Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Δε λειτούργησε το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας

Οι τευτλοπαραγωγοί δεν παραδίδουν τη σοδειά τους, αν δεν πάρουν εγγυήσεις για την πληρωμή τους

Από παλιότερη κινητοποίηση στις Σέρρες ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης
Από παλιότερη κινητοποίηση στις Σέρρες ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης
Δεν ξεκίνησε χτες, όπως ήταν προγραμματισμένο, η λειτουργία του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Οι αγρότες αρνούνται να συγκομίσουν τα τεύτλα, καθώς, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει, αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος εξαγωγής από τα χωράφια τους και μεταφοράς στο εργοστάσιο. Από την άλλη, η ΕΒΖ δεν τους παρέχει εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν τα λεφτά τους.

Από τη Δευτέρα, οι τευτλοπαραγωγοί, μαζί με τους τευτλοεξαγωγείς (μηχανάτορες), ανακοίνωσαν ότι δε θα μπουν στα χωράφια για να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά αν δε λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της πληρωμής της παραγωγής.

Χαρακτηρίζουν εμπαιγμό την πρόταση της ΕΒΖ για χορήγηση 2μηνών επιταγών στους τευτλοεξαγωγείς, ώστε να προμηθευτούν τα καύσιμα που θα τους χρειαστούν για να γίνει η εξαγωγή των τεύτλων. Οπως λένε, καμία εταιρεία καυσίμων δε δέχεται δίμηνες επιταγές για να πληρωθεί τα καύσιμα που θα δώσει.

Οι τευτλοπαραγωγοί, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος πληρωμής της παραγωγής. Να πληρωθεί επιτέλους το πριμ της ολοκληρωμένης, που εκκρεμεί από το 2012. Εγκαιρη ανακοίνωση του τιμολογίου της νέας σεζόν με την προσθήκη του εξαγγελθέντος πριμ συνδεδεμένης αλλά και την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος. Να μειωθούν οι τιμές των εφοδίων και να πληρωθούν έγκαιρα οι προμηθευτές.

Θυμίζουμε ότι, στις 15 Ιούλη, η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε να κλείσει τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες, επικαλούμενη τη μελέτη αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που εκπόνησε η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων «Kantor». Η διοίκηση ανακοίνωσε τότε ότι τα δύο εργοστάσια «θα λειτουργήσουν τη φετινή περίοδο ως κέντρα συγκέντρωσης των τεύτλων των αντίστοιχων περιοχών». Ισχυρίζονταν ακόμα ότι «κεντρικός στόχος της μελέτης αναδιάρθρωσης της εταιρείας είναι η επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητάς της, μέσω ιδίως μείωσης του λειτουργικού κόστους, αύξησης της παραγωγικότητας και οργανωτικών αλλαγών».

Για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, η εταιρεία δεν αναφέρονταν σε κλείσιμο αλλά σε «αναστολή λειτουργίας» των εργοστασίων. Ταυτόχρονα, εμφανίζονταν να συζητά πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» και για μεταφορά προσωπικού από τα δύο εργοστάσια που κλείνουν στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ