Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στο επίκεντρο η σημερινή «ομάδα επαφής» στο Μινσκ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε διατεθειμένος για εκεχειρία αν υπάρξει συμφωνία

Ο Π. Ποροσένκο με τους Ομπάμα και Κάμερον
Ο Π. Ποροσένκο με τους Ομπάμα και Κάμερον
ΚΙΕΒΟ-ΝΙΟΥΠΟΡΤ.--

Το ζήτημα της αντιπαράθεσης της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία κυριάρχησε τη χτεσινή μέρα στη Σύνοδο της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Την ίδια ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι είναι εμφανές ότι αναζητείται ένα καινούργιο σημείο συμβιβασμού. Κομβική για μια τέτοια εξέλιξη είναι η έκβαση της σημερινής συνάντησης της λεγόμενης «ομάδας επαφής», που επαναλαμβάνεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, εκεί όπου θα συναντηθούν εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με εκπροσώπους από την Ουκρανία, Ρωσία και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Ποροσένκο εξήγγειλε κατάπαυση πυρός υπό όρους

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής συνόδου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Εκεί ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι θα διατάξει κατάπαυση πυρός από σήμερα το μεσημέρι, αν η συνάντηση του Μινσκ έχει αποτέλεσμα. Ετσι, είπε, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος υλοποίηση ενός σχεδίου εφαρμογής εκεχειρίας.

Στη συνάντηση με τους ιμπεριαλιστές ηγέτες στηλιτεύτηκε η στάση της Ρωσίας ως κοινή γραμμή, δηλώθηκε ότι η Ουκρανία θα στηριχτεί με στρατιωτική και τεχνική βοήθεια. Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στη στάση των ΗΠΑ και της Βρετανίας που πιέζουν για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ άλλες δυνάμεις, παρά τους υψηλούς τόνους, είναι πιο επιφυλακτικές.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι νέες κυρώσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τους τομείς που θα αφορούν. «Το βασικό είναι ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κόστος της δικής της κλιμάκωσης», σημείωσε ο Ρόουντς. «Αν η Ρωσία κλιμακώσει (την κατάσταση), εμείς μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεσή μας».

Ως σήμερα επίσης έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ ότι σχεδιάζεται να παρουσιαστεί πακέτο νέων κυρώσεων, που όμως επίσης δε φαίνεται να συναντά τη συμφωνία όλων των κρατών - μελών. Ηδη οι κυβερνήσεις της Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις και ότι δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα βλάπτουν τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ.

Πάντως, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ποροσένκο, εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων στις ανατολικές περιοχές δήλωσαν ότι και εκείνοι έχουν την πρόθεση, αν υπάρξει συμφωνία, να διατάξουν κατάπαυση του πυρός και ουσιαστικά να σταματήσουν την προέλασή τους. Εφόσον επέλθει συμφωνία είναι φανερό ότι οι πολιτοφύλακες αναγνωρίζονται και φυσικά αναβαθμίζεται η διαπραγματευτική τους ικανότητα.

Νέα παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χτεσινές του δηλώσεις σημείωσε με έμφαση: «Ελπίζουμε ότι οι εκκλήσεις (του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το σχέδιο 7 σημείων) θα εισακουστούν από το Κίεβο και στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προσπαθήσουν να επιβάλουν τη βούλησή τους. Οπως είπε, οι απόπειρες μεταβολής του καθεστώτος ουδετερότητας της Ουκρανίας «θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου με στόχο την εγγύηση της εθνικής ασφάλειας» της χώρας. Επίσης, επέκρινε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το «κόμμα του πολέμου», υποδηλώνοντας άμεσα και την εμφανή διάσταση απόψεων που διαφάνηκε χτες ανάμεσα στον Πρόεδρο Ποροσένκο και τον προσωρινό πρωθυπουργό Α. Γιάτσενιουκ, που κρατάει γραμμή σύγκρουσης με τη Ρωσία. Είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ: «Η άνοδος της αντιρωσικής ρητορείας που διαπιστώνουμε, ακριβώς όταν υπάρχει μια ενεργή προσπάθεια για την αναζήτηση πολιτικής λύσης, δείχνει ότι το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο έχει δραστήρια εξωτερική στήριξη, στην προκειμένη περίπτωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε αυτό το κλίμα είναι φανερό ότι εκεί που δίνεται προτεραιότητα είναι στο διπλωματικό παζάρι, που βέβαια είναι αβέβαιο το πώς ακριβώς θα καταλήξει.

Συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Στο πεδίο της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία οι μάχες επικεντρώνονται στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου έχουν ουσιαστικά υποχωρήσει οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την προέλαση των πολιτοφυλάκων, που η ουκρανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποδίδουν στη «ρωσική εισβολή». Ουκρανοί στρατιωτικοί ανέφεραν ότι είναι αντιμέτωποι με τεθωρακισμένα, άρματα μάχης και πυροβολικό που διαθέτουν οι πολιτοφύλακες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ