Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στην τελική ευθεία οι «διαγνωστικοί έλεγχοι» στις τράπεζες

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Μαζικές αυξήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης δρομολογούνται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τους όρους και τη διαδικασία της αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, τα ευρήματα των εποπτικών ελέγχων θα ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ενώ οι τράπεζες θα ενημερωθούν «λίγο πριν αυτά κοινοποιηθούν στις αγορές». Αμέσως στη συνέχεια αναμένονται και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και οι άλλες διεργασίες στις τράπεζες στις οποίες θα εντοπιστεί η ύπαρξη «κεφαλαιακού κενού». Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η υποβολή των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης στο νέο «Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό» θα γίνει το Νοέμβρη του 2014.

Στο επίκεντρο των διαγνωστικών ελέγχων βρίσκονται τα προβληματικά δάνεια και γενικότερα η «ποιότητα» των κάθε είδους εμφανιζόμενων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, «κάτι που δεν είχε συμβεί στις προηγούμενες ευρωπαϊκές ασκήσεις». Να σημειωθεί ότι η «προσομοίωση» αφορά σε διάφορα σενάρια και πολλούς στατιστικούς δείκτες, όπως ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος που διατρέχει το κάθε κράτος (άρα και οι τράπεζες που υπάγονται σε αυτό), οι υποθέσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση του ΑΕΠ, το κόστος χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας και σωρεία άλλων παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματα της άσκησης θα περιλαμβάνουν ένα «βασικό» και ένα «δυσμενές» σενάριο, για κάθε μία από τις 128 ελεγχόμενες τράπεζες, στη βάση των οποίων θα προσδιοριστούν οι τυχόν ανάγκες για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες

Στη διαδικασία αυτή υπάγονται και οι 4 ελληνικές «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αλφαμπανκ, Γιούρομπανκ), γεγονός που επισπεύδει τις αποφάσεις γύρω από τους τρόπους διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι θεωρούν ως «ατού» το γεγονός ότι πλέον κατέχουν ελάχιστα ποσά ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτιμώνται με υψηλότερο ρίσκο, καθώς και τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλους παράγοντες. Σχετικά αδύναμες, σε σχέση με άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης, εμφανίζονται ως προς τα εταιρικά δάνεια, τα οποία, ανεξάρτητα και από το βαθμό προβληματικότητας, θα αξιολογηθούν με δυσμενέστερα σενάρια. Προβληματισμοί διατυπώνονται επίσης ως προς την προσμέτρηση των εγγυήσεων (υποθήκες) στα στεγαστικά δάνεια, λόγω της κατρακύλας στις τιμές των ακινήτων κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Χ. Σκλαβούνης, σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, έκανε ουσιαστικά φανερό ότι το ΤΧΣ δε σκοπεύει να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να κληθούν να δώσουν νέα κεφάλαια, εάν αυτό είναι αναγκαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ