Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Κυβερνητικοί ελιγμοί που δεν αναιρούν το απαράδεκτο μέτρο
  • Τροπολογία του υπουργείου για συμμετοχή «λιμναζόντων φοιτητών» στις εξεταστικές Σεπτέμβρη και Φλεβάρη
  • Την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, η παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για τις διαγραφές των λεγόμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε χτες την κατάθεση τροπολογίας στις 26 Αυγούστου, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτέμβρη και του Φλεβάρη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ, από την οποία προέκυψε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οσοι "λιμνάζοντες φοιτητές" δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων».

Οριστικά το θέμα των διαγραφών θα ρυθμιστεί σε κάθε ίδρυμα από τον Οργανισμό του ιδρύματος που θα συγκροτηθεί. Ωστόσο, μέχρι την οριστικοποίηση των Οργανισμών, η τροπολογία που θα κατατεθεί θα προβλέπει ότι: «Οσοι εκ των "λιμναζόντων φοιτητών" επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012 - 13, 2013 - 14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ».

Η χτεσινή εξαγγελία δεν αναιρεί βέβαια το αντιδραστικό μέτρο της διαγραφής φοιτητών. Ενα μέτρο ταξικό, που έρχεται σε μία περίοδο που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας τα οποία κατάφεραν να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές τους καθώς αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος σπουδών σε άλλη πόλη. Είναι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση ότι διαγραφές θα γίνουν και θα γίνονται από εδώ και πέρα, κατ' εφαρμογή του νόμου 4009/2011, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνουν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών, ξεθεμελιώνεται η φοιτητική μέριμνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ (το ΤΕΙ Αθήνας διέγραψε ήδη 17.000 από το 2007 έως σήμερα επειδή δεν είχαν εγγραφεί). Από αυτούς υπολογίζεται ότι θα διαγραφεί στα Πανεπιστήμια το 90% - 92% και άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα Ιδρύματα στο υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή.

Τροπολογία από το ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, κατατέθηκε από το ΚΚΕ πρόταση τροπολογίας, ώστε να θεσπιστούν μέτρα για τη διευκόλυνση όσων σπουδάζουν και εργάζονται συγχρόνως ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ειδικότερα, με την τροπολογία προτείνεται:

«Οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011 διαγράφονται. Το κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, ανάλογα με τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα προγράμματα σπουδών, είναι υποχρεωμένο να θεσπίσει μέτρα που να διευκολύνουν την ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτητών και σπουδαστών εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση κανένας ενεργός φοιτητής ή σπουδαστής δεν μπορεί να στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος».

Κινητοποίηση του ΜΑΣ

Με κεντρικό αίτημα να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι. Για την ίδια μέρα, καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρυτανείες και τις διοικήσεις των σχολών στις άλλες πόλεις της χώρας.

«Είναι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με την αντιλαϊκή πολιτική τους που έβαλαν στους φοιτητές και τους σπουδαστές ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές και είναι οι ίδιοι που σήμερα έρχονται να υποδείξουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως υπεύθυνους», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ που καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να οργανώσουν άμεσα την πάλη, ώστε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που θέλει και παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του.

Τους καλεί να απαιτήσουν: Κανένας ενεργός φοιτητής ή σπουδαστής να μη στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος. Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011. Το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους. Να μπορούν όλοι να σπουδάζουν απρόσκοπτα χωρίς να αναγκάζονται να κυνηγούν μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - μεταφορά - αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης. Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένειά τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία, έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ