ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδράσεις στην «αξιολόγηση» και στην ποινικοποίηση των αγώνων

Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκεντρώσεις την Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν την Τρίτη τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και στα σχέδια για αλλαγή προς το χειρότερο του νόμου για τη συνδικαλιστική δράση.

Στην Αθήνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο κάλεσαν σε συγκέντρωση το απόγευμα στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με 24ωρη απεργία η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας και με στάση εργασίας ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ολγα Σιάντου, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η δικαστική απόφαση για την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ προσφέρεται για συμπεράσματα, τόσο για την ίδια την κυβέρνηση και ποιους πραγματικά υπηρετεί, όσο και για την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενώ βγήκε παράνομη η αποχή-απεργία, η ΑΔΕΔΥ πανηγυρίζει, γιατί δε βγήκε και καταχρηστική! Πανηγυρίζει, αντί να καλέσει εργαζόμενους στο δρόμο, αντί να δοθεί μια πρώτη απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Το βάρος της άμεσης και κρυστάλλινης απάντησης απέναντι στον αυταρχισμό του κράτους το σήκωσαν μόνο οι ταξικές δυνάμεις οργανώνοντας συλλαλητήρια».

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θυροκόλλησε, αφού κανένας αρμόδιος δεν βρέθηκε να το παραλάβει.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, η οποία επιπλέον πήρε το χαρακτήρα της διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Τσαμπούκης, εκ μέρους της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο αντιδραστικό μέτρο της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ και στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα παρουσιάζονται ως "θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα", όταν στην πραγματικότητα είναι μόνιμες απαιτήσεις των ντόπιων καπιταλιστών. Μεθοδεύονται εδώ και χρόνια, ενώ σήμερα επιταχύνεται η εφαρμογή τους».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, όπου καταγγέλθηκε η θηριωδία σε βάρος των Παλαιστινίων, κατέληξε στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Απειλεί με ποινές τους δημόσιους υπάλληλους

Εγκύκλιος στις υπηρεσίες, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της «αξιολόγησης»

Με απειλές για διοικητικές κυρώσεις και εκβιασμούς, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζουν οι εργαζόμενοι στη διαδικασία της αντιδραστικής αξιολόγησης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιεί και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία, ύστερα από προσφυγή της κυβέρνησης, έκρινε παράνομη για τυπικούς λόγους την αποχή που είχε κηρύξει από τον Μάη η ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Με εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ενημερώνει για την απόφαση του δικαστηρίου και σημειώνει: «Παρακαλείσθε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας (έκδοση αποφάσεων επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης) εντός 3 ημερών και το δεύτερο στάδιο (αυτο-αξιολόγηση) μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενημερώνοντας σχετικά και τους φορείς που εποπτεύονται ή υπάγονται στην αρμοδιότητά σας.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα πρέπει να λάβετε μέριμνα προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο πειθαρχικές διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επίκληση άγνοιας ή πλάνης για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης».

Από την εγκύκλιο, πέραν από την προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσίων υπαλλήλων, προκύπτει ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται να δώσει νέα παράταση στις προθεσμίες για τον επιμερισμό των ποσοστών της αξιολόγησης και την παράδοση των φύλλων αυτοαξιολόγησης. Για την τελευταία, η προθεσμία έληγε προχτές, Τρίτη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων αρνήθηκε να καταθέσει τα φύλλα αξιολόγησης και οργανωμένα τα παρέδωσε στα σωματεία.

Είναι κι αυτό μια ένδειξη των εμποδίων που βάζουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στη διαδικασία της αξιολόγησης και των ελιγμών που κάνει η κυβέρνηση για να τα ξεπεράσει. Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική την αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» και ετοιμάζεται σήμερα να καταθέσει έφεση.

Τέλος, αντιδρώντας στην «αξιολόγηση», οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προγραμματίζουν τις παρακάτω κινητοποιήσεις: Την Τρίτη, 22/7, θα γίνουν περιοδείες, γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις. Την Τετάρτη, 23/7 θα γίνει 5ωρη Παναττική Στάση Εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας. Θα συμμετάσχουν τα ΔΣ των σωματείων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των μονάδων Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ από όλη τη χώρα.

Αποπροσανατολίζουν για τις απολύσεις

Στο φόντο της ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης να συνεχίσει την αποψίλωση του Δημοσίου από προσωπικό, τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαδικασία των απολύσεων στήνουν μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των εργαζόμενων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να αποφευχθεί η ενιαία απάντηση των υπαλλήλων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εσωτερικών και Υποδομών, Α. Ντινόπουλος και Μ. Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα, φέρονται να υποστηρίζουν ότι στα υπουργεία τους δεν θα γίνουν απολύσεις, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τους «καρφώνει» ότι στους δύο αυτούς χώρους παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον τομέα της «αξιολόγησης». Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η «αξιολόγηση» είναι μία από τις δεξαμενές για τις περίπου 6.500 απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Χτες, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση του δεύτερου μνημονίου να προχωρήσουν οι 25.000 κινητικότητες - διαθεσιμότητες και οι 15.000 απολύσεις. Για τους 6.500, είπε ότι πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ανάμεσά τους βρίσκονται 2.000, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τελεσιδικήσει, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι προσληφθέντες με πλαστά δικαιολογητικά και όσοι δε θα απορροφηθούν κατά τη διαδικασία διαθεσιμότητας - κινητικότητας.

Επίσης χτες, ο Κ. Μητσοτάκης απείλησε με περικοπή της χρηματοδότησης Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου (πρόκειται, κυρίως, για ΝΠΙΔ) που αρνούνται να προχωρήσουν σε απογραφή του προσωπικού και της μισθοδοσίας τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στο στόχαστρο συνολικά οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επειδή τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, ο αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των εργαζομένων θα πρέπει να στραφεί συνολικά ενάντια στις αντιλαϊκές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στις απολύσεις, τη δήθεν αξιολόγηση, ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, κυρίως ενάντια στο νέο μαύρο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και που θα τσακίσει ουσιαστικά τα όποια συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ