ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταφυσικό «ταξίδι»

Patroklos Skafidas

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο μία από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους «Βατράχους». Σε μια Αθήνα που ζει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει, ο Αριστοφάνης κερδίζει το 405 π.Χ. στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους «Βατράχους», μια κωμωδία εξαιρετικής ευφυΐας, ευαισθησίας και λυρισμού. Με έναυσμα το θάνατο του τελευταίου μεγάλου τραγικού ποιητή, του Ευριπίδη, ο Διόνυσος ξεκινάει ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Αδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση. Ποιος από τους δυο είναι ο καταλληλότερος να γυρίσει από τον Αδη για να σώσει την πόλη από τα δεινά της; Και τι γοητευτικότερο από έναν ποιητή που καλείται να σώσει τους Αθηναίους με όπλα το ήθος, την τέχνη και τον πολιτισμό; Οι «Βάτραχοι» είναι «ένα έργο μυστικό, μια παράξενη κωμωδία με θέμα την αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου, όπου η κωμωδία συναντάει την τραγωδία», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Από το Εθνικό Θέατρο οι «Βάτραχοι» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1959 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Απόδοση: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση - Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Βλάχος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά. Στο ρόλο του Αισχύλου ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι: Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιωργής Τσουρής, Ιβάν Σβιταΐλο, Μαρία Κωνσταντάκη. Οι πρώτοι έξι σταθμοί της περιοδείας είναι: 19 και 20 του Ιούλη, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. 23 και 24 του Ιούλη, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους. 1 και 2 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. 9 Αυγούστου, Αλεξανδρούπολη, Kηποθέατρο. 12 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών. 18 και 19 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο. 21 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Ηλιδας.

H προπώληση των εισιτηρίων για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου γίνεται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πεσματζόγλου 39 εντός της στοάς) και στην ιστοσελίδα www.n-t.gr γίνεται ηλεκτρονική προπώληση για όλη την περιοδεία.

Βαρναλική «απολογία του Σωκράτη»

Το μνημειώδες έργο της απολογίας του βαρναλικού Σωκράτη που εκδόθηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια, όπως έλεγε ο ίδιος ο ποιητής, «στην τοτεσινή δημοκρατία του ιδιώνυμου, του Καλπακίου και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων», το έργο όπου αποτυπώνεται η δημιουργική αφομοίωση του μαρξισμού και της επαναστατικής προοπτικής, παρουσίασε στο κοινό προχτές το βράδυ, στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Στην πρεμιέρα παραβρέθηκαν και συνεχάρησαν τους συντελεστές αυτού του τεράστιου άθλου, μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ Ελένη Μηλιαρονικολάκη, κ.ά.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο πολυτάλαντος, ανήσυχος καλλιτέχνης, δημιουργός και ερμηνευτής, ο οποίος χρόνια καλλιεργεί τη σχέση του με το θέατρο, με σεβασμό υπηρέτησε την ανελέητη σάτιρα - κριτική του Βάρναλη, στο αστικό καθεστώς, στους θεσμούς και τους νόμους, στην κυρίαρχη ιδεολογία, όπως αυτή εκφράζεται στην πολιτική, στην κοινωνία, στη θρησκεία και στη φιλοσοφία.

Οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες της «Σπείρας» μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Αλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, Σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Αρη Βλάχο. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. «Σπείρα Σπείρα»: Μαθητές - Κατήγοροι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

Οι «Encardia» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Με καινούργιες αποσκευές για το φετινό καλοκαίρι φθάνουν οι «Encardia» στο Ευριπίδειο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, την Τετάρτη 16 Ιούλη στις 9 το βράδυ. Με κιθάρες, βιολιά και κάθε λογής κύμβαλα και με χορούς εκστατικούς, το συγκρότημα σμίγει με το κοινό του σε μια γιορταστική συνάντηση γενεθλίων, για τα 10 χρόνια παρουσίας τους ανάμεσά μας. Στην εκδήλωση συμμετέχει και η ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση». Εισιτήρια 10 ευρώ (προπώληση) και 12 ευρώ (είσοδος).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, σήμερα (9.30 μ.μ.) στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, φιλοξενεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα κλασικών συνθετών και ελληνικής ποίησης. Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Πατρινός πιανίστας Παναγιώτης Γώγος θα ερμηνεύσει έργα των Ραχμάνινοφ, Ντεμπισί, Μπετόβεν και Σούμπερτ, ενώ θα ακουστούν ποιήματα των Σικελιανού, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ελύτη, Λειβαδίτη και Σεφέρη. Πρόκειται για ένα «ταξίδι» συνάντησης των λέξεων με τις νότες. Ενα «ταξίδι ερωταποκρίσεων». Ποίηση και μουσική, αξεδιάλυτες εκφράσεις της ανθρώπινης ψυχής. Η ποίηση γίνεται το ...νόμισμα και η μουσική η λατρεία που το εξαργυρώνει.

Καλοκαιρινά βράδια με μουσική, θέατρο και προβολές

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) διοργανώνει ένα επταήμερο πολιτισμού, από τις 16 έως τις 24 του Ιούλη, κάτω από τον αθηναϊκό καλοκαιρινό ουρανό, γεμάτο μουσική, παραστάσεις για παιδιά και προβολές. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα χώρο συμβολικό στην καρδιά της Αθήνας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 16 του Ιούλη: Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών «Μουσικές Κινηματογραφικές Στιγμές». Mουσική από ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά, σε μουσική διεύθυνση: Δημήτρη Μίχα.

Πέμπτη 17 του Ιούλη: Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής «Δημιουργίες Ελλήνων Συνθετών» Νοσταλγικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και Λοΐζου. Ερμηνεύουν: Μανώλης Σκουλάς και Δώρα Λουίζου. Διεύθυνση Ορχήστρας: Χρήστος Χαλκιάς.

Παρασκευή 18 του Ιούλη: «Η μαγική σοφίτα». Παιδική παράσταση με ζωντανή μουσική για παιδιά 3-9 ετών, από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Εκφρασης».

Δευτέρα 21 του Ιούλη: «Δον Κιχώτης». Παιδική παράσταση από την παιδική σκηνή «Μαγικές Σβούρες».

Τρίτη 22 του Ιούλη: Προβολή της ασπρόμαυρης αμερικανικής ταινίας του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» (1959).

Τετάρτη 23 του Ιούλη: «Athens Big Band presents the Swing Era». Η «Big Band», υπό τη διεύθυνση του Μάνου Θεοδοσάκη, αναβιώνει τη χρυσή εποχή του swing και τη χορευτική της διάσταση που θα αναδείξουν χορογραφικά οι «Athens Lindy Hop».

Πέμπτη 24 του Ιούλη: «Ο Καραγκιόζης Ναυαγός και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων», από το Θέατρο Σκιών «Χαρίδημος».

Ολες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9 το βράδυ και η είσοδος στο κοινό είναι δωρεάν.

Εκδρομή της ΟΓΕ στην Επίδαυρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας οργανώνει διήμερη εκδρομή στην Επίδαυρο. Η εκδρομή περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση, το Σάββατο 2/8, την παρακολούθηση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από το Εθνικό Θέατρο, την ίδια μέρα, και επιστροφή την Κυριακή 3/8.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι την Τρίτη 15/7 στα γραφεία της ΟΓΕ, στο τηλέφωνο 210.3629.460, και στους κατά τόπους συλλόγους και ομάδες της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ