Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Διεκδικώντας το ρόλο του γεφυροποιού

Ανακοινώθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Τρίτη

Το ρόλο που διεκδικεί να παίξει η ΔΗΜΑΡ, του «γεφυροποιού» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο γραμματέας της ΚΕ, Θ. Θεοχαρόπουλος, απορρίπτοντας την αξίωση του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει συνομιλητή η ΔΗΜΑΡ ανάμεσα στο ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει: «Δεν έχω ακούσει επίσημα από το ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο επιχείρημα. Δε θα μπορούσα εξάλλου να φανταστώ ότι για την έναρξη διαλόγου για την Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας μπορεί ο οποιοσδήποτε χώρος να εισάγει τέτοιου είδους προαπαιτούμενα και να υπάρχουν λογικές αποκλειστικών συνομιλητών».

Χτες, έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπείες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, στη Βουλή. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΔΗΜΑΡ για έναρξη διαλόγου «για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ μετέχουν ο γραμματέας της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δ. Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στ. Μανίκας. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Π. Ρήγας.

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξή του ο Θ. Θεοχαρόπουλος υπερασπίζεται την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, αποφεύγει όμως να απαντήσει αν θα εξέταζαν το ενδεχόμενο της κοινής καθόδου σε ένα «μετωπικό» σχήμα συμπαράταξης δυνάμεων. Εκείνο το οποίο αποκλείει - προς στιγμή - είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» που προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως λέει: «Ο διάλογος για την Κεντροαριστερά (...) θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο σεβασμού όλων των χώρων. Δεν μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση ενός κόμματος ότι θα το κάνουμε σε εκείνη την ημερομηνία και θα έρθετε εκεί και θα συμμετέχετε όλοι οι άλλοι. Αυτά θα είναι θέματα της διαδικασίας έναρξης του διαλόγου και δεν μπορούν να είναι αποφάσεις μονομερείς του ενός ή του άλλου. Το ζήτημα δεν είναι η προσχώρηση του ενός κόμματος στο άλλο. Το ζήτημα είναι η δημιουργία αυτού του χώρου».

Επικριτικός εμφανίστηκε όμως και ως προς την αξίωση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει συμφωνία για τη στάση που θα τηρηθεί κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος υποστηρίζει ότι «οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται», όπως ζητά και το ΠΑΣΟΚ, αλλά «δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ δύο κομμάτων για την Κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης».

Αφήνει αιχμές και προς το ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας «επτά μήνες πριν ασχολούμαστε με αυτό, μετράμε τις ψήφους, νομίζω ότι αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα της χώρας», αλλά και προς το «Ποτάμι» υποστηρίζοντας ότι με τη στάση του δε βοηθάει στο διάλογο και στη λύση των προβλημάτων.

Στο μεταξύ ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική μειοψηφία που εναντιώνεται στην προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε χτες να υποβιβάσει τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους αιγιαλούς και τις στοχεύσεις που μέσω αυτής θέλησε να υπηρετήσει η Κουμουνδούρου.

Ο Θ. Μαργαρίτης μίλησε για απλό συντονισμό δυνάμεων της αντιπολίτευσης απέναντι σε ένα νομοθέτημα. «Η Δημοκρατική Αριστερά ανταποκρίθηκε γιατί δεν είχε το σφιχτό χαρακτήρα που είχε η προηγούμενη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μικρή ΔΕΗ, δηλαδή μια ατζέντα η οποία εντασσόταν πιο πολύ στην κομματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, η χτεσινή εκδήλωση είχε πολύ πιο χαλαρή βάση» υποστήριξε μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», νιώθοντας την ανάγκη να προσθέσει πως, αν δε συμμετείχαν στην εκδήλωση το «Ποτάμι» και ο Β. Οικονόμου, «τι θα μας έσυραν διάφοροι αντίπαλοι και άσπονδοι φίλοι μας, ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ