Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πλαίσιο κανόνων για ρυθμίσεις δανείων

Η διοίκηση της Τράπεζας ανέθεσε σε επιτροπή την κατάρτιση πλαισίου για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων, ώστε να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα - και την ευθύνη - στις διευθύνσεις των υποκαταστημάτων

Πλαίσιο κανόνων, που θα ορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, μελετά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ). Ηδη με το θέμα αυτό ασχολείται επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε από τη διοίκηση η κατάρτιση σχεδίου πλαισίου κανόνων για ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων, που είναι ή θα γίνουν ληξιπρόθεσμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ανάλογη κίνηση για κανόνες ρύθμισης τραπεζικών δανείων να γίνει και από άλλες τράπεζες, καθώς τα επισφαλή δάνεια αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για όλες τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα, δεν υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για να ρυθμιστεί η εξόφληση ενός δανείου, με συνέπεια την εξής αντίφαση: Οι διευθυντές και άλλα στελέχη της Εθνικής, που είναι εξουσιοδοτημένοι να εγκρίνουν τους όρους χορήγησης μεγάλων ή μικρών ποσών δανείων να μην μπορούν να εγκρίνουν και ρυθμίσεις δανείων που γίνονται προβληματικά, αν δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΤΕ. Με την καθιέρωση ενός πλαισίου για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων(δηλαδή τα κριτήρια που κάποιο δάνειο είναι προβληματικό, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ρυθμίζεται από τις διευθύνσεις των κατά τόπους καταστημάτων της ΕΤΕ, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα μπορεί να γίνεται η ρύθμιση) - εξηγούσε στο "Ρ" αρμόδιος παράγοντας της ΕΤΕ - θα απαλλαγεί η διοίκηση της Τράπεζας μόνο από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί, πως σήμερα η ρύθμιση των "προβληματικών" δανείων της ΕΤΕ - δηλαδή δανείων που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα ή τείνουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα- γίνονται με ειδικές αποφάσεις της διοίκησης. Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλές φορές μέχρι σήμερα, το ΔΣ της ΕΤΕ χρειάστηκε να συνεδριάσει, προκειμένου να εκδώσει απόφαση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων μεμονωμένων επιχειρήσεων (π. χ. μεγάλων προβληματικών ή υπερχρεωμένων επιχειρήσεων). Επίσης, είναι γνωστές οι αποφάσεις της διοίκησης της ΕΤΕ, που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τους γενικούς κανόνες ρύθμισης πολλών δανείων (μικρών και μεγάλων) τα οποία ήταν προβληματικά στην εξόφλησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ