Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απεργία σήμερα στα Κέντρα Πρόληψης

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, καθώς δομές και οι περίπου 400 εργαζόμενοι των Κέντρων βρίσκονται «στον αέρα» ως συνέπεια πολύ σοβαρών ζητημάτων που θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την περαιτέρω λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Παρά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, έστω και με 5μηνη καθυστέρηση, μια σειρά προβλημάτων εξακολουθούν να υφίστανται και να διογκώνονται: Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση που να δίνει λύση σε θέματα εργασιακά και μισθολογικά από το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατηγορεί επίσης τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ότι προσπαθεί να ρυθμίσει ζητήματα «υπογείως» και σε βάρος των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας εκβιαστικά την καθυστέρηση της χρηματοδότησης των Κέντρων. Η καθυστέρηση της χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι των Κέντρων από 1 έως 5 μήνες, ρεύμα και τηλέφωνα να είναι κομμένα και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν διοικητικά τα περισσότερα Κέντρα από το βάρος των πολύμηνων οφειλών σε ΙΚΑ, ΦΜΥ, Ενοίκια κ.λπ. (ήδη το ΙΚΑ απειλεί εγγράφως με κατάσχεση ορισμένα Κέντρα αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους).

«Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, πολύ φοβούμαστε εν γνώσει του υπουργείου Υγείας, εκβιάζει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να προβούν σε αναδρομική περικοπή μισθών εργαζομένων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, καμιά κουβέντα δε γίνεται για τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί στα Κέντρα από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ! Στην ουσία, μόλις λίγους μήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τα δύο υπουργεία που ουσιαστικά διαχειρίζονται τα θέματα των Κέντρων Πρόληψης αναιρούν τις υπογραφές τους. Από τη μία μεριά, η συμφωνηθείσα χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας δεν αποδίδεται στην ώρα της, ενώ από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί την επιβεβλημένη εκταμίευση της πρώτης δόσης του '14, παρά το γεγονός πως μπήκαμε ήδη στο τρίτο τρίμηνο με βάση τον προϋπολογισμό που το ίδιο υπουργείο έχει υπογράψει να τηρεί», υπογραμμίζει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ