ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Διεθνής Διάσκεψη για την απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών

Από τη 10η Διεθνή Διάσκεψη στην Αβάνα για την απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών
Από τη 10η Διεθνή Διάσκεψη στην Αβάνα για την απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών
ΑΒΑΝΑ.--

Στο συνεδριακό μέγαρο της Αβάνα, ολοκληρώθηκε χτες η 10η Διεθνής Διάσκεψη για την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, με τη συμμετοχή 285 συνέδρων από 48 χώρες, στη 16η επέτειο από την σύλληψή τους γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από την εγκληματική δράση της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, που έχει και την ανοχή και στήριξη όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων. Τις εργασίες άνοιξε προχτές ο Φερνάντο Γκονζάλες, ένας από τους 5 Κουβανούς που έχει απελευθερωθεί από το Φλεβάρη του 2013, όπως και ο Ρενέ Γκονζάλες, που απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη του 2011. Ωστόσο, παραμένουν στις αμερικανικές φυλακές, εκτίοντας βαριές ποινές, ακόμα και δις ισόβια, οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο.

Ο Φ. Γκονζάλες, που είναι και αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), αφού ευχαρίστησε για το μεγάλο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για τους 5, είπε ότι αυτό πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και να σπάσει το τείχος της σιωπής ως την απελευθέρωση και των 3 άλλων Κουβανών πατριωτών.

Η Διάσκεψη στην Αβάνα κατέληξε σε μια Διακήρυξη, που, αφού καλεί να ενισχυθεί η διεθνής δραστηριότητα, με έμφαση τονίζει ότι πρέπει να ενημερωθεί ο αμερικανικός λαός, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για να αρθεί η συνεχιζόμενη αδικία. Γίνεται αναφορά ειδικά στις σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και στην αξιοποίηση διεθνών γεγονότων. Σημαντική ήταν η παρέμβαση στη Διάσκεψη του πρώην Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλάρκ, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ για την υπόθεση των Κουβανών αγωνιστών.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν ως τις 6 Οκτώβρη, ενώ χτες είχε προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στην Αβάνα, που θα ξεκίναγε από το πανεπιστήμιο της πόλης. Εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής για την απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών και της Επιτροπής στις ΗΠΑ, είχε προγραμματιστεί ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από τον Λευκό Οίκο. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν χτες και σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΟΥ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχεί και το ΔΝΤ

Ανησυχία για τα αποτελέσματα που η επιδημία του ιού «Εμπολα» μπορεί να έχει στην καπιταλιστική ανάπτυξη της Αφρικής εκφράζουν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Συγκεκριμένα, διατυπώνονται δυσμενείς προβλέψεις για τους δείκτες ανάπτυξης, αλλά και τα δημοσιονομικά κενά σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία. Ο προβληματισμός των ιμπεριαλιστικών επιτελείων μεγαλώνει, με δεδομένο τον όλο και μεγαλύτερο βαθμό αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και το γεγονός ότι στην Αφρική δραστηριοποιούνται πολλά ισχυρά μονοπώλια, άρα σημαντικές αλλαγές στους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης θα προκαλέσουν νέα δεδομένα για μια σειρά κεφάλαια.

Χτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του «Εμπολα» στη δυτική Αφρική ξεπέρασε τους 2.400, σε σύνολο τουλάχιστον 4.784 κρουσμάτων. Μόνο στη ΛΔ Κονγκό, ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί έχει υπερδιπλασιαστεί μόνο μέσα σε μια βδομάδα, φτάνοντας τα 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα (τα 37 ήταν θανατηφόρα).

Επίσης, η Κούβα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει στην περιοχή 165 εργαζομένους από τον κλάδο Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, επιδημιολόγους, ειδικούς στον έλεγχο μολυσματικών νόσων, γιατρούς της μονάδας εντατικής θεραπείας και άλλους αξιωματούχους), προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας.

ΚΥΠΡΟΣ
Ενεργειακές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιορδανία

ΚΑΪΡΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Την τελική υπογραφή στη συμφωνία με την οποία η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούν σε συνεκμετάλλευση γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έβαλε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο δρόμος για τη συγκεκριμένη συνεργασία άνοιξε το Δεκέμβρη του 2013, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Κάιρο. Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για «μια άκρως σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται και επιβεβαιώνει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία ορίζει τους κανόνες της διμερούς συνεργασίας σε σχέση με την ανάπτυξη και κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κοιτάσματα που δυνατόν να εντοπιστούν στα σύνορα των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Επίσης, η Κύπρος υπέγραψε και με την Ιορδανία μνημόνιο συναντίληψης για πώληση φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας, Μοχάμαντ Χάμεντ, η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το 2015, ενώ τις επόμενες βδομάδες θα συναντηθούν ομάδες τεχνοκρατών από Ιορδανία και Κύπρο για να συζητήσουν ποσότητες και τιμές. «Η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο είναι μια πρακτική λύση καθώς η Κύπρος έχει πολύ καλά αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να συμβάλουν στις ενεργειακές ανάγκες της Ιορδανίας για φυσικό αέριο», δήλωσε ο ίδιος.

Οι νέες συμφωνίες είναι ενδεικτικές του «ενδιαφέροντος» που προκαλεί ο ενεργειακός πλούτος του κυπριακού λαού σε όλο και περισσότερους. Σ' αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται άλλωστε και το «ενδιαφέρον» πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να επισπευστεί η «λύση» του Κυπριακού, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται πεδίο εκδήλωσης έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Πρόσκληση στις λευκορωσικές εταιρείες να επωφεληθούν από την ενίσχυση της βιομηχανικής συνεργασίας Δαμασκού - Μινσκ, απηύθυνε ο Σύριος υπουργός Βιομηχανίας, Καμάλ - Εντίν Τουμά, σε συνάντηση με το Λευκορώσο πρέσβη στη χώρα, Αλεξάντερ Πονομάρεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σανά». Ο Τουμά δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να συμβάλλει στην «ανοικοδόμηση» της Συρίας την εποχή μετά τη σημερινή «κρίση».

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 19 Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο, αντιδρώντας στις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης για φορολόγηση του εφάπαξ τους», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συνδέσμων αστυνομίας και αξιωματικών και υπαξιωματικών του κυπριακού στρατού.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην ποινή του θανάτου καταδικάστηκαν χτες τρία άτομα, που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην επίθεση, που έγινε τον περασμένο Μάρτη, με μαχαίρια, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ στη Νότια Κίνα, με αποτέλεσμα το θάνατο 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 140. Η κινεζική κυβέρνηση είχε αποδώσει την επίθεση (που πολλοί χαρακτήρισαν «κινεζική 11η Σεπτεμβρίου») στους «αυτονομιστές» Ουιγούρους που δρουν στην ημιαυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναρκωτικών Ουσιών και Αλκοόλ του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, η χρήση μαριχουάνας από τους έφηβους, πριν από το 17ο έτος της ηλικίας τους, μπορεί να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν το σχολείο ή ακόμη και στην αυτοκτονία.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Σπίτια, σχολεία και δρόμοι πλημμύρισαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Αντίστοιχα προβλήματα προκλήθηκαν και σε Κροατία και Μαυροβούνιο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέκρινε προχτές ένα νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο ίντερνετ και επεκτείνει τις εξουσίες της αρχής τηλεπικοινωνιών. Το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει το νόμο αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο νέος νόμος επιτρέπει στην αρχή τηλεπικοινωνιών (TIB) -επικεφαλής της οποίας είναι ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών- να αποκλείει την πρόσβαση σε ιστότοπους εφόσον το κρίνει απαραίτητο για θέματα «εθνικής ασφάλειας, αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και πρόληψης εγκλημάτων». Το Ρεπουμπλικάνικο Λαϊκό κόμμα (CHP) ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ανατροπή του νόμου.

ΤΟΚΙΟ.-- Τους 58.820 φτάνουν οι υπεραιωνόβιοι στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, άρα είναι περίπου 4.400 περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Περίπου το 87% του συνόλου των υπεραιωνόβιων είναι γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ