Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κατ' απαίτηση του κεφαλαίου προχωρούν τα περιβόητα «προαπαιτούμενα»

Επιταχύνει η συγκυβέρνηση την εκπλήρωση των αντιλαϊκών νομοθετικών παρεμβάσεων και σε ό,τι αφορά τα αποκαλούμενα «προαπαιτούμενα μέτρα», τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάτμηση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ σε φάση «διαβούλευσης» βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την «απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο».

Μετά και από την ανάληψη των συγκεκριμένων τριών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, για τις αμέσως προσεχείς μέρες, δρομολογείται η συμπλήρωση της λίστας με τα ακόμη 3 προαπαιτούμενα μέτρα και συγκεκριμένα:

-- Κατάργηση από 1η Γενάρη 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

-- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων».

-- Ορισμένες εφαρμοστικές διατάξεις για τη συγχώνευση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» από 1 / 1 / 2015 για όσα Ταμεία δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια σχετικά με διαμόρφωση του τελικού σχεδίου σε ό,τι αφορά τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη.

Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται και η πρόταση για την ίδρυση χρηματοπιστωτικού Οργανισμού τύπου «κακής τράπεζας», στην οποία θα περιέλθει ένα ορισμένο μέρος από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αποκαλυπτική χτεσινή δήλωση από τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Χ. Σκλαβούνη, ο οποίος, μιλώντας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, σημείωσε ότι η δημιουργία κακής τράπεζας είναι μία «επιλογή που εξετάζεται». Τόνισε μάλιστα ότι, προκειμένου το ΤΧΣ να συμβάλει με οποιαδήποτε κεφάλαια στην «κακή τράπεζα», θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία

Στο μεταξύ, ως ύποπτοι για «ξέπλυμα χρήματος» θα θεωρούνται οι μεγαλο - οφειλέτες της Εφορίας με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ θα αποστέλλουν σχετικές αναφορές στην «Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες», η οποία στη συνέχεια θα προχωρεί σε περαιτέρω έρευνες.

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και οφειλέτες για ποσά πάνω από 10.000 ευρώ, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν εντοπιστεί για φορολογικές παραβάσεις και για φοροδιαφυγή ύψους πάνω από 40.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει περιληφθεί στο νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και ενεργοποιείται με την έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανελέητο κυνηγητό με «εξατομικευμένα μνημόνια» (2015-08-09 00:00:00.0)
Με τα μπούνια στις διακρατικές ενισχύσεις (2013-06-05 00:00:00.0)
Βασικός στόχος η διασφάλιση των τραπεζικών κερδών (2009-12-10 00:00:00.0)
Μαζί με τα ξερά καίγονται και... τα χλωρά (2004-07-27 00:00:00.0)
Πλαίσιο κανόνων για ρυθμίσεις δανείων (1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ