Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προτάσσει τη φοροδιαφυγή κρύβοντας τη φοροασυλία του κεφαλαίου

Να κρύψει πίσω από το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής τη φοροασυλία που διαχρονικά απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του, επιχείρησε χτες, κατά την επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ, ο Αλ. Τσίπρας. Θιασώτης μιας τέτοιας διαχείρισης και ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιεί τη φοροδιαφυγή ως την αιτία των λαϊκών προβλημάτων και υποδεικνύει την αντιμετώπισή της ως προϋπόθεση για την επίλυσή τους.

Μάλιστα, ισχυριζόμενος ότι «ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα» αποτελεί «καθοριστικό βήμα για την απαλλαγή της χώρας από την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών», συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες της επίθεσης που δέχεται ο λαός, όπως και τους υπαίτιους, που είναι και αυτοί που διαθέτουν όλα τα μέσα να προστατεύουν τον κλεμμένο απ' το λαό πλούτο που κατέχουν.

Ο Αλ. Τσίπρας στο ΣΔΟΕ κατέγραψε «τα τεράστια προβλήματα και τις αδυναμίες της υπηρεσίας στη μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», κατήγγειλε ότι «υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» και ότι «αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο, την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας από την υπερφορολόγηση (...) να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών».

Αναμασώντας μια υπόσχεση κοινή στα προγράμματα όλων των επίδοξων διαχειριστών της αστικής εξουσίας, υποστήριξε πως «η ελπίδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ακόμα σε όσους «νομίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων», να ξέρουν «ότι θα μας βρουν απέναντι». Το μήνυμα είχε αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου, για εκβιασμούς που φημολογείται ότι ασκούνται σε βουλευτές που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, στελέχη του κόμματος εξέφρασαν τη δυσφορία τους σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας θα απουσιάζει το Σαββατοκύριακο απ' τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι προσκεκλημένος να μιλήσει σε συνέδριο ιταλικής «δεξαμενής σκέψης». Τη δυσφορία, γράφτηκε, επέτεινε η σύνθεση του συνεδρίου, μεγαλοεπιχειρηματίες, παράγοντες και αξιωματούχοι της ΕΕ κλπ., καθώς χαλάει την εικόνα που πασχίζει να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια του λαού. Ο γραμματέας της ΚΕ, Δ. Βίτσας, ερωτηθείς χτες (ρ/σ Βήμα) διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια αντίδραση, λέγοντας ότι στην ΠΓ «μια ερώτηση έγινε» και «τελείωσε το ζήτημα ακριβώς εκεί».

Χτες βράδυ, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και συζήτησε με εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση και απ' τις δύο πλευρές τέθηκε το ζήτημα του πώς οι δήμοι και οι περιφέρειες θα αποτελέσουν μοχλούς, «βασικούς πυλώνες», για την περιβόητη «παραγωγική ανασυγκρότηση», δηλαδή την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς (...) ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων (...) για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απίστευτη εμπάθεια της ΕΡΤ1 (2018-12-04 00:00:00.0)
Ποια σκοπιμότητα; (2015-01-26 00:00:00.0)
Εξετάσεις στα «σαλόνια», χειραγώγηση απ' τα «μπαλκόνια» (2014-12-02 00:00:00.0)
Τα πέντε σημεία του ΣΥΡΙΖΑ (2014-05-30 00:00:00.0)
Σταθερά στη διαχείριση του καπιταλισμού (2013-01-26 00:00:00.0)
Τεντωμένο το σκοινί της αντιπαράθεσης (2009-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ