Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη στο έδαφός της

Εντείνονται τα γυμνάσια της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Την προθυμία της ρουμανικής αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στην αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία για την Ουκρανία επιβεβαίωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, που ανακοίνωσε την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. «Τα αεροσκάφη θα είναι μέρος του ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ και μαζί με την Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας θα περιπολούν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας». είπε ο Μπασέσκου μετά τη χτεσινή σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας της χώρας, στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εγκατασταθούν και περίπου 200 ΝΑΤΟικοί πιλότοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Μπασέσκου τόνισε ότι πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. «Θα θέλαμε στη Σύνοδο Κορυφής να διευκρινιστεί η θέση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι αντιμέτωποι με έναν υβριδικό πόλεμο, όπως συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία και συνέβη στην Κριμαία», τόνισε, και απέδωσε την «επιτυχία» αυτού του «υβριδικού πολέμου» στο «ότι κάποια κράτη παραμελούν τις ένοπλες δυνάμεις τους και τις δυνάμεις ασφαλείας», ενώ «διαφθορά επηρεάζει τη λειτουργία των δημόσιων θεσμών». Αυτή ήταν και «αιτιολόγησή» του για την «ανάγκη» να ενισχυθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Επίσης, χτες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ότι 200 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές θα συμμετάσχουν αυτόν το μήνα σε διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια που θα διεξαχθούν στη Δυτική Ουκρανία. Θα προέρχονται από την 173η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, που έχει την έδρα της στην Ιταλία, και τα γυμνάσια σερβίρονται ως «διατήρησης της ειρήνης». Σε αυτά θα συμμετάσχουν, επίσης, δυνάμεις και από άλλες χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία. Επίσης, αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναμένεται να συμμετάσχουν σε άλλα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή Ουκρανών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ