Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επαφές για «μπίζνες» με παράγοντες του εξωτερικού

Με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλ. Γιακούνιν, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Η συνάντηση αντανακλά το ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο (το οποίο εποφθαλμιούν, επίσης, κινεζικά και γαλλικά μονοπώλια), όπως και άλλες υποδομές. Σε σύμπραξη με την ελληνικών συμφερόντων GEK TERNA SA έχουν καταθέσει πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ (όπως και άλλα επτά «επενδυτικά σχήματα») για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO», τόνισε ο Βλ. Γιακούνιν από το βήμα του συνεδρίου του «Economist».

Ο Αντ. Σαμαράς - όπως και ο Ευ. Βενιζέλος - συναντήθηκε επίσης με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κατά πληροφορίες εστίασαν στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην προώθηση και επιτάχυνση των βαθιά αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στην αναμενόμενη για το φθινόπωρο συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους. Με βάση όσα διαχέονται, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιμηκυνθούν οι περίοδοι αποπληρωμής ή/και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για το συνέδριο του «Economist».

«Ιδιωτική επίσκεψη» του Κινέζου Προέδρου

Την Κυριακή, αναμένεται στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Ρόδο για «ιδιωτική επίσκεψη», ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Tον Κινέζο Πρόεδρο θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί κατ' ιδίαν μαζί του. Οι μεταξύ τους συζητήσεις αναμένεται να είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα: Αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για την παραπέρα διείσδυση κινεζικών μονοπωλίων στην Ευρώπη, προσέλκυση λιμναζόντων κεφαλαίων για «επενδύσεις» σε επιλεγμένους κλάδους και τομείς «φιλέτα», όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μεταφορές, logistics, εκτάσεις γης, τουρισμός κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ