Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ξεκίνησε χτες βράδυ χερσαία επέμβαση στη Γάζα

  • Νέες αιματηρές επιδρομές, μετά τη χτεσινή πεντάωρη εκεχειρία, καθώς οι νεκροί ξεπερνούν τους 230
  • Εντείνονται σε Κάιρο και Αγκυρα οι διπλωματικές προσπάθειες για συμβιβαστική συμφωνία

Ατέλειωτος ο θρήνος από μανάδες και παιδιά, που βρίσκονται στο βασικό στόχαστρο των ισραηλινών πυραύλων
Ατέλειωτος ο θρήνος από μανάδες και παιδιά, που βρίσκονται στο βασικό στόχαστρο των ισραηλινών πυραύλων
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκίνησε χτες βράδυ, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, τη χερσαία στρατιωτική επέμβαση. Η αρχική φάση της χερσαίας επέμβασης υποτίθεται πως θα είναι «περιορισμένη» και θα έχει ως βασικό στόχο την «καταστροφή τούνελ και των υποδομών της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Λωρίδα της Γάζας...

Πριν την έναρξη της χερσαίας επέμβασης, εκτείνονταν τα σκληρά διπλωματικά και πολιτικά παζάρια στον άξονα Κάιρο - Τελ Αβίβ - Ουάσιγκτον - Βρυξέλλες και Αγκυρα με στόχο την επίτευξη μιας γενικότερης συμφωνίας, που σε πρώτο πλάνο θα τερματίζει - μέχρι την επόμενη κρίση... - τις εχθροπραξίες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στη Λωρίδα της Γάζας, που ως χτες, 10η μέρα από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή», είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 230 ανθρώπων...

Ανάμεσά τους πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων τέσσερα ξαδέλφια 9 και 11 ετών που δολοφονήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην παραλία της Γάζας ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο. Δολοφονήθηκαν από δύο πυραύλους παρακείμενου ισραηλινού πολεμικού πλοίου...

Νέα σφαγή με θύματα παιδιά καταγράφηκε και αργότερα, χτες το απόγευμα, όταν ισραηλινοί πύραυλοι ισοπέδωσαν το φτωχικό της οικογένειας Ασράφ αλ Κίντρα, σκοτώνοντας δύο αγόρια και ένα κορίτσι, ηλικίας από 8 έως 10 ετών.

Μία από τις χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο από τις επιδρομές των Ισραηλινών
Μία από τις χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο από τις επιδρομές των Ισραηλινών
Και ενώ το αίμα των αθώων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας αυξάνεται διαρκώς, κάνοντας ακόμη και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης και ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ να καταγγείλει χτες το Ισραήλ για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» και για επιθέσεις που συνιστούν «συλλογική τιμωρία», Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως βρίσκεται στα σκαριά «συμφωνία» με τη «Χαμάς» για την πραγματοποίηση νέας κατάπαυσης του πυρός από σήμερα (18/7) στις 6.00 π.μ. (τοπική και ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, η δήλωση μάλλον στόχευε στην παραπλάνηση των Παλαιστινίων, αφού τελικά αντί εκεχειρίας ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση...

Είναι πάντως ενδεικτικό το γεγονός ότι νωρίτερα εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Γάζα δήλωνε άγνοια για αυτή τη συμφωνία πέραν της εκεχειρίας που τηρήθηκε χτες από τις 10.00 ως τις 15.00, με αίτημα της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες και στόχο τον ανεφοδιασμό του Οργανισμού. Αυτή η προσωρινή εκεχειρία τηρήθηκε και από τις δύο πλευρές ώσπου το απόγευμα ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες.

Σκληρά παζάρια

Παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων, το Ισραήλ φαίνεται οτι δεν επιτυγχάνει άμεσα τους βασικούς στόχους της επιχείρησης που υποτίθεται πως ήταν η στρατιωτική και πολιτική αποδυνάμωση της «Χαμάς» και η καταρράκωση της νεοσύστατης Παλαιστινιακής Κυβέρνησης Ενότητας. Αντίθετα, από τη μια, η κυβέρνηση Νετανιάχου αναγκάζεται να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Παλαιστινιακή Κυβέρνηση Ενότητας, έχοντας ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τον Πρόεδρο Αμπάς, από την άλλη «στραπατσάρεται» η διεθνής εικόνα του δήθεν «αμυνόμενου» Ισραήλ καθώς εντείνονται διεθνώς οι αποδοκιμασίες των λαών... Ισως και οι χερσαία επίθεση να αποσκοπεί στην από καλύτερες θέσεις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της «Χαμάς» συμμετέχουν στις συζητήσεις για εκεχειρία, επιδιώκοντας να μην περιοριστεί αυτή σε μία απλή κατάπαυση πυρός, πιέζοντας πρωτίστως για άρση του πολυετούς, ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς βρισκόταν ως χτες στο Κάιρο, εξετάζοντας διάφορα σχέδια για κατάπαυση του πυρός που προωθούν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Αμπάς αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο και πρωθυπουργό, με στόχο την επιδίωξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα είναι μαζί του και ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που δήλωσε πως «δεν πρέπει κανείς να δίνει σημασία στον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντορ Λίμπερμαν», μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι «ηγετικά στελέχη της "Χαμάς" ήταν έτοιμα να υπογράψουν μία συμφωνία εκεχειρίας, αλλά πιέστηκαν από την Τουρκία και το Κατάρ να μην το πράξουν».

Γεγονός πάντως είναι πως το Κατάρ παίζει και αυτό παρασκηνιακά ρόλο στην κρίση. Ο Καταριανός εμίρης σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί μετέβη στην Αγκυρα το βράδυ της Δευτέρας όπου είχε εκτάκτως συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία.

Προσφυγή του Λιβάνου στον ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ προσέφυγε χτες ο Λίβανος, λόγω «των επικίνδυνων και επανειλημμένων παραβιάσεων της εθνικής του κυριαρχίας» από τον ισραηλινό στρατό. Σε ανακοίνωση του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ως αφορμή για το διάβημα διαμαρτυρίας «η ρίψη 102 οβίδων πυροβολικού στο έδαφος του Λιβάνου από το στρατό του Ισραήλ μεταξύ της 11ης και της 14ης Ιουλίου».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι τηρεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει όσον αφορά την απόφαση 1701 (με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ) και ότι από την αρχή της χρονιάς ως το τέλος του Μάη, το Ισραήλ «παραβίασε 516 φορές την απόφαση 1701 είτε από αέρος είτε από θαλάσσης είτε χερσαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ