ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Στρατηγική σύμπλευση απέναντι στο λαό

Η πολιτική «διά πυρός και σιδήρου» απέναντι στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με «εναλλαγές» στο μείγμα διαχείρισης, και οι εκτεταμένες «αναδιαρθρώσεις» σε κλάδους της οικονομίας αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Για τα παραπάνω προϊδεάζουν, ανοιχτά πλέον, τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και τα επιτελεία της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), τα οποία βρίσκονται από χτες στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συναντήσεων, που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα 10ήμερο, είναι η τρέχουσα «αξιολόγηση» και κυρίως η προετοιμασία των αντιλαϊκών μέτρων που θα κλιμακωθούν από το φθινόπωρο.

Τα πάντα υποτάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου, τμήμα του οποίου είναι το αποκαλούμενο «νέο αναπτυξιακό σχέδιο» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ενδεικτικές, οι χτεσινές τοποθετήσεις κυβερνητικών και άλλων κρατικών στελεχών, καθώς και των επιτελείων της τρόικας, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει ο «Εconomist».

Τα «κρίσιμα πεδία» της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Η επόμενη φάση απαιτεί πολιτικές «που δεν αποσκοπούν μόνο σε δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά και σε μείζονες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο τους θεσμούς, το DNA του κράτους και της οικονομίας».

Τα «κρίσιμα πεδία» αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με τον Γκ. Χαρδούβελη, είναι τα εξής:

1. Φορολογικό σύστημα«απλό, σταθερό και μακρόπνοο, εξαλείφοντας σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα και προσαρμόζοντας τα φορολογικά βάρη στα πρότυπα των χωρών της Ευρωζώνης». Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η «δίκαιη και σταθερή φορολογική πολιτική (...) που μπορεί να την υποστηρίξει». Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για την «αξιολόγηση» των εισπρακτικών μέτρων που προβλέπονται στα μνημόνια και τις συμφωνίες με την τρόικα, έτσι ώστε να εξεταστεί η «σχέση μεταξύ απόδοσης και κοινωνικού κόστους». Πρόκειται για «διαπιστώσεις» που έχουν να κάνουν με τη μείωση της συνολικής μάζας των φόρων ως αποτέλεσμα της ραγδαίας υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, που με τη σειρά τους συμπιέζουν και τη μάζα (άρα και τους όποιους φόρους) στα επιχειρηματικά κέρδη. Ταυτόχρονα, σε αυτή τη φάση αξιοποιούνται στην κατεύθυνση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη φάση, ενώ στο απυρόβλητο παραμένουν οι αντιλαϊκοί στόχοι για τη διαμόρφωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς, το «νέο» μείγμα πολιτικής περνάει αναγκαστικά και μέσα από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

2. Η «αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις».

3. Ο «χειρισμός των εκκρεμών θεμάτων του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα μέσα από επιχειρηματικές αναδιοργανώσεις, από προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και από σύγκλιση δυνάμεων των εγχώριων επιχειρήσεων».

4. «Στοχευμένες παρεμβάσεις» για το οριστικό άνοιγμα στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, R. Goyal, δίνοντας το στίγμα της προωθούμενης πολιτικής, πρόταξε την επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου για τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» και επίσης το «θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες». Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, έδωσε έμφαση στα καθυστερούμενα δάνεια και στην «προετοιμασία» των τραπεζικών ισολογισμών, προκειμένου οι τράπεζες να μη βρεθούν αντιμέτωπες με ένα «οξύ πρόβλημα που θα τις εγκλωβίσει και θα τις εμποδίσει να διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), K. Regling, συνέδεσε την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους με τη συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο για νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης θα εξεταστεί το φθινόπωρο, «μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα».

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Β. Coeure, εστίασε στα ζητήματα της «μέτριας ανάκαμψης» και στην «ανάγκη για μια νέα διαδικασία σύγκλισης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης». Κάνοντας μια ορισμένη κριτική στη λειτουργία της ΕΕ, σημείωσε ότι στους κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου «προβλέπεται κάποια ευελιξία προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το κόστος σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε κενές υποσχέσεις».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επαφές για «μπίζνες» με παράγοντες του εξωτερικού

Με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλ. Γιακούνιν, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Η συνάντηση αντανακλά το ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο (το οποίο εποφθαλμιούν, επίσης, κινεζικά και γαλλικά μονοπώλια), όπως και άλλες υποδομές. Σε σύμπραξη με την ελληνικών συμφερόντων GEK TERNA SA έχουν καταθέσει πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ (όπως και άλλα επτά «επενδυτικά σχήματα») για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO», τόνισε ο Βλ. Γιακούνιν από το βήμα του συνεδρίου του «Economist».

Ο Αντ. Σαμαράς - όπως και ο Ευ. Βενιζέλος - συναντήθηκε επίσης με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κατά πληροφορίες εστίασαν στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην προώθηση και επιτάχυνση των βαθιά αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στην αναμενόμενη για το φθινόπωρο συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους. Με βάση όσα διαχέονται, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιμηκυνθούν οι περίοδοι αποπληρωμής ή/και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για το συνέδριο του «Economist».

«Ιδιωτική επίσκεψη» του Κινέζου Προέδρου

Την Κυριακή, αναμένεται στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Ρόδο για «ιδιωτική επίσκεψη», ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Tον Κινέζο Πρόεδρο θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί κατ' ιδίαν μαζί του. Οι μεταξύ τους συζητήσεις αναμένεται να είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα: Αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για την παραπέρα διείσδυση κινεζικών μονοπωλίων στην Ευρώπη, προσέλκυση λιμναζόντων κεφαλαίων για «επενδύσεις» σε επιλεγμένους κλάδους και τομείς «φιλέτα», όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μεταφορές, logistics, εκτάσεις γης, τουρισμός κ.ά.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Οχημα για αναδιαρθρώσεις και εξαγορές

Εντονοι προβληματισμοί και ανησυχίες διατυπώνονται γύρω από το ύψος των προβληματικών δανείων, κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών και των ομολογιακών, που σωρεύονται στις εμφανιζόμενες απαιτήσεις και στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Οι τρόποι διαχείρισης του ζητήματος βρίσκονται πλέον στην καθημερινή ατζέντα των συζητήσεων σε επίπεδο συγκυβέρνησης, τραπεζών καθώς και σε επίπεδο διαβούλευσης με την τρόικα. Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι οι επικείμενοι διαγνωστικοί έλεγχοι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα «αποκαλύψουν» νέα κεφαλαιακά κενά, ύψους αρκετών δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται.

Η «τρέχουσα κατάσταση τους τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» ήταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, καθώς και εκπροσώπων των 4 «συστημικών» τραπεζών. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, σημείωσε ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό, νομίζω όμως ότι είναι και ελεγχόμενο (...) συνδέεται η επίλυση του θέματος στενά με την ανάπτυξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση».

«Μηχανισμό», ώστε να αντιμετωπιστούν «κατά περίπτωση» τα κόκκινα δάνεια επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ν. Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, «το τραπεζικό σύστημα μόνο με τα δικά του κριτήρια δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

«Μεγάλο» χαρακτήρισε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ, Γ. Ζανιάς. Από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων αλλαγών στο υπάρχον πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας και στην ορθότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Σήμερα Πέμπτη, προγραμματίζονται συναντήσεις των κλιμακίων της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο επίκεντρο είναι οι σχεδιασμοί για την «αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων» καθώς και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, για το οποίο θα υπάρξουν συνεννοήσεις και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, τη συντελεσθείσα αναδιάρθρωση της Alpha Bank (εξαγορά Εμπορικής Τράπεζας κ.ά.) ενέκρινε χτες η Κομισιόν, με το σκεπτικό της απόφασης να αναφέρει ότι είναι σύμφωνη με τους «κανόνες των κρατικών ενισχύσεων». Για την αξιολόγηση, έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι δυσκολίες δεν οφείλονται στην ανάληψη «υπέρμετρου κινδύνου», αλλά κυρίως στην «κρίση δημόσιου χρέους» και στην «παρατεταμένη ύφεση». Οπως προκύπτει, η έγκριση από την Κομισιόν δόθηκε μετά την επίκληση των «έκτακτων δυσκολιών» της προηγούμενης περιόδου. Να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος και στις 4 «συστημικές τράπεζες» είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εξοδος στις «αγορές»

Για νέο κρατικό δάνειο από τους διεθνείς τραπεζίτες και τις χρηματαγορές απευθύνθηκε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για 3ετές ομόλογο, το ύψος του οποίου, όπως και το επιτόκιο θα διαμορφωθούν στη βάση των προσφορών που θα υποβληθούν από τους τραπεζίτες. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η άντληση ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Paribas.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω παρουσιάσεις του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη ΚΟ του ΚΚΕ:

-- Στις 9 μ.μ., στο θεατράκι μπροστά στο Δημαρχείο Χολαργού (οδός Περικλέους), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου από τον Μάνο Θερμό, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Γαλάτσι, το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στην Αγ. Βαρβάρα, θα παρουσιάσει το βιβλίο η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ