ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεχίζονται τα παζάρια με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή τη στελέχωση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή τη στελέχωση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας
Αμείωτα συνεχίζονται τα παζάρια για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας και των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η προχτεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των ηγετών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ) στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε απόφαση. Οπως ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η απόφαση παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο, η οποία προγραμματίστηκε για τις 30 Αυγούστου. Οι συνεχιζόμενες αντιθέσεις για τη διανομή των πόστων στα ανώτατα όργανα της ΕΕ σηματοδοτούν τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις, με αντικείμενο το μείγμα διαχείρισης που διασφαλίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

«Δεν είμαστε ακόμα στα σημείο όπου μπορούμε να έχουμε μία συναινετική λύση για το πλήρες πακέτο διορισμών», σχολίασε με την ολοκλήρωση της Συνόδου ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δίνοντας μια εικόνα των αντιθέσεων.

Στο ίδιο το Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου γράφεται, εξάλλου, ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ιδιαίτερα σχετικά με τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο Στρατηγικό Θεματολόγιο για την Ενωση σε εποχή αλλαγών, όπως συμφωνήθηκαν στις 27 Ιουνίου 2014», στην αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής. Προτεραιότητες που λίγο πολύ σκιαγραφούν μια ορισμένη δημοσιονομική χαλάρωση όχι για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά για ενίσχυση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων με νέες επιδοτήσεις, φτηνά δάνεια, φοροαπαλλαγές και εισφοροελαφρύνσεις. Αλλωστε και ο ίδιος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προανήγγειλε ένα σχέδιο για επενδύσεις, ύψους έως και 300 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να εξυπηρετήσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα με εξασφάλιση ρευστότητας και νέων πεδίων κερδοφορίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού έκανε λόγο για λήψη κάποιων μέτρων, με στόχο τη σταθεροποίηση της εκρηκτικής ανεργίας και τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ώστε να ενσωματώσουν κοινωνικές αντιδράσεις υπέρ της εξουσίας του κεφαλαίου, εστίασε στην ικανοποίηση προτεραιοτήτων που έχουν άμεση σχέση με τα μονοπωλιακά συμφέροντα:

-- Την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), με την οποία καταργείται το 98% των δασμών που επιβάλλονται στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ.

-- Την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς, ζητήματα γύρω από τα οποία έχουν εκδηλωθεί έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

-- Τη χάραξη μιας κοινής ενεργειακής στρατηγικής με διασύνδεση υποδομών, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αποφάσεις για Ρωσία και Παλαιστίνη

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με την κατάσταση σε Ουκρανία και Γάζα. Στην πρώτη περίπτωση αποφάσισε επέκταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας και ρωσικών εταιρειών, παράλληλα τη σύνταξη μιας πρώτης λίστας με εταιρείες και πρόσωπα στα οποία πρόκειται να επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Επίσης, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χορήγηση δανείων προς τη Μόσχα και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη να παγώσει τα προγράμματα που έχει αναλάβει στη Ρωσία.

Σημειωτέον στο Κείμενο των Συμπερασμάτων, οι «28» εξωραΐζουν το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ουκρανού Προέδρου Π. Ποροσένκο, που έχει καθοριστικό ρόλο στην ένταση του ματοκυλίσματος των ανατολικών περιφερειών της χώρας με εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σφαγές δεκάδων αμάχων και χιλιάδες πρόσφυγες.

Στο ίδιο πνεύμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει τη συνέχιση της παράνομης δράσης ένοπλων ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων, της κράτησης ομήρων και των ένοπλων επιθέσεων κατά των οργάνων επιβολής του νόμου και των συνοριακών φυλάκων της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να ασκήσει ενεργά την επιρροή της στις παράνομα οπλισμένες ομάδες και να σταματήσει τη διασυνοριακή διακίνηση όπλων και διέλευση μαχητών, με σκοπό την ταχεία αποκλιμάκωση της κρίσης».

Για δε την Παλαιστίνη, κάνοντας «γαργάρα» την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή και τη διαχρονική επιθετικότητα ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων αμάχων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γάζα προς το Ισραήλ και τη χωρίς διακρίσεις στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ δικαιούται να προστατεύσει τον πληθυσμό του από επιθέσεις του είδους αυτού. Η δράση του, ωστόσο, πρέπει να είναι αναλογική (!) και επιβάλλεται να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η προστασία των αμάχων».

Υποκριτικά «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια αθώων ζωών και το μεγάλο αριθμό άμαχων τραυματιών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και τη βαθιά του ανησυχία για την ταχεία και δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων», καλεί και τις δυο πλευρές να λάβουν μέτρα για «την αποκλιμάκωση της έντασης, για τον τερματισμό της βίας και των δεινών του άμαχου πληθυσμού». Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των περιφερειακών εταίρων, ιδίως την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αίγυπτος, για την κατάπαυση του πυρός και καλεί τη "Χαμάς" να συμφωνήσει με την κατάπαυση».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στην Ιταλία για επαφές με Ρέντσι

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, προσκεκλημένος του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι, στάση που έκανε κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σήμερα οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να παραβρεθούν σε γεύμα με τις συζύγους τους, ενώ ο Μ. Ρέντσι θα τους ξεναγήσει στην ιστορική πόλη όπου διετέλεσε δήμαρχος.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σημειώθηκε συμφωνία στις απόψεις των δύο στα θέματα του «Ευρωπαϊκού Νότου», όπως κωδικοποιείται συνήθως η προσπάθεια μονοπωλίων της περιοχής να προωθήσουν θέσεις τους έναντι ανταγωνιστών τους άλλων ζωνών στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ. Προηγούμενα ο Αντ. Σαμαράς είχε συναντηθεί στις Βρυξέλλες και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, συζητώντας τα θέματα της Συνόδου, καθώς και για την ελληνική οικονομία.

ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συζήτηση για νέα πεδία κερδοφορίας και άλλο μείγμα διαχείρισης

Η αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με έμφαση στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» (ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, ενεργειακή θωράκιση κ.ά.), τομείς όπου δραστηριοποιούνται επιχειρηματικοί κολοσσοί, κυριάρχησε στο Ατυπο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Η συζήτηση απλώθηκε και στο ποιο μείγμα διαχείρισης πρέπει να εφαρμοστεί στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια ώστε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι αυτών άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αναπτύχθηκαν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η προωθούμενη Στρατηγική για το Κλίμα και την Ενέργεια με ορίζοντα το 2030, η «Στρατηγική ΕΕ 2020», οι «δυνατότητες απασχόλησης» στην «πράσινη οικονομία».

Χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο Ελληνας υπουργός Γ. Μανιάτης εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη «Στρατηγική ΕΕ 2020», λέγοντας πως, «στην πράξη, εστιάζει στα μέτρα λιτότητας» και ότι «η λύση στην οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να βασίζεται στα ίδια συστατικά με εκείνα της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Η στρατηγική της ΕΕ για το 2020 έχει αποτύχει να ενσωματώσει επαρκώς τόσο την κοινωνική όσο και την περιβαλλοντική διάσταση (...) Η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεπεράσει την παρούσα κρίση με παραδοσιακές λύσεις. Το συμβατικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο».

Ως πεδίο τοποθέτησης σωρευμένων κεφαλαίων σημείωσε ότι «οι πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν πρέπει να χαθούν. Τομείς όπως τα απόβλητα και η αποδοτική χρήση των πόρων και της ενέργειας στα κτίρια είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα».

Συμπλήρωσε ότι, «σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι, με ετήσιο κόστος μόλις 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η διαχείριση των 27.000 περιοχών NATURA σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των 200 - 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη διατήρηση υπηρεσιών των οικοσυστημάτων», επιβεβαιώνοντας ότι στον καπιταλισμό και αυτή ακόμα η όποια προστασία οικοσυστημάτων γίνεται με γνώμονα το λόγο «κόστους - κέρδους».

ΑΡΧΗΓΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΓΕΕΘΑ
Για «ενημέρωση» στο ΝΑΤΟικό Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη

Το Στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε χτες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας N. Houghton, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου.

Οι τέτοιες επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες του ευρωατλαντικού άξονα εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Αλλωστε το Γ' Σώμα Στρατού παίζει κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς είναι επισήμως πιστοποιημένο ως NRDC - GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR»), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει χαρακτηριστικά η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, πρόκειται για το μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟϊκή υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟϊκό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, στο Βρετανό αρχηγό έγινε ενημέρωση από τους Ελληνες επιτελείς για «την ιστορία, την αποστολή, τις δυνατότητες και τις προοπτικές» του NRDC - GR...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ