Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σαρωτικές ανατροπές με το «νέο ασφαλιστικό χάρτη»

Το 25% των συνταξιούχων έχει καταδικαστεί να επιβιώνει με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα μεικτά

Προειδοποιητική «ρουκέτα» για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση έριξε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Αφορμή ήταν η παρουσίαση των στοιχείων για τις συντάξεις του Ιούλη από το πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ», από τα οποία μάλιστα προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις συνταξιούχους έχει συνολικό εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Στρώνοντας το έδαφος για τα χειρότερα που σχεδιάζουν, λίγες ώρες μετά από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός διακήρυξε ότι «στο νέο ασφαλιστικό χάρτη όλα αλλάζουν» και προκλητικά έκανε λόγο για «δαπανηρό σύστημα»! Σε δηλώσεις του μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις συντάξεις, ισχυρίστηκε επί λέξει:

«Για πολλά χρόνια συντηρούσαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα ασφάλισης πολλών ταχυτήτων, δαπανηρό και, κυρίως, άδικο και αναποτελεσματικό. Στο νέο ασφαλιστικό χάρτη που προετοιμάζουμε μεθοδικά, όλα αλλάζουν για πάντα. Στην παρουσίαση της μελέτης που εκπονείται από το ΚΕΠΕ θα αποδειχτεί ότι οι λύσεις ήταν μπροστά μας, αλλά είτε δεν τις βλέπαμε είτε - ακόμη χειρότερα - δε θέλαμε ή δεν τολμούσαμε να τις δούμε».

Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι εργαλείο των νέων ανατροπών θα είναι η σχετική μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ και αναμένεται μέχρι τα τέλη του Ιούλη. Οι χαρακτηρισμοί του υπουργού περί «συστήματος ασφάλισης πολλών ταχυτήτων» επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς ρυθμίσεις που θα γίνουν μέσα από τη λεγόμενη «ενοποίηση» των Ταμείων, με μπούσουλα τις μικρότερες συντάξεις και παροχές. Θα είναι δηλαδή «ενοποίηση» προς τα κάτω.

Την ίδια στιγμή, με την αναφορά περί «άδικου» συστήματος, ο υπουργός επιδιώκει να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να στρέψει τη μια ομάδα συνταξιούχων και ασφαλισμένων απέναντι στην άλλη.

Τα στοιχεία για τις συντάξεις

Ολα τα παραπάνω διατυπώνονται τη στιγμή που, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία:

  • 664.736 συνταξιούχοι, δηλαδή το 25%, λαμβάνουν σύνταξη (κύρια, επικουρική ή και κάποια άλλη σύνταξη, π.χ. θανάτου) κάτω από 500 ευρώ. Μάλιστα αυτό το ποσό δεν είναι καθαρό, αφού υπολογίζεται πριν τις κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς το ταμείο και τον τυχόν αναλογούντα φόρο προς το κράτος.
  • Το 57% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.509.763, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ και αυτά μεικτά.
  • Συνολικά, το μέσο εισόδημα από πάσης φύσης συντάξεις για το μήνα Ιούλη, για τους 2.656.855 συνταξιούχους, είναι 869 ευρώ μεικτά και όχι 943,8 ευρώ, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο υπουργός. Αυτό προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των συνταξιούχων με το συνολικό μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται, το οποίο, το μήνα Ιούλη, ανέρχεται στα 2,309 δισ. ευρώ. Από αυτά, μάλιστα, ένα μέρος τους επιστρέφει προς τα ταμεία ως εισφορά των συνταξιούχων για την υγειονομική τους περίθαλψη και προς το κράτος ως φόρος εισοδήματος.

Πολύ περισσότερο, αυτά τα πενιχρά εισοδήματα για τους συνταξιούχους προέρχονται από τις εισφορές τους οι οποίες καταβλήθηκαν για ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Είναι ο δικός τους ιδρώτας και τίποτα δεν τους χαρίζεται. Αντίθετα, τεράστιοι πόροι από τις εισφορές τους λεηλατήθηκαν από το αστικό κράτος για δεκαετίες και μετατράπηκαν σε φθηνά δάνεια για τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι «έχτισαν» στις πλάτες των ασφαλισμένων τις δικές τους επιχειρήσεις.

Σκόπιμες αλχημείες

Η επιμονή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να «φουσκώνει» τις συντάξεις που αποδίδονται από τα ταμεία και με αλχημείες να παρουσιάζονται πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά καταβάλλονται, μόνο αθώα δεν είναι. Οι στατιστικές αυτές αλχημείες πάνε μαζί με τους ισχυρισμούς περί «δαπανηρού» ασφαλιστικού συστήματος και προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις τελευταίες διαβουλεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, τέθηκε ζήτημα για τις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, οι οποίες κρίνονται «υψηλές». Ως εκ τούτου, στοχοποιούνται και οι χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους κατευθύνονται αυτά τα ποσά.

Επιπλέον, με το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για συνολική συρρίκνωση όλων των προνοιακών επιδομάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ηλιος», το ύψος της μηνιαίας δαπάνης για τα προνοιακά επιδόματα ανέρχεται στα 55 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση φτάνει τα 660 εκ. ευρώ. Αυτά τα ποσά και τα δικαιώματα των 160.000 δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων επιβουλεύεται η κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που παίρνουν είναι δαπανηρά!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων (2021-04-20 00:00:00.0)
«Ακραίες απόψεις...» (2017-04-02 00:00:00.0)
Δράση του ΚΚΕ για την Ασφάλιση (2013-05-08 00:00:00.0)
Μαχαίρι 4,7 δισ. ευρώ το 2013 (2012-11-02 00:00:00.0)
Συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης (2003-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ