Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μετά τα παζάρια ανακοινώνονται τα χαρτοφυλάκια

Την επόμενη βδομάδα, ακόμα και τη Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της νέας Κομισιόν που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοέμβρη.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τους υποψήφιους Επιτρόπους που πρότειναν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, χώρια τα παζάρια που προηγήθηκαν στις πρωτεύουσες των χωρών και στις Βρυξέλλες σχετικά με το ποιο κράτος θα αναλάβει ποια θέση Επιτρόπου, προκειμένου να προωθήσει από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα της δικής του αστικής τάξης.

Πληροφορίες που διαχέονται από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι πέτυχε ο νέος Ελληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αλλες πληροφορίες σχετικά με τα υπόλοιπα πόστα της Κομισιόν αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, θα είναι ο νέος Επίτροπος Οικονομικών, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί θα πάρει το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού και ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, θα αναλάβει τον τομέα του εμπορίου που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών) τοποθέτησε στη θέση του νέου του προέδρου τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ. Επίσης, επέλεξε την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη θέση της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ. Τέλος, οι «28» φέρεται να συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ