Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με τα μπούνια στις διακρατικές ενισχύσεις

Στα 550 εκατ. ευρώ (12%) η συμμετοχή των ιδιωτών στην Alpha

Στα 550 εκατ. ευρώ ή στο 12% της συνολικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών - «επενδυτών» στην Alpha Bank, οι μεγαλομέτοχοι της οποίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή (10%). Η συμμετοχή τους με αυτό το ποσοστό είναι προϋπόθεση, ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που για τη συγκεκριμένη τράπεζα φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ.

Σε ανάλογη ρότα φαίνεται να κινούνται η Εθνική και η Πειραιώς. Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη Γιούρομπανκ, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ΤΧΣ και τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων με ποσά ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Σε περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, φτάνουν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Γιούρομπανκ). Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θα καλυφθεί από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στο κρατικό χρέος και στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα ποσά που μοιράστηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα, ήδη φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 176 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη έχουν να περιμένουν και πρόσθετα πακέτα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ ερωτηματικά για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε επιστολή που έστειλε, χτες, προς τους μετόχους της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Α. Τουρκολιάς, και με την οποία εξηγεί τη σπουδαιότητα που έχει για την ΕΤΕ η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησή της. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διοίκηση της ΕΤΕ θεωρούσε ότι εύκολα θα βρεθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί από τους μετόχους, ποντάροντας όμως στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση κεφαλαίου. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στα Ταμεία να πάρουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση, προκάλεσε ανησυχίες στην ΕΤΕ, που τώρα πρέπει να εξασφαλίσει κεφάλαια από άλλες πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ