ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Κυβερνητικοί ελιγμοί που δεν αναιρούν το απαράδεκτο μέτρο
  • Τροπολογία του υπουργείου για συμμετοχή «λιμναζόντων φοιτητών» στις εξεταστικές Σεπτέμβρη και Φλεβάρη
  • Την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, η παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για τις διαγραφές των λεγόμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε χτες την κατάθεση τροπολογίας στις 26 Αυγούστου, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτέμβρη και του Φλεβάρη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ, από την οποία προέκυψε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οσοι "λιμνάζοντες φοιτητές" δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων».

Οριστικά το θέμα των διαγραφών θα ρυθμιστεί σε κάθε ίδρυμα από τον Οργανισμό του ιδρύματος που θα συγκροτηθεί. Ωστόσο, μέχρι την οριστικοποίηση των Οργανισμών, η τροπολογία που θα κατατεθεί θα προβλέπει ότι: «Οσοι εκ των "λιμναζόντων φοιτητών" επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012 - 13, 2013 - 14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ».

Η χτεσινή εξαγγελία δεν αναιρεί βέβαια το αντιδραστικό μέτρο της διαγραφής φοιτητών. Ενα μέτρο ταξικό, που έρχεται σε μία περίοδο που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας τα οποία κατάφεραν να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές τους καθώς αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος σπουδών σε άλλη πόλη. Είναι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση ότι διαγραφές θα γίνουν και θα γίνονται από εδώ και πέρα, κατ' εφαρμογή του νόμου 4009/2011, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνουν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών, ξεθεμελιώνεται η φοιτητική μέριμνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ (το ΤΕΙ Αθήνας διέγραψε ήδη 17.000 από το 2007 έως σήμερα επειδή δεν είχαν εγγραφεί). Από αυτούς υπολογίζεται ότι θα διαγραφεί στα Πανεπιστήμια το 90% - 92% και άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα Ιδρύματα στο υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή.

Τροπολογία από το ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, κατατέθηκε από το ΚΚΕ πρόταση τροπολογίας, ώστε να θεσπιστούν μέτρα για τη διευκόλυνση όσων σπουδάζουν και εργάζονται συγχρόνως ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ειδικότερα, με την τροπολογία προτείνεται:

«Οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011 διαγράφονται. Το κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, ανάλογα με τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα προγράμματα σπουδών, είναι υποχρεωμένο να θεσπίσει μέτρα που να διευκολύνουν την ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτητών και σπουδαστών εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση κανένας ενεργός φοιτητής ή σπουδαστής δεν μπορεί να στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος».

Κινητοποίηση του ΜΑΣ

Με κεντρικό αίτημα να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι. Για την ίδια μέρα, καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρυτανείες και τις διοικήσεις των σχολών στις άλλες πόλεις της χώρας.

«Είναι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με την αντιλαϊκή πολιτική τους που έβαλαν στους φοιτητές και τους σπουδαστές ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές και είναι οι ίδιοι που σήμερα έρχονται να υποδείξουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως υπεύθυνους», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ που καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να οργανώσουν άμεσα την πάλη, ώστε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που θέλει και παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του.

Τους καλεί να απαιτήσουν: Κανένας ενεργός φοιτητής ή σπουδαστής να μη στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος. Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011. Το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους. Να μπορούν όλοι να σπουδάζουν απρόσκοπτα χωρίς να αναγκάζονται να κυνηγούν μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - μεταφορά - αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης. Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένειά τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία, έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Στο τέλος της επόμενης βδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ πιο συγκεκριμένα η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων θα οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Με 500 λιγότερες αποσπάσεις και παράλληλες αναθέσεις δηλώνει το υπουργείο Παιδείας ότι προτίθεται να καλύψει τα 3.000 κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθώντας τη λογική των «μπαλωμάτων» αντί για μαζικούς διορισμούς σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής για μαθητές και μαθήτριες της Γ' και Δ' τάξης Δημοτικού ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Προβλέπεται η παρουσίαση κύριων κανόνων οδικής συμπεριφοράς και η εξάσκηση στο προαύλιο του σχολείου «υπό την καθοδήγηση τροχονόμων».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ αυτή την περίοδο:

  • Σήμερα Πέμπτη

-- Στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Καστέλι, θα γίνει εκδήλωση στην κάτω πλατεία, στις 8 το βράδυ, με στόχο να αναδειχθεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις ερασιτεχνικές ομάδες μουσικής, πολιτισμού και αθλητισμού, σε αντίθεση με την ανεπαρκή στήριξη από το κράτος και την έλλειψη χρηματοδότησης.

  • Αύριο Παρασκευή

-- Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, γίνεται εκδήλωση με ομιλητή στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Στη Λάρισα, στην πλατεία Νεάπολης, στις 8.30 μ.μ., συναυλία με τους «HotRats» και τον Λευτέρη Βουλγαράκη των «Εναλλάξ».

-- Στα Φάρσαλα, στις 9 μ.μ., στον κεντρικό πεζόδρομο, η θεατρική ομάδα Λάρισας της ΚΝΕ παρουσιάζει ένα θεατρικό αφιέρωμα στη δράση της ΕΠΟΝ Λάρισας την περίοδο 1940-1949.

-- Στη Σιάτιστα Κοζάνης, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση με αντιφασιστικό αφιέρωμα, ομιλία από την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κοζάνης της ΚΝΕ, συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και πολιτικό και έντεχνο τραγούδι από νεανικό συγκρότημα.

  • Το Σάββατο, 23 Αυγούστου

-- Στη Λαμία γίνεται εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της συνοικίας Νέας Μαγνησίας. Θα παρουσιαστεί η εργασία της ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ που αναφέρεται στη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ 1940-1944 στη Φθιώτιδα και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

-- Στην Κάλυμνο, εκδήλωση με μουσικά συγκροτήματα, γνωριμία με το σκάκι και στο χώρο θα λειτουργούν στέκι μαθητών, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Προβολές ταινιών στη Λάρισα

Η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες με το σύνθημα «Βραδιές κινηματογράφου στις γειτονιές της Λάρισας, για μαθητές, νέους άνεργους, εργαζόμενους, φοιτητές, νέα ζευγάρια»: Ταινίες θα προβληθούν: Σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Λαχανόκηπων. Τρίτη 26 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Αβέρωφ. Τετάρτη 27 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταμπάκικων. Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Σάββατο 30 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Φαλάνης.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αναμένεται η Υπουργική Απόφαση

Τις επόμενες μέρες, μετά από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει ζητήματα μετεγγραφών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, «υπάρχει κενό στο νόμο για τις μετεγγραφές όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει το ένα παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί. Ο τόπος της μετεγγραφής σε αυτές τις περιπτώσεις θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων και θα αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες των μετεγγραφών».

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, προβλέπεται ότι οι επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013 - 2014 «τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς (...) εφόσον κατά το έτος 2013 το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά άτομο», ενώ ο αριθμός των «μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ