ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Φρέσκα» αντιλαϊκά μέτρα με φόντο την ελάφρυνση του χρέους...

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και στην Αθήνα, με την επάνοδο των εκπροσώπων της τρόικας στα τέλη Σεπτέμβρη, θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια

Τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου απαιτεί νέα επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων
Τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου απαιτεί νέα επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων
Ολοκληρώθηκε χτες στο Παρίσι η τριήμερη «προπαρασκευαστική» διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στο επίκεντρο, βρέθηκε η κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι διαρθρωτικές αλλαγές που σε αυτήν τη φάση κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρηματικών κερδών, το γενικότερο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε κοινή δήλωση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συναποτελούν την τρόικα αναφέρεται: «Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις επί ορισμένων ζητημάτων ζωτικής σημασίας για την επικείμενη επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου».

Σε κάθε περίπτωση, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται οι αποφάσεις σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για την εκχώρηση νέων κρατικών ενισχύσεων, προνομίων και ελαφρύνσεων στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, η ελάφρυνση του χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν έμφαση στην ανάγκη για «κλείσιμο» της τρέχουσας αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας σχετικά ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, για το Νοέμβρη του 2014, προγραμματίζεται η σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΔΝΤ σχετικά με τις αποφάσεις για την απομείωση του κρατικού χρέους.

Η χτεσινή ατζέντα περιείχε την επισκόπηση των μέχρι τώρα συζητήσεων και των προβαλλόμενων «θέσεων». Σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και του νέου συνδικαλιστικού νόμου, οι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας σημείωναν ότι πρόκειται για ευαίσθητα θέματα, όπου εμπλέκεται και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), οι μελέτες του οποίου αναμένονται και από τις δύο πλευρές.

Στις αντιλαϊκές προτεραιότητες βρίσκονται οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για τις αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, όπως π.χ. με την προσθήκη εμποδίων για την προκήρυξη απεργίας, την παροχή δικαιώματος στην εργοδοσία να προχωρεί σε ανταπεργία («λοκ άουτ») κ.ά.

Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου περιλαμβάνουν και νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται, σε μια εξέλιξη που θα πάει «πακέτο» με το «νέο Ασφαλιστικό» - καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με βάση και την έκθεση από το ΚΕΠΕ.

Παράλληλα, από το 2015, προβλέπεται η διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες «αξιολόγησης» των εργαζομένων.

Προ των πυλών είναι και το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «δεν έγινε συζήτηση για το θέμα της παράτασης» στο σημερινό καθεστώς (λήγει στις 31/12/2014), προσθέτοντας ότι θα τεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει στην Αθήνα...

Σήμερα Παρασκευή, αναμένεται η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στις 12 Σεπτέμβρη, κατά την οποία θα συζητηθεί και το «πρόγραμμα προσαρμογής» στην Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ
Προτάσσει τη φοροδιαφυγή κρύβοντας τη φοροασυλία του κεφαλαίου

Να κρύψει πίσω από το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής τη φοροασυλία που διαχρονικά απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του, επιχείρησε χτες, κατά την επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ, ο Αλ. Τσίπρας. Θιασώτης μιας τέτοιας διαχείρισης και ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιεί τη φοροδιαφυγή ως την αιτία των λαϊκών προβλημάτων και υποδεικνύει την αντιμετώπισή της ως προϋπόθεση για την επίλυσή τους.

Μάλιστα, ισχυριζόμενος ότι «ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα» αποτελεί «καθοριστικό βήμα για την απαλλαγή της χώρας από την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών», συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες της επίθεσης που δέχεται ο λαός, όπως και τους υπαίτιους, που είναι και αυτοί που διαθέτουν όλα τα μέσα να προστατεύουν τον κλεμμένο απ' το λαό πλούτο που κατέχουν.

Ο Αλ. Τσίπρας στο ΣΔΟΕ κατέγραψε «τα τεράστια προβλήματα και τις αδυναμίες της υπηρεσίας στη μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», κατήγγειλε ότι «υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» και ότι «αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο, την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας από την υπερφορολόγηση (...) να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών».

Αναμασώντας μια υπόσχεση κοινή στα προγράμματα όλων των επίδοξων διαχειριστών της αστικής εξουσίας, υποστήριξε πως «η ελπίδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ακόμα σε όσους «νομίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων», να ξέρουν «ότι θα μας βρουν απέναντι». Το μήνυμα είχε αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου, για εκβιασμούς που φημολογείται ότι ασκούνται σε βουλευτές που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, στελέχη του κόμματος εξέφρασαν τη δυσφορία τους σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας θα απουσιάζει το Σαββατοκύριακο απ' τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι προσκεκλημένος να μιλήσει σε συνέδριο ιταλικής «δεξαμενής σκέψης». Τη δυσφορία, γράφτηκε, επέτεινε η σύνθεση του συνεδρίου, μεγαλοεπιχειρηματίες, παράγοντες και αξιωματούχοι της ΕΕ κλπ., καθώς χαλάει την εικόνα που πασχίζει να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια του λαού. Ο γραμματέας της ΚΕ, Δ. Βίτσας, ερωτηθείς χτες (ρ/σ Βήμα) διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια αντίδραση, λέγοντας ότι στην ΠΓ «μια ερώτηση έγινε» και «τελείωσε το ζήτημα ακριβώς εκεί».

Χτες βράδυ, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και συζήτησε με εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση και απ' τις δύο πλευρές τέθηκε το ζήτημα του πώς οι δήμοι και οι περιφέρειες θα αποτελέσουν μοχλούς, «βασικούς πυλώνες», για την περιβόητη «παραγωγική ανασυγκρότηση», δηλαδή την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς (...) ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων (...) για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μετά τα παζάρια ανακοινώνονται τα χαρτοφυλάκια

Την επόμενη βδομάδα, ακόμα και τη Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της νέας Κομισιόν που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοέμβρη.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τους υποψήφιους Επιτρόπους που πρότειναν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, χώρια τα παζάρια που προηγήθηκαν στις πρωτεύουσες των χωρών και στις Βρυξέλλες σχετικά με το ποιο κράτος θα αναλάβει ποια θέση Επιτρόπου, προκειμένου να προωθήσει από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα της δικής του αστικής τάξης.

Πληροφορίες που διαχέονται από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι πέτυχε ο νέος Ελληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αλλες πληροφορίες σχετικά με τα υπόλοιπα πόστα της Κομισιόν αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, θα είναι ο νέος Επίτροπος Οικονομικών, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί θα πάρει το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού και ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, θα αναλάβει τον τομέα του εμπορίου που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών) τοποθέτησε στη θέση του νέου του προέδρου τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ. Επίσης, επέλεξε την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη θέση της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ. Τέλος, οι «28» φέρεται να συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

ΚΚΕ
Νέα προνόμια για το κεφάλαιο, νέες απώλειες για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συζήτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες, αποδεικνύει πως κάθε διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα θα φέρνει νέες απώλειες για τα εργατικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα αλλά και νέα προνόμια για το κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ