ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σαρωτικές ανατροπές με το «νέο ασφαλιστικό χάρτη»

Το 25% των συνταξιούχων έχει καταδικαστεί να επιβιώνει με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα μεικτά

Προειδοποιητική «ρουκέτα» για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση έριξε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Αφορμή ήταν η παρουσίαση των στοιχείων για τις συντάξεις του Ιούλη από το πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ», από τα οποία μάλιστα προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις συνταξιούχους έχει συνολικό εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Στρώνοντας το έδαφος για τα χειρότερα που σχεδιάζουν, λίγες ώρες μετά από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός διακήρυξε ότι «στο νέο ασφαλιστικό χάρτη όλα αλλάζουν» και προκλητικά έκανε λόγο για «δαπανηρό σύστημα»! Σε δηλώσεις του μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις συντάξεις, ισχυρίστηκε επί λέξει:

«Για πολλά χρόνια συντηρούσαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα ασφάλισης πολλών ταχυτήτων, δαπανηρό και, κυρίως, άδικο και αναποτελεσματικό. Στο νέο ασφαλιστικό χάρτη που προετοιμάζουμε μεθοδικά, όλα αλλάζουν για πάντα. Στην παρουσίαση της μελέτης που εκπονείται από το ΚΕΠΕ θα αποδειχτεί ότι οι λύσεις ήταν μπροστά μας, αλλά είτε δεν τις βλέπαμε είτε - ακόμη χειρότερα - δε θέλαμε ή δεν τολμούσαμε να τις δούμε».

Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι εργαλείο των νέων ανατροπών θα είναι η σχετική μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ και αναμένεται μέχρι τα τέλη του Ιούλη. Οι χαρακτηρισμοί του υπουργού περί «συστήματος ασφάλισης πολλών ταχυτήτων» επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς ρυθμίσεις που θα γίνουν μέσα από τη λεγόμενη «ενοποίηση» των Ταμείων, με μπούσουλα τις μικρότερες συντάξεις και παροχές. Θα είναι δηλαδή «ενοποίηση» προς τα κάτω.

Την ίδια στιγμή, με την αναφορά περί «άδικου» συστήματος, ο υπουργός επιδιώκει να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να στρέψει τη μια ομάδα συνταξιούχων και ασφαλισμένων απέναντι στην άλλη.

Τα στοιχεία για τις συντάξεις

Ολα τα παραπάνω διατυπώνονται τη στιγμή που, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία:

  • 664.736 συνταξιούχοι, δηλαδή το 25%, λαμβάνουν σύνταξη (κύρια, επικουρική ή και κάποια άλλη σύνταξη, π.χ. θανάτου) κάτω από 500 ευρώ. Μάλιστα αυτό το ποσό δεν είναι καθαρό, αφού υπολογίζεται πριν τις κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς το ταμείο και τον τυχόν αναλογούντα φόρο προς το κράτος.
  • Το 57% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.509.763, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ και αυτά μεικτά.
  • Συνολικά, το μέσο εισόδημα από πάσης φύσης συντάξεις για το μήνα Ιούλη, για τους 2.656.855 συνταξιούχους, είναι 869 ευρώ μεικτά και όχι 943,8 ευρώ, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο υπουργός. Αυτό προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των συνταξιούχων με το συνολικό μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται, το οποίο, το μήνα Ιούλη, ανέρχεται στα 2,309 δισ. ευρώ. Από αυτά, μάλιστα, ένα μέρος τους επιστρέφει προς τα ταμεία ως εισφορά των συνταξιούχων για την υγειονομική τους περίθαλψη και προς το κράτος ως φόρος εισοδήματος.

Πολύ περισσότερο, αυτά τα πενιχρά εισοδήματα για τους συνταξιούχους προέρχονται από τις εισφορές τους οι οποίες καταβλήθηκαν για ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Είναι ο δικός τους ιδρώτας και τίποτα δεν τους χαρίζεται. Αντίθετα, τεράστιοι πόροι από τις εισφορές τους λεηλατήθηκαν από το αστικό κράτος για δεκαετίες και μετατράπηκαν σε φθηνά δάνεια για τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι «έχτισαν» στις πλάτες των ασφαλισμένων τις δικές τους επιχειρήσεις.

Σκόπιμες αλχημείες

Η επιμονή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να «φουσκώνει» τις συντάξεις που αποδίδονται από τα ταμεία και με αλχημείες να παρουσιάζονται πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά καταβάλλονται, μόνο αθώα δεν είναι. Οι στατιστικές αυτές αλχημείες πάνε μαζί με τους ισχυρισμούς περί «δαπανηρού» ασφαλιστικού συστήματος και προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις τελευταίες διαβουλεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, τέθηκε ζήτημα για τις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, οι οποίες κρίνονται «υψηλές». Ως εκ τούτου, στοχοποιούνται και οι χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους κατευθύνονται αυτά τα ποσά.

Επιπλέον, με το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για συνολική συρρίκνωση όλων των προνοιακών επιδομάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ηλιος», το ύψος της μηνιαίας δαπάνης για τα προνοιακά επιδόματα ανέρχεται στα 55 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση φτάνει τα 660 εκ. ευρώ. Αυτά τα ποσά και τα δικαιώματα των 160.000 δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων επιβουλεύεται η κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που παίρνουν είναι δαπανηρά!

Μαζικές συσκέψεις συνταξιούχων σε Πάτρα και Λάρισα

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στην Πάτρα
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στην Πάτρα
Μαζικές συσκέψεις απολογισμού και παραπέρα οργάνωσης της δράσης, μετά από το πετυχημένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 19 Ιούνη, οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην Πάτρα και στη Λάρισα. Στην τελευταία, που ήταν πανθεσσαλική, συμμετείχαν τα ΔΣ των συνταξιουχικών ενώσεων των τεσσάρων νομών και έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στους εργαζομένους. Αντίθετα, κάνει παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Αν ακολουθήσει ο λαός αυτόν το δρόμο που έχουν χαράξει η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικές, δεν πρόκειται να βρει λύση ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Αν συγκρουστεί με αυτές τις πολιτικές και αν προτάξει τα συμφέροντά του, αν παλέψει για γενικότερες ανατροπές, για οικονομία που να υπηρετεί τις ανάγκες του, τότε πράγματι θα υπάρχει ελπίδα και εμείς είμαστε αισιόδοξοι».

Με μαζική συμμετοχή έγινε χτες και η παμπελοποννησιακή σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων, στην αίθουσα του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών στην Πάτρα. Συμμετείχαν μέλη των ΔΣ και συνδικαλιστές από 14 σωματεία απ' όλη την Πελοπόννησο. Εισηγητές ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Σοφός. Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση. Ολοι συμφώνησαν πως το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για μαζικοποίηση των σωματείων και να αποφασίσουν πολύμορφες δράσεις από Σεπτέμβρη.

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Διαπιστώσεις για τη μείωση στο εισόδημα των μισθωτών

Στοιχεία για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι μισθωτοί κατά τον τελευταίο χρόνο καταγράφει η εταιρεία «ALCO», σε έρευνα που έκανε για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Παρά τις διαπιστώσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αξιοποιεί τέτοιες έρευνες για να συγκαλύψει και τη δική της μεγάλη ευθύνη στην κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος.

Θυμίζουμε ότι οι ΕΓΣΣΕ, που υπέγραφε διαχρονικά η ΓΣΕΕ, προέβλεπαν «αύξηση» 0,70 ευρώ την ημέρα, ενώ με την τελευταία σύμβαση, που υπέγραψε, νομιμοποίησε τους μισθούς πείνας των 586 και 511 μεικτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση, καταργώντας επί της ουσίας τις Συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ένας στους τρεις δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που θεωρούν απαραίτητες και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες.

Επίσης, ένας στους δυο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. Η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς με εισόδημα από 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτό το καλοκαίρι θα πάει διακοπές μόλις το 38% των μισθωτών, με τα ποσοστά να μικραίνουν κι άλλο για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα άνω των 55 ετών και με εισόδημα έως 800 ευρώ.

Οπως σημειώνεται, μέσα σε ένα χρόνο το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Για το 24% όσων θα πάνε, οι διακοπές θα είναι μικρότερες. Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να διαθέσει χρήματα για τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των διακοπών. Από το ποσοστό αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ).

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων για το Ασφαλιστικό

Περιφερειακές συσκέψεις σωματείων και εργαζομένων, με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει σύσκεψη στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Την Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ