ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλίες ενάντια στο φασισμό

Η πρώτη μέρα του 40ού Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες
Σε μια σειρά δραστηριότητες ενάντια στο φασισμό και τη Χρυσή Αυγή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και από τη δολοφονική επίθεση σε στελέχη και μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Την παρουσίαση αυτών των δραστηριοτήτων έκανε χτες, εκ μέρους της Οργάνωσης, ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον Πειραιά.

«Δηλώνουμε ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!», τόνισε ο Μ. Ραπανάκης για τις δολοφονικές επιθέσεις τις Χρυσής Αυγής και ανακοίνωσε ότι η πρώτη μέρα του 40ού Φεστιβάλ, που θα γίνει στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, θα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό και στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται σχετικές εκδηλώσεις: Στην Κεντρική Σκηνή θα ανέβει αφιέρωμα στη μετανάστευση με τίτλο «Το τραγούδι του ξεριζωμού». Στη Μαθητική Σκηνή θα δοθούν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα με θέμα «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό», συναυλία με βάση την πρωτοβουλία των Ελληνοφρένεια - KollektivA «Μια απάντηση» και βράβευση των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Αθηνών για το πρόγραμμα που έκαναν στο σχολείο τους ενάντια στο φασισμό.

Κάλεσε, λοιπόν, τη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις, «να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακουστεί από χιλιάδες: "Χρυσή Αυγή, ρουφιάνοι των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών"», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συνέχισε: «Την ίδια μέρα, καλούμε τους μαθητές και τους σπουδαστές στους χώρους εκπαίδευσης να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, να οργανώσουν δραστηριότητες ενταγμένες στην προσπάθεια να αντιμετωπίζουμε σταθερά το δηλητήριο του φασισμού - ναζισμού, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ζαρντέν στην Αμφιάλη, στις 6 μ.μ.

Οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες:

- Με την εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, στις 26/9, στο Κηποθέατρο Νίκαιας, για την επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

- Με την εκδήλωση των Κ.Ο. Κερατσινίου - Δραπετσώνας και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 12/10, για τα 70χρονα από τη Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.

- Και με το διήμερο φεστιβάλ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου που θα γίνει στις 27-28 Σεπτέμβρη και η μία μέρα θα είναι αφιερωμένη ενάντια στο φασισμό».

Η ναζιστική ιδεολογία πάει πακέτο με την εγκληματική δράση

Ο Μ. Ραπανάκης στάθηκε στην ουσία του στίχου «το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος - τσάκισέ τον» και εξήγησε:

«Να καταλάβουμε βαθιά το φασισμό, σημαίνει να καταλάβουμε τη φύση του ως το μεγάλο και άγριο μαντρόσκυλο της εξουσίας των μονοπωλίων. Η Χρυσή Αυγή, όπως και οι ιδεολογικοί και πολιτικοί της πρόγονοι στην Ελλάδα με το Μεταξά και διεθνώς με τους Χίτλερ, Μουσολίνι, συγκροτείται ιδεολογικά πάνω σε ό,τι πιο σάπιο, ό,τι πιο ξεπερασμένο έχει γεννήσει ο καπιταλισμός. Πάνω στο μίσος για τους εργατικούς αγώνες και τους αγώνες της νεολαίας, στην απέχθεια για την πολιτιστική δημιουργία, στην εχθρότητα για το διεθνισμό και την κοινή πάλη των λαών, στη διαστρέβλωση και την τερατοποίηση κάθε έννοιας του αθλητισμού και του "νους υγιείς εν σώματι υγιή".

Συγκροτείται, όμως, πάνω απ' όλα στη βαθιά υπηρέτηση του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για αυτό τους λέμε, και είναι, υπηρέτες των αφεντικών. Και αυτήν την αλήθεια δεν την αναδεικνύει μόνο η ιστορική πείρα, από τις παχυλές χρηματοδοτήσεις του Χίτλερ από τα γερμανικά μονοπώλια, που τον στήριξαν να κατακτήσει και την κυβέρνηση, αλλά και η σημερινή δράση των ναζιστών χρυσαυγιτών. Συγκεκριμένα:

Για βιομηχάνους στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για να δουλεύει ο κόσμος για ένα κομμάτι ψωμί.

Για μεγαλοεργολάβους στήνουν εθνικιστικό σωματείο στη Ζώνη του Περάματος για να ρίξουν τα μεροκάματα. Αυτοί τους όπλισαν το χέρι.

Για τους εφοπλιστές, που κάνουν μπίζνες σε όλο τον κόσμο, ενώ οι οικογένειές μας φτωχαίνουν καθημερινά, ζητούσαν νέα προνόμια μέσα στη Βουλή.

Το σύστημα πότε τους "αμολάει" και πότε τους "μαζεύει", όπως τώρα, ανάλογα με τα συμφέροντά του. Η εγκληματική - φασιστική δράση, όμως, δεν "ξεπλένεται", ούτε θα αντιμετωπιστεί από το σάπιο κρατικό μηχανισμό και δυνάμεις καταστολής, με τις οποίες διαπλέκεται.

Τα συμφέροντα που τους ενίσχυσαν οικονομικά, τους στήριξαν και τους έθρεψαν, παραμένουν και το μόνο σίγουρο είναι πως θα τους χρησιμοποιήσουν ξανά, όταν θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τα κέρδη τους και την εξουσία τους από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τη νεολαία.

Η ναζιστική ιδεολογία πάει πακέτο με την εγκληματική δράση. Και ας κλαψουρίζουν οι φασίστες πως είναι αθώοι, αυτοί δολοφόνησαν τον Π. Φύσσα, αυτοί οργάνωσαν τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα σε στελέχη του ΚΚΕ, αυτοί οργάνωναν πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες. Ας παίζουν τώρα τις οσίες παρθένες, ας λένε τώρα με δακρύβρεχτο τρόπο πως είναι σκευωρία εναντίον τους. Λένε ότι διώκονται για τις ιδέες τους, επειδή είναι εθνικιστές και πατριώτες. Η αλήθεια που δε λένε, όμως, είναι πως ο πραγματικός πατριωτισμός είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού σε κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του '40 ήταν η πάλη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και όχι η συνεργασία μαζί τους, όπως έκαναν οι πολιτικοί τους πρόγονοι.

Η κατανόηση της ρίζας του φασισμού πάει χέρι - χέρι με το τσάκισμά του. Αυτό σημαίνει, οι ναζί της Χρυσής Αυγής να μην έχουν τόπο να σταθούν. Σημαίνει πως ο λαός και η νεολαία θα οργανωθεί και θα παλέψει ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Σημαίνει πως δε θα μένει ούτε μισή ενέργειά χωρίς καταδίκη, ούτε μισό ψέμα τους αναπάντητο. Σημαίνει πως τα σχολεία, οι σχολές, οι χώροι δουλειάς και οι γειτονιές θα είναι «ξένοι» τόποι για αυτούς, πως δε θα βρίσκει έδαφος το δηλητήριό τους και η εγκληματική τους δράση.

Ειδικά η νεολαία, σήμερα, έχει καθήκον να οργανωθεί και να παλέψει για τη ζωή και το μέλλον που της αξίζει. Τα όνειρά μας, οι αγωνίες μας και οι ελπίδες μας δε χωρούν στον καπιταλισμό, που έχει σαπίσει, φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, ανεργία και φασισμό. Η δύναμή μας είναι ο συλλογικός αγώνας για να αντιπαλέψουμε τα αφεντικά και το σύστημά τους, τα μέτρα και τους νόμους τους, που μας τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα. Για να το γκρεμίσουμε και να χτίσουμε μια κοινωνία που οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που παράγουν τον πλούτο θα τον καρπώνονται και όχι μια χούφτα παράσιτα καπιταλιστών. Σε αυτόν τον αγώνα θα τσακιστεί από το λαό και η Χρυσή Αυγή και κάθε άλλο μαντρόσκυλο του συστήματος. Η νεολαία έχει, λοιπόν, καθήκον τώρα να δυναμώσει αυτήν την προοπτική, να μπει στον αγώνα».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αττική

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική ετοιμάζονται να προϋπαντήσουν το κεντρικό Φεστιβάλ της Οργάνωσης, στο Ιλιον, διοργανώνοντας παράλληλα προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

Σήμερα Παρασκευή στην πλατεία στα Θυμαράκια αντιφασιστική εκδήλωση, 8.30 μ.μ., με μαθητική θεατρική παράσταση, ομιλία του Μάνου Μυλωνά, μέλους του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, χιπ-χοπ και ροκ συναυλίες.

Σήμερα Παρασκευή, στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110), 9 μ.μ., εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Τηλεπικοινωνιών, με παρουσίαση του project «40 Φεστιβάλ ΚΝΕ... Οδηγητής των νέων εργατών», ομιλία της Τόνιας Γαρδούνη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Αύριο Σάββατο, πλατεία του Αγίου Ανδρέα (Λαμπρινή) εκδήλωση για την ανεργία, 8.30 μ.μ., με παρουσίαση συλλογικής εργασίας της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας - Γαλατσίου για την πείρα από την οργάνωση των ανέργων μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, ομιλία της Μαρίας Τσατσά, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα γίνονται εγγραφές σε Λαϊκά Φροντιστήρια και θα συλλέγονται ρούχα, τρόφιμα, σχολικά είδη.

Αύριο Σάββατο, πλατεία Ελ. Βενιζέλου στον Κορυδαλλό, με μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία του Αλέκου Περράκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Πειραιά της ΚΝΕ, λαϊκό πρόγραμμα και αθλητικές δραστηριότητες. Θα συλλέγονται επίσης τρόφιμα, ρουχισμός και συμμετοχές μαθητών για ενισχυτικά μαθήματα.

Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, πλατεία Παπανικολή στη Ζέα (Πασαλιμάνι), με αντιφασιστικό σκετς, παρουσίαση ιστορικής αναδρομής για το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ στον Πειραιά, χαιρετισμό της Αρτέμιδας Καργάση, μέλους του Τομεακού Γραφείου Πειραιά της ΚΝΕ, και ροκ συναυλία. Θα γίνονται εγγραφές για το φροντιστήριο της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ