Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Διαπιστώσεις για τη μείωση στο εισόδημα των μισθωτών

Στοιχεία για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι μισθωτοί κατά τον τελευταίο χρόνο καταγράφει η εταιρεία «ALCO», σε έρευνα που έκανε για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Παρά τις διαπιστώσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αξιοποιεί τέτοιες έρευνες για να συγκαλύψει και τη δική της μεγάλη ευθύνη στην κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος.

Θυμίζουμε ότι οι ΕΓΣΣΕ, που υπέγραφε διαχρονικά η ΓΣΕΕ, προέβλεπαν «αύξηση» 0,70 ευρώ την ημέρα, ενώ με την τελευταία σύμβαση, που υπέγραψε, νομιμοποίησε τους μισθούς πείνας των 586 και 511 μεικτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση, καταργώντας επί της ουσίας τις Συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ένας στους τρεις δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που θεωρούν απαραίτητες και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες.

Επίσης, ένας στους δυο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. Η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς με εισόδημα από 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτό το καλοκαίρι θα πάει διακοπές μόλις το 38% των μισθωτών, με τα ποσοστά να μικραίνουν κι άλλο για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα άνω των 55 ετών και με εισόδημα έως 800 ευρώ.

Οπως σημειώνεται, μέσα σε ένα χρόνο το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Για το 24% όσων θα πάνε, οι διακοπές θα είναι μικρότερες. Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να διαθέσει χρήματα για τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των διακοπών. Από το ποσοστό αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ