ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Δε λειτούργησε το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας

Οι τευτλοπαραγωγοί δεν παραδίδουν τη σοδειά τους, αν δεν πάρουν εγγυήσεις για την πληρωμή τους

Από παλιότερη κινητοποίηση στις Σέρρες ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης
Από παλιότερη κινητοποίηση στις Σέρρες ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης
Δεν ξεκίνησε χτες, όπως ήταν προγραμματισμένο, η λειτουργία του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Οι αγρότες αρνούνται να συγκομίσουν τα τεύτλα, καθώς, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει, αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος εξαγωγής από τα χωράφια τους και μεταφοράς στο εργοστάσιο. Από την άλλη, η ΕΒΖ δεν τους παρέχει εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν τα λεφτά τους.

Από τη Δευτέρα, οι τευτλοπαραγωγοί, μαζί με τους τευτλοεξαγωγείς (μηχανάτορες), ανακοίνωσαν ότι δε θα μπουν στα χωράφια για να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά αν δε λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της πληρωμής της παραγωγής.

Χαρακτηρίζουν εμπαιγμό την πρόταση της ΕΒΖ για χορήγηση 2μηνών επιταγών στους τευτλοεξαγωγείς, ώστε να προμηθευτούν τα καύσιμα που θα τους χρειαστούν για να γίνει η εξαγωγή των τεύτλων. Οπως λένε, καμία εταιρεία καυσίμων δε δέχεται δίμηνες επιταγές για να πληρωθεί τα καύσιμα που θα δώσει.

Οι τευτλοπαραγωγοί, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος πληρωμής της παραγωγής. Να πληρωθεί επιτέλους το πριμ της ολοκληρωμένης, που εκκρεμεί από το 2012. Εγκαιρη ανακοίνωση του τιμολογίου της νέας σεζόν με την προσθήκη του εξαγγελθέντος πριμ συνδεδεμένης αλλά και την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος. Να μειωθούν οι τιμές των εφοδίων και να πληρωθούν έγκαιρα οι προμηθευτές.

Θυμίζουμε ότι, στις 15 Ιούλη, η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε να κλείσει τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες, επικαλούμενη τη μελέτη αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που εκπόνησε η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων «Kantor». Η διοίκηση ανακοίνωσε τότε ότι τα δύο εργοστάσια «θα λειτουργήσουν τη φετινή περίοδο ως κέντρα συγκέντρωσης των τεύτλων των αντίστοιχων περιοχών». Ισχυρίζονταν ακόμα ότι «κεντρικός στόχος της μελέτης αναδιάρθρωσης της εταιρείας είναι η επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητάς της, μέσω ιδίως μείωσης του λειτουργικού κόστους, αύξησης της παραγωγικότητας και οργανωτικών αλλαγών».

Για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, η εταιρεία δεν αναφέρονταν σε κλείσιμο αλλά σε «αναστολή λειτουργίας» των εργοστασίων. Ταυτόχρονα, εμφανίζονταν να συζητά πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» και για μεταφορά προσωπικού από τα δύο εργοστάσια που κλείνουν στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πανελλαδική σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στην Αργολίδα

Σε πανελλαδική σύσκεψη καλούν τους κτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Επιτροπή Αγώνα Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε: Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού. Να μη γίνει καμιά περικοπή στην εξισωτική αποζημίωση. Να παρθούν μέτρα στήριξης της ποιμενικής κτηνοτροφίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της σύσκεψης, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Τα πλήγματα που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά και η κτηνοτροφία γίνονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερα. Μας οδηγούν κυβερνήσεις και ΕΕ στο ξεκλήρισμα για να περάσει η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Στην πλειοψηφία μας φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουμε απλήρωτες παραγωγές από προηγούμενες σοδειές ή είμαστε απλήρωτοι για πολλούς μήνες για τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα.

Οι τιμές είναι στο έλεος των διαθέσεων εμπόρων και μεσαζόντων, μιας και δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού και παίρνουν τις σοδειές κοψοχρονιά. Το κόστος παραγωγής έχει σκαρφαλώσει στα ύψη με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές αλλά και το κράτος με το ηλεκτρικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο (...) Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Αρχισαν απολύσεις στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»

Απολύσεις ξεκίνησε η επιχείρηση «Αρβανιτίδης», τα καταστήματα της οποίας, τους τελευταίους μήνες, λειτουργούν για λογαριασμό των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση απέλυσε πέντε εργαζόμενους από τρία καταστήματα που λειτουργεί στην Εδεσσα και τουλάχιστον άλλους δύο εργαζόμενους σε ισάριθμα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόθεση της εργοδοσίας είναι να συνεχίσει τις απολύσεις προκειμένου να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ σχεδιάζει και το κλείσιμο των αποθηκών. Στο μεταξύ, έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο ενώ δεν τους έχει πληρώσει και το επίδομα άδειας. Σήμερα, η «Αρβανιτίδης» απασχολεί περίπου 1.400 εργαζόμενους στα καταστήματα που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία των δύο σωματείων, την Πέμπτη, πήγε στη Βέροια όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης και συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη. Απαίτησε την ανάκληση των απολύσεων και την πληρωμή των δεδουλευμένων.

Τις επόμενες μέρες, μέσα από συσκέψεις, οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τις δράσεις τους, ενώ προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Κινητοποίηση την Τετάρτη στο ΚΕΑΟ

Σε κινητοποίηση ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις από τα Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. στο ΚΕΑΟ της Αθήνας (Αγ. Κωνσταντίνου 16, Ομόνοια). Δεκάδες είναι έως τώρα οι καταγγελίες ταξιτζήδων ότι απειλούνται με ατομικές ειδοποιήσεις για κατασχέσεις, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Μεταξύ άλλων, οι Επιτροπές Αγώνα απευθύνουν κάλεσμα συσπείρωσης και διεκδικούν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.

Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών. Κατάργηση του ν. 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ), του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες.

Ο

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκαναν την Τετάρτη στην εφορία της Πρέβεζας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΠΑΣΕΒΕ. Μοίρασαν ανακοινώσεις και συζήτησαν με όσους βρέθηκαν στην Εφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τους κάλεσαν να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δράσεις που θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα, ενάντια σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

ΙΕΚ ΟΑΕΔ: Την εισαγωγή 2.025 σπουδαστών και σπουδαστριών στα 29 ΙΕΚ του ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται από τους υποψήφιους από τις 8/9 έως τις 26/9 στα ΙΕΚ του Οργανισμού. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 15/10. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και στις Γραμματείες των ΙΕΚ.

Αλληλεγγύη με μαθήματα σε παιδιά ανέργων
  • Μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, από οικογένειες ανέργων, προγραμματίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν (όλο το χρόνο) με τα σωματεία στα εξής τηλέφωνα: 2463.100.915, 6979.934.045, 6973.836.845. Τα μαθήματα αλληλεγγύης εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν τα ταξικά σωματεία.
  • Μαθήματα για τη στήριξη των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, που οι γονείς τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιδιωτικών φροντιστηρίων, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Πληροφορίες στο Εργατικό Κέντρο (Δευτέρα - Παρασκευή, 11 π.μ. - 1 μ.μ., μέχρι 15 Σεπτέμβρη).
  • Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναλαμβάνει, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οργανώνει δωρεάν μαθήματα σε έναν αριθμό παιδιών ανέργων, μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, κυρίως στα Φιλολογικά μαθήματα, στα Μαθηματικά και τη Φυσική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ