ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση και με τα ίδια επιχειρήματα

Σε μια ανούσια και αποπροσανατολιστική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η προεδρολογία, καθώς έφτασαν χτες να ανταλλάσσουν και πανομοιότυπες κατηγορίες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ τη βασική κατηγορία του κατά της κυβέρνησης, ότι δηλαδή υποδαυλίζει την προεδρολογία για να κρύψει την αντιλαϊκή της ατζέντα, υποστηρίζοντας (ρ/σ «Alpha 9.89» και «Αθήνα 9.84») ότι η ονοματολογία είναι «παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να κρύψει την κρυφή του ατζέντα σχετικά με τη φορολογία. Βρίσκουν το λαό εκεί που πονάει και θέλουν να τον εξαπατήσουν».

Η Σοφία Βούλτεψη πρόσθεσε ακόμα πως «όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές, δεν εννοεί ότι υπάρχουν οι 180 για να ψηφίσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Εννοεί ότι υπάρχουν 180 υπεύθυνοι βουλευτές, για να συμβάλουν, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί ξανά σε πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο δεν θα την ωφελούσε. Διότι είμαστε σε μια διαδικασία εξόδου από την κρίση και κάτι τέτοιο, πρόωρες εκλογές στα δύο ή τρία χρόνια, οπωσδήποτε δημιουργεί πισωγυρίσματα. Δεν είναι Δημοκρατία να κάνουμε κάθε μέρα εκλογές. Αυτό είναι ομηρία της Δημοκρατίας».

Εδωσε έτσι το στίγμα των διλημμάτων που η κυβέρνηση θα θέσει προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη της πρότασής της για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εφόσον δεν έχει νωρίτερα προσφύγει στις κάλπες. Διλήμματα με κύριο αποδέκτη το λαό, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αφού κι αυτός θα θέσει τα δικά του, και στόχο να εμποδίσουν την οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κεφαλαίου, που υπηρετούν με τον έναν ή άλλον τρόπο και οι μεν και οι δε.

Η Σ. Βούλτεψη επιχείρησε ακόμα να εμφανίσει σαν ρεαλιστική και σώφρονα την πολιτική που τσακίζει το λαό, αντιπαραβάλλοντάς την στην αόριστη υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πολύ ενοχλητικό να ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου να λέει ότι δεν θα πληρώνεται κανένας φόρος και ότι θα πληρώνουν μόνο οι πλούσιοι, γιατί έτσι εξαπατά τους πολίτες. Εχουμε μία ομοβροντία υποσχέσεων ενόψει της ΔΕΘ, αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Στο θέμα της φορολόγησης πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα», είπε μεταξύ άλλων.

Πολιτική ξένη με τα λαϊκά συμφέροντα

Για «κρυφή ατζέντα» κατηγορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση αλλά και για σκόπιμη υποδαύλιση της προεδρολογίας. Παρότι διαρροές απ' την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο εδώ και καιρό για πυρετώδη προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος, αυτό δε λέει να ολοκληρωθεί κι ενώ υποτίθεται ότι η παρουσίασή του θα γινόταν στο πλαίσιο της ΔΕΘ απ' τον Αλ. Τσίπρα, νεότερες πληροφορίες λένε πως αυτό ίσως και να μη γίνει. Εμπόδιο στο οποίο φαίνεται να σκοντάφτει η ολοκλήρωσή του είναι τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής, γύρω απ' τα οποία εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος. Επιπλέον, οι ανάγκες ψηφοθηρίας κάνουν πολλά στελέχη να υπερασπίζονται κάποιου είδους, περιορισμένη ωστόσο, παροχολογία, κάτι που απορρίπτουν όσοι επιθυμούν πρόγραμμα «ρεαλιστικό» και «κοστολογημένο», προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα», έκανε λόγο για «ορισμένες βασικές κατευθύνσεις» που θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη όπως το να επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και να εξαιρείται η πρώτη κατοικία, «μέχρι κάποια αξία» από οποιονδήποτε φόρο.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστήριξε με τη σειρά του: «Ολες αυτές (σ.σ. η ονοματολογία και η πρόωρη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας) είναι τακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μετρήσει αντιδράσεις στο κάθε σενάριο που διαρρέει, αλλά ταυτόχρονα, για να δημιουργήσει και την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, ή να βρει η ίδια καύσιμα για να συνεχίσει, μέσα από τα θέματα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (...) Και να το επιχειρήσουν (σ.σ. να πείσουν κάποιους άλλους βουλευτές μέσα από ένα κατάλληλο πρόσωπο) πιστεύω στο τέλος δεν θα τα καταφέρουν».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σπουδή ενίσχυσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων Αμυντικής Βιομηχανίας

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων υπουργείου Εθνικής Αμυνας», το οποίο συγκεντρώνει υπερεξουσίες στον Αργηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, θέτοντας ως κριτήριο για τη σύναψη των συμβάσεων «την ανάδειξη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας»! Δηλαδή των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων οπλικών συστημάτων, όπου στο βωμό της κερδοφορίας τους θυσιάζεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Υπενθυμίζεται για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ότι πρόκειται για τις παράλληλες συμφωνίες που κλείνει η κυβέρνηση με τις πολυεθνικές οπλικών συστημάτων για δήθεν μεταφορά στην Ελλάδα τεχνογνωσίας και αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ομως, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία, είναι μέρος της διαπλοκής του κεφαλαίου και των κομμάτων του και παράγοντας άνθησης της μίζας.

Να σημειωθεί ότι μόνο το ΚΚΕ ψήφισε κατά του νομοσχεδίου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΧΑ επιφυλάχτηκαν.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, επισήμανε:

«Στο άρθρο 1, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορεί να ελέγξει προσωπικό των τριών κλάδων, όχι απευθείας, αλλά μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μέχρι σήμερα εξασφαλιζόταν ένα είδος ισορροπίας μεταξύ αρχηγών κλάδων και ΓΕΕΘΑ. Με το σημερινό νομοσχέδιο, θα καπελώνονται οι τρεις αρχηγοί των κλάδων, αποκτώντας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ το δικαίωμα να ελέγξει πειθαρχικά και τους ίδιους». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «άσκηση άμεσου πειθαρχικού ελέγχου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για άτομα που δεν ανήκαν στη δικαιοδοσία του, στην οποία κατέφυγε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να αποτρέψει τους διαμαρτυρόμενους στρατιωτικούς, με ή χωρίς στολή, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. «Επομένως, με το νομοσχέδιο αποφεύγετε την εμπλοκή του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και με τη συγκέντρωση μεγαλύτερης πειθαρχικής εξουσίας στο πρόσωπο του αρχιστράτηγου συνολικότερα αυξάνετε την πίεση σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και υψηλόβαθμου, που θα ήθελε να διατυπώσει διαφορετική άποψη».

Αναφερόμενη στο άρθρο 3 που αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ κουμπωμένοι με το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Εχουν ακουστεί πολλά, υπάρχουν τεράστιες εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη, άλλοι είναι και στη φυλακή». Τόνισε ότι το άρθρο είναι εντελώς ασαφές για τι ακριβώς προωθείται, τόσο για τις συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα και έχουν λήξει όσο και γι' αυτές που θα συναφθούν, ενώ, σχολιάζοντας την αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, σημείωσε: «Μιλάτε απευθείας για ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Θέλετε να ρυθμίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία; Η πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της χώρας, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, έχει φτάσει τη βιομηχανία του τόπου στην καταστροφή και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ειδικά, η αμυντική βιομηχανία της χώρας είναι σε διάλυση και οι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι». Ενώ απαίτησε να αναφερθούν συγκεκριμένα στοιχεία στη Βουλή σχετικά με τις συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα, τι αφορούν, καθώς δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο κανένα στοιχείο.

ΔΗΜΑΡ
Αναζωπυρώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση

Η δυστοκία της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να απαντήσει στο αν ο Φ. Κουβέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο Συνέδριο το Φθινόπωρο «αναζωπυρώνει» σενάρια στο εσωκομματικό πεδίο περί συμφωνίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΕΕ την Παρασκευή και της ΚΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ερωτηθείς για το αν ο Φ. Κουβέλης θα διεκδικήσει την προεδρία απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι θα πράξει ο κύριος Κουβέλης. Αυτό που λέμε όμως, είναι ότι ο ρόλος του αναγνωρίζεται όχι μόνο στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτή η συζήτηση, που γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα δείχνει ότι υπάρχει και μια αποδοχή στο πρόσωπό του (...) Εμείς θέλουμε να στρέψουμε την κουβέντα στην ουσία της πολιτικής».

Σαν επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους ότι ο Φ. Κουβέλης περιμένει ευνοϊκότερη συγκυρία για να αποδεχτεί την πρόταση που του έχει γίνει, εκλαμβάνουν στελέχη του κόμματος και την αποστροφή του Θ. Θεοχαρόπουλου που αφορά στη διαπραγμάτευση για το χρέος: «Εμείς ζητάμε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει άμεσα στη βάση των δεσμεύσεων, του Οκτώβρη, που υπήρχαν. Οι δεσμεύσεις που λέγανε ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεκινήσει η συζήτηση για να γίνει βιώσιμο το χρέος. (...) χρειάζεται άλλη σχέση με την τρόικα, χρειάζεται ουσιαστικά μια σχέση που δεν θα επιτηρούν τα πάντα. Να έχουμε μια σχέση συζήτησης για τους στόχους, για το πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά τον τρόπο να μπορεί να τον αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση (...)».

«Ολα του γάμου δύσκολα»...

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο ολιγοήμερης αναβολής του συνεδρίου άφησε ανοιχτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, λέγοντας: «Η απόφαση για το συνέδριο ελήφθη, εν θερμώ, σε μία περίοδο απόλυτης αμηχανίας, που ουσιαστικά είχαμε υπαρξιακά προβλήματα. Τώρα, που τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει, αντιμετωπίζουμε το θέμα πιο ψύχραιμα. Προβληματιζόμαστε στο κατά πόσο μπορεί ένα συνέδριο τέτοιας σημασίας, να πραγματοποιηθεί με προσυνεδριακή περίοδο μόλις 15 ημερών. Υπάρχει ένας προβληματισμός να αναβληθεί περίπου για 15 μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Πρόκειται για εκ των υστέρων υιοθέτηση μίας εκ των βασικών αιτιάσεων της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», η οποία θα απέχει απ' τις εργασίες του συνεδρίου το οποίο έχει καταγγείλει σαν προσπάθεια επιβεβαίωσης προειλημμένων αποφάσεων και επικύρωσης της εξουσίας μηχανισμών. Στελέχη της ωστόσο σχολιάζουν σκωπτικά πως η πλειοψηφία αποζητά χρόνο, με την ελπίδα να καταλαγιάσει ο αντίκτυπος της προεδρολογίας στο εσωτερικό του κόμματος.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Α. Ξηροτύρη ξεκαθάρισε πάντως, μετά τον Γ. Πανούση, ότι δε θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν διαβλέπω να υπάρξει αλλαγή των πολιτικών στην κατεύθυνση που θέλει η ΔΗΜΑΡ μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε και τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ