Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεχίζονται τα παζάρια με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή τη στελέχωση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή τη στελέχωση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας
Αμείωτα συνεχίζονται τα παζάρια για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας και των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η προχτεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των ηγετών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ) στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε απόφαση. Οπως ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η απόφαση παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο, η οποία προγραμματίστηκε για τις 30 Αυγούστου. Οι συνεχιζόμενες αντιθέσεις για τη διανομή των πόστων στα ανώτατα όργανα της ΕΕ σηματοδοτούν τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις, με αντικείμενο το μείγμα διαχείρισης που διασφαλίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

«Δεν είμαστε ακόμα στα σημείο όπου μπορούμε να έχουμε μία συναινετική λύση για το πλήρες πακέτο διορισμών», σχολίασε με την ολοκλήρωση της Συνόδου ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δίνοντας μια εικόνα των αντιθέσεων.

Στο ίδιο το Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου γράφεται, εξάλλου, ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ιδιαίτερα σχετικά με τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο Στρατηγικό Θεματολόγιο για την Ενωση σε εποχή αλλαγών, όπως συμφωνήθηκαν στις 27 Ιουνίου 2014», στην αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής. Προτεραιότητες που λίγο πολύ σκιαγραφούν μια ορισμένη δημοσιονομική χαλάρωση όχι για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά για ενίσχυση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων με νέες επιδοτήσεις, φτηνά δάνεια, φοροαπαλλαγές και εισφοροελαφρύνσεις. Αλλωστε και ο ίδιος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προανήγγειλε ένα σχέδιο για επενδύσεις, ύψους έως και 300 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να εξυπηρετήσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα με εξασφάλιση ρευστότητας και νέων πεδίων κερδοφορίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού έκανε λόγο για λήψη κάποιων μέτρων, με στόχο τη σταθεροποίηση της εκρηκτικής ανεργίας και τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ώστε να ενσωματώσουν κοινωνικές αντιδράσεις υπέρ της εξουσίας του κεφαλαίου, εστίασε στην ικανοποίηση προτεραιοτήτων που έχουν άμεση σχέση με τα μονοπωλιακά συμφέροντα:

-- Την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), με την οποία καταργείται το 98% των δασμών που επιβάλλονται στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ.

-- Την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς, ζητήματα γύρω από τα οποία έχουν εκδηλωθεί έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

-- Τη χάραξη μιας κοινής ενεργειακής στρατηγικής με διασύνδεση υποδομών, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αποφάσεις για Ρωσία και Παλαιστίνη

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με την κατάσταση σε Ουκρανία και Γάζα. Στην πρώτη περίπτωση αποφάσισε επέκταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας και ρωσικών εταιρειών, παράλληλα τη σύνταξη μιας πρώτης λίστας με εταιρείες και πρόσωπα στα οποία πρόκειται να επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Επίσης, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χορήγηση δανείων προς τη Μόσχα και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη να παγώσει τα προγράμματα που έχει αναλάβει στη Ρωσία.

Σημειωτέον στο Κείμενο των Συμπερασμάτων, οι «28» εξωραΐζουν το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ουκρανού Προέδρου Π. Ποροσένκο, που έχει καθοριστικό ρόλο στην ένταση του ματοκυλίσματος των ανατολικών περιφερειών της χώρας με εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σφαγές δεκάδων αμάχων και χιλιάδες πρόσφυγες.

Στο ίδιο πνεύμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει τη συνέχιση της παράνομης δράσης ένοπλων ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων, της κράτησης ομήρων και των ένοπλων επιθέσεων κατά των οργάνων επιβολής του νόμου και των συνοριακών φυλάκων της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να ασκήσει ενεργά την επιρροή της στις παράνομα οπλισμένες ομάδες και να σταματήσει τη διασυνοριακή διακίνηση όπλων και διέλευση μαχητών, με σκοπό την ταχεία αποκλιμάκωση της κρίσης».

Για δε την Παλαιστίνη, κάνοντας «γαργάρα» την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή και τη διαχρονική επιθετικότητα ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων αμάχων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γάζα προς το Ισραήλ και τη χωρίς διακρίσεις στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ δικαιούται να προστατεύσει τον πληθυσμό του από επιθέσεις του είδους αυτού. Η δράση του, ωστόσο, πρέπει να είναι αναλογική (!) και επιβάλλεται να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η προστασία των αμάχων».

Υποκριτικά «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια αθώων ζωών και το μεγάλο αριθμό άμαχων τραυματιών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και τη βαθιά του ανησυχία για την ταχεία και δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων», καλεί και τις δυο πλευρές να λάβουν μέτρα για «την αποκλιμάκωση της έντασης, για τον τερματισμό της βίας και των δεινών του άμαχου πληθυσμού». Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των περιφερειακών εταίρων, ιδίως την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αίγυπτος, για την κατάπαυση του πυρός και καλεί τη "Χαμάς" να συμφωνήσει με την κατάπαυση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ