την «αξιολόγηση».

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μαγνησίας, στο Βόλο. Στη Λαμία έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ