ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τέσσερις αξιόλογες εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού

Στον κομμουνιστή χαράκτη και ζωγράφο Γιώργη Βαρλάμο είναι αφιερωμένη η μία από τις τέσσερις εκδηλώσεις του Στεκιού Πολιτισμού
Στον κομμουνιστή χαράκτη και ζωγράφο Γιώργη Βαρλάμο είναι αφιερωμένη η μία από τις τέσσερις εκδηλώσεις του Στεκιού Πολιτισμού
Το 40ό Φεστιβάλ, που θα γίνει στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, περιλαμβάνει ένα πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και αφιερωμάτων στις μεγάλες σκηνές του, αλλά και στους επιμέρους χώρους του. Παράλληλα όμως θα έχει κι ένα ξεχωριστό Στέκι Πολιτισμού με το δικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τέσσερις πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις μέσα στο τριήμερο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη

19.00 Παρουσίαση έργων των καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Φεστιβάλ και της Οργάνωσης των Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο 39ο Φεστιβάλ, για δημιουργία πρωτότυπου έργου με θέμα την καπιταλιστική κρίση.

Ανάμεσα στα άλλα, θα παρουσιαστεί χορογραφία με θέμα το φασισμό, σύντομο θεατρικό έργο με τίτλο «Εργάτριες», καθώς και επιλογές των δημιουργών από λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά κείμενα που έχουν συμμετάσχει. Το πρόγραμμα θα κλείσει με συναυλία παρουσίασης των τραγουδιών που κατατέθηκαν.

Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη

19.00 Θεατρικό δρώμενο: «Η Μύτη», του Νικολάι Γκόγκολ από την Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ.

Δυο λόγια για το έργο: Στις 25 Μάρτη, ο υπουργικός πάρεδρος Κοβαλιόφ ξυπνάει χωρίς τη μύτη του. Στις 7 Απρίλη η μύτη του επιστρέφει. Ονειρο ή πραγματικότητα; Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ παίζει με τον αναγνώστη μη δίνοντας σαφή απάντηση. Ολα αυτά σ' ένα κωμικό διήγημα που γράφτηκε στα 1835 και που σαρκάζει την έπαρση, την αυταρέσκεια και τον παρασιτισμό των βολεμένων της προεπαναστατικής Ρωσίας.


Διασκευή κειμένου: Ρόκου Ηρα. Σκηνοθεσία: Καούκη Γεωργία. Παίζουν: Κοντορίζος Σπύρος, Μπεθάνη Δάφνη, Λούντζη Μαριλίζα, Μυστακέλης Κυριάκος, Ρεντίφη Βασιλεία. Σκηνικά: Νεφέλη Σουλακέλη.

20.45 Συζήτηση: «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή": Δρόμοι και προοπτικές». Παρεμβαίνουν οι: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης.

Σάββατο 20 Σεπτέμβρη

19.00 Εκδήλωση - αφιέρωμα στο μεγάλο εικαστικό, κομμουνιστή Γιώργη Βαρλάμο.

Ο μεγάλος ζωγράφος και χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος, γεννημένος το 1922 στην Πάρο, έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο στις 13 Σεπτέμβρη 2013. Ηταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από τα χρόνια της Κατοχής - που ήταν φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - μέχρι το τέλος του και αφιέρωσε όλη τη ζωή και την τέχνη του στον αγώνα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αφησε ως κληρονομιά στο Κόμμα του και παρακαταθήκη στην ελληνική χαρακτική και ζωγραφική ένα βαρύτιμο καλλιτεχνικό έργο, προϊόν του βαθιού κομμουνιστικού ανθρωπισμού του και της πάντα νεανικής και διεισδυτικής του ματιάς, άξιο να μελετηθεί και να ερευνηθεί από τους νεότερους εικαστικούς.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, τιμώντας τον Γιώργη Βαρλάμο, πραγματοποιεί εκδήλωση - αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του, σε επιμέλεια του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.


Μουσικό Διήμερο και αθλητικό camp

Οδεύοντας προς την κορύφωση του 40ού Φεστιβάλ, συνεχίζει να αναπτύσσεται πλούσια φεστιβαλική δραστηριότητα στην Αττική.

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, γίνεται το Μουσικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω. Σε συνέχεια της προσπάθειας να εμπλουτιστεί το Φεστιβάλ με εκδηλώσεις πέρα από το κεντρικό τριήμερο στο Ιλιον, το Μουσικό Διήμερο στο Μπαρουτάδικο θα δώσει χώρο την πρώτη μέρα σε τζαζ, swing και ethnic μουσική και τη δεύτερη μέρα θα επικεντρωθεί στην ελληνική και ξένη ροκ σκηνή.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:

20.00: Οι Gitante σε ένα πρόγραμμα ορχηστρικής μουσικής που ενώνει τη μουσική παράδοση διάφορων λαών με την κλασική μουσική δωματίου και την τζαζ.

21.00: Alekos Vretos quartet. Ο ουτίστας, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος, έρχεται να ενώσει τη μουσική παράδοση με το σήμερα, συνενώνοντας με μαεστρία στοιχεία της jazz, αραβικής, ελληνικής και latin μουσικής.

22.00: Οι Ασσοι του Loui Salvador feat Νάσια Γκόφα. Πρόκειται για μια 6μελή τζαζ μπάντα, που παίζει διασκευές από ρεμπέτικα (και όχι μόνο) σε lounge jazz και 30's swing, allegro και ανέμελο.

  • ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:

20.00: Ο τραγουδοποιός Γιώργος Μητρογιαννόπουλος έρχεται να παρουσιάσει τη δισκογραφική του πρόταση με «έντεχνο» ύφος, ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και στίχους με κοινωνικό - πολιτικό χαρακτήρα.

21.00: «Stop Rewind Play». Μια πενταμελής indie - post μπάντα που συνθέτει δικά της κομμάτια με αγγλόφωνο στίχο σε alternative και post-rock μουσική.

22.00: Black body radiation, με κύριους άξονες garage, ψυχεδελικά και post-punk ήχους.

23.00: Αντώνης Μιτζέλος - Ερωφίλη στην παράσταση «ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ». Μαζί τους ο Θοδωρής Καρέλλας. Με διάθεση για διάλογο και αυτοσχεδιασμό, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τραγούδια τους που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Στα πλήκτρα θα τους συνοδεύει η Ευαγγελία Μαυρίδου.

Το αθλητικό camp

Από αυτό το Σάββατο, επίσης, αρχίζει το αθλητικό camp που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με σύνθημα: «Μη μένεις στην εξέδρα θεατής, αγωνίσου! Κάνε τον αθλητισμό μέρος της ζωής σου»! Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Μπάσκετ 3 on 3, που θα γίνει στα γήπεδα μπάσκετ του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω.

Σάββατο, 13 Σεπτέμβρη, στις 18.00: Ποδηλατικός γύρος στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» για παιδιά.

Πέμπτη, 18 Σεπτέμβρη, στις 20.00: Σεμινάριο Παγκρατίου αθλήματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος και σεμινάριο Judo από διακεκριμένους διεθνείς αθλητές. Ακόμα, στο σκάκι θα γίνει επίδειξη «Σιμουλτανέ» με την Αννα - Μαρία Μπότσαρη, GΜ γυναικών και προβολή Ταινίας «Chess fever».

Παρασκευή, 19 Σεπτέμβρη, στις 20.00: Σεμινάριο αθλημάτων Πάλης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης και σεμινάριο Πυγμαχίας από διακεκριμένους διεθνείς αθλητές. Στο σκάκι θα γίνει τουρνουά Blitz.

Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη, στις 9.30: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με αφετηρία το Πάρκο «Τρίτση» (Είσοδος 1 - Λεωφόρος Δημοκρατίας) και τερματισμό στην κεντρική πλατεία Ιλίου.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 698.7706.814 και στις διευθύνσεις: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr


Πρωτοβουλίες ενάντια στο φασισμό και για τη λαϊκή αλληλεγγύη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (18 Σεπτέμβρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), που είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, καθώς και το πρόγραμμα των πρωτοβουλιών που θα πάρει το επόμενο διάστημα η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ ενάντια στο φασισμό και τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η συνέντευξη είναι σήμερα Πέμπτη, στις 11.00 π.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ (Καραΐσκου 119, 4ος όροφος) και θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ.

Παράλληλα, η ΚΝΕ στο Φεστιβάλ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες λαϊκής αλληλεγγύης. Κάθε μέρα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κεντρικού Φεστιβάλ, θα συγκεντρώνονται γραφική ύλη, τετράδια, μολύβια, τσάντες, οτιδήποτε χρειάζονται μαθητές. Τα υλικά αυτά θα παραδοθούν σε λαϊκά φροντιστήρια που λειτουργούν Λαϊκές Επιτροπές μαζί με το ΜΑΣ, για τη στήριξη της λειτουργίας τους, των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ακόμα, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, που βασανίζεται από τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ που στηρίζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ, η ΚΝΕ καλεί σε συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά της Παλαιστίνης, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. «Η λαϊκή αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, είναι εφόδιο και δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ενας για όλους και όλοι για έναν», λέει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης ανακοινώνοντας αυτές τις πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ