ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Αύριο, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ

Η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).

Με ανακοίνωσή του, για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία να δώσουν μαζικό «παρών» στην εκδήλωση και αναλυτικά σημειώνει:

«Πριν 34 χρόνια, στις 28 Ιούλη του 1980, η εργοδοσία του εργοστασίου της ΕΤΜΑ δίνει εντολή σε έναν από τους οδηγούς της με το λεωφορείο να πέσει πάνω στους νεολαίους της ΚΝΕ που βρίσκονται στην πύλη και μοιράζουν ανακοινώσεις, δολοφονώντας τη νεαρή Σωτηρία. Σήμερα, 34 χρόνια μετά, ΕΕ, μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι "δολοφονούν" καθημερινά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες για τα οποία αγωνιζόταν και η Σωτηρία.

Τα αντεργατικά μέτρα και οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων, το σκλαβοπάζαρο της μαθητείας, η ανεργία, οι μισθοί των 200 ευρώ, οι εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο" δείχνουν ότι πρώτο θύμα των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων είναι οι νέοι εργαζόμενοι και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Η εργοδοτική και κρατική βία νομοθετείται, για να μπορέσουν κυβέρνηση και εργοδότες να προχωρήσουν την αντεργατική επίθεση με νέες σαρωτικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, τη νομιμοποίηση μαζικών απολύσεων, την κατάργηση της Κυριακής αργίας κ.ά. με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέο συνδικαλιστικό νόμο για να βάλει στο γύψο τις εργατικές κινητοποιήσεις και κυρίως το δικαίωμα στην απεργία.

Η θυσία της Σωτηρίας μάς θυμίζει ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης δεν ήρθαν χωρίς σύγκρουση, χωρίς αγώνες, χωρίς πισωγυρίσματα και δυσκολίες στον ανηφορικό δρόμο της ταξικής πάλης. Ειδικά σήμερα, σε συνθήκες που το σύστημα καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και στηρίζει φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, οφείλουμε να αναδεικνύουμε ότι η καθημερινή, αταλάντευτη δράση στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι η συνέχεια και η προσφορά για τον αγώνα της Σωτηρίας και των χιλιάδων νεκρών της εργατικής τάξης.

Θυμόμαστε και τιμούμε τη θυσία της Σωτηρίας, κλιμακώνουμε τις προσπάθειές μας για την οργάνωση στα συνδικάτα νέων εργαζομένων. Αναδεικνύουμε την προοπτική και τους δρόμους που ανοίγουν από ένα μαζικό εργατικό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, σε συμμαχία με τη νεολαία που θα βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή επίθεση και θα ανατρέψει την κοινωνία της εκμετάλλευσης».

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε νέο, κάθε εργαζόμενο, συνδικάτο και σωματείο να πάρουν μέρος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου και κλείνει την ανακοίνωσή του με τους στίχους του Γ. Ρίτσου για την Σωτηρία: «Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει / θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει / θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο...».

Απεργία σήμερα στα Κέντρα Πρόληψης

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, καθώς δομές και οι περίπου 400 εργαζόμενοι των Κέντρων βρίσκονται «στον αέρα» ως συνέπεια πολύ σοβαρών ζητημάτων που θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την περαιτέρω λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Παρά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, έστω και με 5μηνη καθυστέρηση, μια σειρά προβλημάτων εξακολουθούν να υφίστανται και να διογκώνονται: Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση που να δίνει λύση σε θέματα εργασιακά και μισθολογικά από το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατηγορεί επίσης τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ότι προσπαθεί να ρυθμίσει ζητήματα «υπογείως» και σε βάρος των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας εκβιαστικά την καθυστέρηση της χρηματοδότησης των Κέντρων. Η καθυστέρηση της χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι των Κέντρων από 1 έως 5 μήνες, ρεύμα και τηλέφωνα να είναι κομμένα και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν διοικητικά τα περισσότερα Κέντρα από το βάρος των πολύμηνων οφειλών σε ΙΚΑ, ΦΜΥ, Ενοίκια κ.λπ. (ήδη το ΙΚΑ απειλεί εγγράφως με κατάσχεση ορισμένα Κέντρα αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους).

«Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, πολύ φοβούμαστε εν γνώσει του υπουργείου Υγείας, εκβιάζει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να προβούν σε αναδρομική περικοπή μισθών εργαζομένων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, καμιά κουβέντα δε γίνεται για τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί στα Κέντρα από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ! Στην ουσία, μόλις λίγους μήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τα δύο υπουργεία που ουσιαστικά διαχειρίζονται τα θέματα των Κέντρων Πρόληψης αναιρούν τις υπογραφές τους. Από τη μία μεριά, η συμφωνηθείσα χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας δεν αποδίδεται στην ώρα της, ενώ από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί την επιβεβλημένη εκταμίευση της πρώτης δόσης του '14, παρά το γεγονός πως μπήκαμε ήδη στο τρίτο τρίμηνο με βάση τον προϋπολογισμό που το ίδιο υπουργείο έχει υπογράψει να τηρεί», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Με το σταγονόμετρο οι μεταθέσεις παρά τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Στους 11.552 φτάνουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έκαναν αίτηση για μετάθεση, αλλά τελικά θα μείνουν για άλλον ένα χρόνο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, όπως φαίνεται μετά και την ανακοίνωση των μεταθέσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προχτές από το υπουργείο Παιδείας.

Με αφορμή την απόρριψη των αιτήσεων μετάθεσης για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εξηγεί:

«Απορρίφθηκε το 58,47% των αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (απορρίφθηκαν 3.945 αιτήσεις) και το 91% (!) των αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απορρίφθηκαν 7.607 αιτήσεις).

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξαν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και 7.100 συνταξιοδοτήσεις! Το ίδιο το υπουργείο κάνει λόγο άλλωστε για 24 χιλιάδες κενά.

Πρόκειται κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή για σφαγή, που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι:

Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ που φτιάχνουν τμήματα με 27 και 28 μαθητές στην τάξη, είναι αποτέλεσμα των χιλιάδων συμπτύξεων και συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων, των ελάχιστων διορισμών, της γενίκευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης της μονιμότητας - οργανικότητας. Δηλαδή, του "νέου σχολείου" της ημιμάθειας και των τσακισμένων εργασιακών σχέσεων.

Με βάση αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ καθόρισαν τα "κενά" (1.717 κενά στη Δευτεροβάθμια), σε αντίθεση με το αίτημα γονιών - εκπαιδευτικών και μαθητών για 20 μαθητές στην τάξη, για μείωση του αριθμού των μαθητών όταν υπάρχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, για να παρθούν πίσω συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων - σχολείων κ.ά. Τα "κενά" που έδωσαν τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ είναι ουσιαστικά ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, με την ανάγκη των μαθητών για ολόπλευρη μόρφωση»!

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να καταγγείλουν αυτήν τη νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και να οργανώσουν τον αγώνα, απαιτώντας να ικανοποιηθούν επιπλέον χιλιάδες αιτήσεις μετάθεσης με βάση τα χιλιάδες υπάρχοντα κενά και τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στήριξη στη διωκόμενη εκπαιδευτικό

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας έκανε την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Λακωνίας του ΚΚΕ για το ζήτημα της θέσης σε αργία της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου. Θυμίζουμε ότι η Ε. Παπαδοπούλου που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μολάων «Γ. Ρίτσος» και αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Ν. Λακωνίας, τέθηκε σε «αυτοδίκαιη αργία» με αναδρομική ισχύ από το Φλεβάρη του 2014 με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, λόγω τη παραπομπής της και μόνο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Για το θέμα της, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, την οποία Ερώτηση παρέδωσε και η αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Λακωνίας του ΚΚΕ στον Διευθυντή Εκπαίδευσης της περιοχής την περασμένη Τρίτη.

Με αφορμή τη δίωξη της εκπαιδευτικού, η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Στοχεύουν στην τρομοκράτηση των δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσά τους και των εκπαιδευτικών. Θέλουν τον εργαζόμενο στο δημόσιο να φοβάται να πάει κόντρα στους αντιδραστικούς νόμους, στα αντιδραστικά νομοθετήματα κ.λπ. Το αστικό κράτος δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο», σχολιάζει η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και υπογραμμίζει: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχουν χρέος και καθήκον: Να οργανωθεί η πάλη του, ώστε να αποσυρθούν τώρα τα τρομοκρατικά νομοθετήματα. Ενας δρόμος υπάρχει. Μια επιλογή: Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ