ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σημαντική αύξηση των πνιγμών

Eurokinissi

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα πνιγμών στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους 16 λουόμενοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Την Κυριακή 17 Αυγούστου, μια 89χρονη ανασύρθηκε τις απογευματινές ώρες χωρίς τις αισθήσεις της, από τη θαλάσσια περιοχή «Φάρος» Αρκίτσας στη Φθιώτιδα.

Ρεκόρ πνιγμών σημειώθηκε το διήμερο Παρασκευής 15 Αυγούστου και Σαββάτου 16, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, έχασαν τη ζωή τους 15 λουόμενοι. Δεκατρείς άνδρες και δύο γυναίκες, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Τραγικός ήταν ο απολογισμός τη μέρα του 15 Αυγούστου, καθώς 10 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δύο άνδρες, 67 και 86 ετών, πνίγηκαν σε παραλίες της Ρόδου, ενώ ακόμα δύο θάνατοι, με θύματα έναν 39χρονο και έναν 58χρονο, καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον Ποταμό Επανωμής και τη Σκάλα Αγίας Τριάδας, αντίστοιχα. Στην Κέρκυρα πνίγηκε μία 82χρονη, στη Σάμο μία 79χρονη, στην Ηλεία ένας 71χρονος και στα Ψαρούδια Χαλκιδικής ένας 82χρονος. Δύο πνιγμοί καταγράφηκαν και σε παραλίες της Αττικής, με θύματα έναν 77χρονο στη Βάρκιζα και έναν 67χρονο στην Ανάβυσσο. Το Σάββατο, πνίγηκαν ένας 90χρονος στη Χαλκίδα, ένας 69χρονος στο Ρέθυμνο, ένας 50χρονος στο Ηράκλειο, ένας 77χρονος στην Κέρκυρα και ένας 65χρονος στη Μεσσηνία.

Με τα τελευταία στοιχεία, οι πνιγμοί φέτος το καλοκαίρι φτάνουν τους 166, καθώς από την 1η Ιούνη έως τις 27 Ιούλη είχαν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες άλλοι 150 άνθρωποι. Το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν πνιγεί 101 άτομα, ενώ το Δεκαπενταύγουστο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, δεν είχε καταγραφεί ούτε ένας πνιγμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύει το πρόβλημα, αφού καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά στη χώρα μας, με ραγδαία αύξηση των πνιγμών την τελευταία τριετία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως. Οι περισσότεροι πνιγμοί φαίνεται να οφείλονται στην «αμέλεια» των λουομένων, που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στη θάλασσα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή χωρίς να έχουν αφήσει να περάσει ο απαραίτητος χρόνος μετά το γεύμα.

Να σημειωθεί ότι ναυαγοσώστες πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες, είτε είναι οργανωμένες είτε όχι, κάτι που δε συμβαίνει. Για άλλη μια φορά όμως το θέμα των ευθυνών γίνεται μπαλάκι μεταξύ δήμων και αρμόδιων υπουργείων. Κι ενώ δίνονται πρόστιμα για την απουσία ναυαγοσωστών από τις Λιμενικές Αρχές, οι υπεύθυνοι δε φαίνεται να συμμορφώνονται.

Πύρινα μέτωπα στην Κεφαλονιά

Μεγάλη ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές το βράδυ στην περιοχή μεταξύ Βλαχάτων και Λουρδά Κεφαλονιάς. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο, κάτι που κατέστη δυνατό χτες το πρωί. Σύμμαχος της φωτιάς ήταν οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στο νησί και άλλαζαν συνεχώς την κατεύθυνσή της. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάηκαν περίπου 250 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και καλλιεργειών. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά, στο ίδιο σημείο μέσα στις τελευταίες 15 μέρες.

Πριν προλάβουν να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες, νέο μέτωπο έκανε την εμφάνισή του χτες το μεσημέρι έξω από το χωριό Κοριάνα που βρίσκεται κοντά στα Κουρκουμελάτα. Η φωτιά έσβησε χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής και στις ρίψεις νερού που πραγματοποίησαν ένα ελικόπτερο και δύο ψεκαστικά αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ».

Υπό έλεγχο είχαν τεθεί και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κοντά στη Νεράιδα Στυλίδας και στις Αιγιές Λακωνίας. Στην τελευταία επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 11 άνδρες πεζοπόρο, δύο βυτιοφόρα, ένα ελικόπτερο και δύο «Πετζετέλ».

Από τις 6 το πρωί της Κυριακής και μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 79 δασικές πυρκαγιές.

Φασιστοειδή μαχαίρωσαν 12 φορές Ιρανό μετανάστη

Επίθεση σε βάρος 28χρονου Ιρανού μετανάστη έγινε τα ξημερώματα της 7ης Αυγούστου, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν γνωστές χτες. Ο Α.Ν. δέχτηκε συνολικά 12 μαχαιριές, με τους γιατρούς να του κάνουν 60 ράμματα για να κλείσουν τις πληγές.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, τρεις άνδρες που ήταν σε μηχανάκι πλησίασαν τον μετανάστη και τον ρώτησαν από πού είναι. Τότε οι δύο από τους τρεις κατέβηκαν από το μηχανάκι και του έδωσαν δύο μπουνιές. «Ενας καθόταν πάνω στην κοιλιά μου κι ο άλλος με χτυπούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά το θύμα. Μετά άρχισαν να τον χτυπούν με μαχαίρι. «Με χτύπησαν πάρα πολύ, είπε ο μετανάστης, κι όταν κατάλαβα ότι θέλουν να με σκοτώσουν έβαλα το χέρι μου στο λαιμό και στο πρόσωπο. Δεν ήταν κλέφτες. Είχα πάνω μου λεφτά και κινητό αλλά δεν μου πήραν τίποτα». Περιγράφοντας αυτούς που του επιτέθηκαν ο Ιρανός μετανάστης λέει: «Είδα τα πρόσωπά τους κανονικά, δεν φορούσαν κουκούλα. Οι δύο από αυτούς φορούσαν μαύρη μπλούζα και μαύρο παντελόνι και ήταν ξυρισμένοι». Οπως αναφέρει, το αιχμηρό αντικείμενο με το οποίο του επιτέθηκαν μοιάζει με αυτό που κόβουν τις μοκέτες. «Αν δεν κρατούσα το λαιμό μου δε θα ήμουν ζωντανός τώρα», είπε.

Η διακοπή ρεύματος την οδήγησε στο θάνατο

Ο θάνατος της 56χρονης τετραπληγικής Ευτ. Παπαδάκη, στα τέλη Ιούλη στα Χανιά, ήρθε μετά από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ. Αυτό επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι ιστολογικές εξετάσεις. Η 56χρονη Ευτυχία έπασχε από διπλή καρδιολογική πάθηση κι εκτιμάται πως «οποιαδήποτε αιτία που θα οδηγούσε σε μείωση της οξυγόνωσής της θα ήταν μοιραία για τη ζωή της». Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε δώσει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών της 56χρονης. Η γυναίκα, μόλις 56 χρόνων, ήταν 20 χρόνια τετραπληγική και υποστηριζόταν από μηχανήματα. Στις 14 Μάρτη, η ίδια είχε κάνει δημόσια έκκληση σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, αφού ο ΟΓΑ τής είχε κόψει τη σύνταξη και δεν μπορούσε να πληρώσει για τη θεραπεία της. Το πόρισμα του ιατροδικαστή αμφισβητεί η ΔΕΗ.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ γνώριζε, όπως κατήγγειλαν τότε οι συγγενείς της, από το 2007, πως η γυναίκα χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη και ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να ενημερώνονται πριν από διακοπές ρεύματος, ώστε να θέτουν σε ετοιμότητα τη γεννήτρια.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

*** Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο 50χρονος οδηγός του λεωφορείου του ΟΑΣΘ, που την Παρασκευή 15 Αυγούστου, στις 10 μ.μ., παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 70χρονο σε στάση λεωφορείου, στην οδό Λαγκαδά στη Σταυρούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός επανέλαβε ότι δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό και γι' αυτό συνέχισε κανονικά την πορεία του λεωφορείου. Αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

*** Περίπου επί 3 ώρες παρέμεινε κλεισμένος στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στην Κοζάνη ένας κτηνοτρόφος οπλισμένος με καραμπίνα, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν άσφαιρη. Διαμαρτυρόταν για τη μη καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης και απειλούσε να αυτοκτονήσει.

*** Σε πνιγμό οφείλεται, σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατος του 50χρονου στην Κορώνη της Μεσσηνίας το Σάββατο 16 του μήνα, που βρέθηκε στη θάλασσα ενώ μόνο του στο ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος είχε μείνει το εξάχρονο παιδί του. Η Λιμενική Αρχή Κορώνης ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου για εντοπισμό πτώματος άγνωστου άνδρα στην περιοχή «Περούλια» Κορώνης Μεσσηνίας, από διερχόμενο σκάφος το οποίο και ανασύρθηκε στην ακτή. Επίσης, ενημερώθηκε ότι ο άνδρας είχε αποπλεύσει από την παραλία με ένα φουσκωτό στο οποίο επέβαινε και ένα κοριτσάκι. Το σκάφος με το παιδί, καλά στην υγεία του, εντοπίστηκε στην περιοχή «Αγία Τριάδα» Κορώνης από λουόμενους.

*** Οι γονείς, οι θείοι και ο γαμπρός ενός 39χρονου είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες της δολοφονίας του τελευταίου, που έγινε στις 15 Αυγούστου στο Αστρος Κυνουρίας. Οπως ανακοινώθηκε, ο 39χρονος βρέθηκε στο σπίτι των γονιών του και μετά από διαπληκτισμό με τον 75χρονο πατέρα του, ο τελευταίος τον πυροβόλησε τρεις φορές και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αμέσως μετά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο ο πατέρας όσο και ο 71χρονος αδελφός του έβαλαν το θύμα στο αυτοκίνητό του και αφού το οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία, του έβαλαν φωτιά. Από εκεί τους παρέλαβε ο 53χρονος γαμπρός του θύματος. Την ίδια ώρα, η 67χρονη μητέρα του θύματος και η 70χρονη θεία του έπλυναν την αυλή όπου έγινε το φονικό για να καθαρίσουν τα ίχνη του εγκλήματος.

Διαρκές το κυνήγι μεταναστών

Συνολικά 200 μετανάστες συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες τρεις μέρες. Ειδικότερα, σκάφη του Σώματος, εντόπισαν και συνέλαβαν 31 μετανάστες (21 άνδρες, 5 γυναίκες και 5 ανήλικοι) στην παραλία «Λεπροκομείο» στο Καρλόβασι Σάμου, 15 μετανάστες στην παραλία «Νεάπολη» Λέσβου και 32 στο Φαρμακονήσι. Παράλληλα, σκάφη του Λιμενικού που συμμετείχαν σε επιχείρηση με την ονομασία «Ποσειδών 2014», εντόπισαν 64 μετανάστες στην περιοχή Αγία Ερμιόνη Χίου, 21 στη θέση «Ψαλίδι» Κω και 37 βορειοανατολικά του Αγαθονησίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ