Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βαρναλική «απολογία του Σωκράτη»

Το μνημειώδες έργο της απολογίας του βαρναλικού Σωκράτη που εκδόθηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια, όπως έλεγε ο ίδιος ο ποιητής, «στην τοτεσινή δημοκρατία του ιδιώνυμου, του Καλπακίου και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων», το έργο όπου αποτυπώνεται η δημιουργική αφομοίωση του μαρξισμού και της επαναστατικής προοπτικής, παρουσίασε στο κοινό προχτές το βράδυ, στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Στην πρεμιέρα παραβρέθηκαν και συνεχάρησαν τους συντελεστές αυτού του τεράστιου άθλου, μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ Ελένη Μηλιαρονικολάκη, κ.ά.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο πολυτάλαντος, ανήσυχος καλλιτέχνης, δημιουργός και ερμηνευτής, ο οποίος χρόνια καλλιεργεί τη σχέση του με το θέατρο, με σεβασμό υπηρέτησε την ανελέητη σάτιρα - κριτική του Βάρναλη, στο αστικό καθεστώς, στους θεσμούς και τους νόμους, στην κυρίαρχη ιδεολογία, όπως αυτή εκφράζεται στην πολιτική, στην κοινωνία, στη θρησκεία και στη φιλοσοφία.

Οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες της «Σπείρας» μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Αλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, Σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Αρη Βλάχο. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. «Σπείρα Σπείρα»: Μαθητές - Κατήγοροι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ