ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ωρα για νέο ξεσηκωμό»

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»

Ζούμε συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές του μεγαλύτερου εγκλήματος του αιώνα μας, μετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξόντωση χιλιάδων αγωνιστών.

Νιώθω την ανάγκη να καταγγείλω δημόσια και μέσα από την εφημερίδα - που ήταν η μοναδική σταθερή φωνή αντίθεσης στον πόλεμο κατά του γιουγκοσλαβικού λαού και της συμμετοχής των Ελλήνων στρατιωτών- τη σιωπή των κυβερνώντων και τη μη ανάληψη, δημόσια, των ευθυνών τους για το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία. Από την άλλη, θέλω να πω πως η προσπάθεια απόκρυψης ευθυνών και παραπλάνησης του λαού μας, η προβολή, δήθεν, προηγούμενης αναφοράς τους για μη συμμετοχή, π.χ. υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με σκοπό την απόσειση των ευθυνών τους, να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, όπως λέει ο σοφός λαός, θυμίζει μαφιόζικες κινηματογραφικές ταινίες. Ομως, όπως είπε κάποιος σε ραδιοφωνικό σταθμό, «ακόμη κι οι μαφιόζοι έχουν κάποια λεβεντιά και αλληλοϋποστήριξη»! Εδώ παρατηρείται το αποδεκτό - από τους περισσότερους - φαινόμενο, κανείς να μη θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο, οπότε δεν έχουμε και καμία παραίτηση στρατιωτικής ή πολιτικής ηγεσίας.

Εχω την αίσθηση ότι χορεύουμε το χορό του Ζαλόγγου. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα ενός νέου ξεσηκωμού, νέας εθνεγερσίας! Απειλείται ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει: Η Ανθρώπινη Ζωή και η Αξιοπρέπειά μας ως ανθρώπων. Λαέ να ξυπνήσουμε! Είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.. Επιτέλους, να κλείσουμε τ' αυτιά μας στους ήχους του μικροσυμφέροντος. Οι βόμβες δε λυπούνται. Σκοτώνουν και σκοτώνουν αδιάκριτα... Εχουμε χρέος να τους εμποδίσουμε πριν είναι αργά.

Με αγωνία

ΜΑΝΙΑ ΕΜΜ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
Δικηγόρος, τέως συμβολαιογράφος ΔΣΑ

Ζήτημα ζωής η κατασκευή δρόμου

Διαμαρτύρομαι, καταγγέλλω και κατηγορώ αυτούς που κυβέρνησαν από το 1980 μέχρι σήμερα, τις αρμόδιες Αρχές της Νομαρχίας μας, όλους τους εθελοτυφλούντες και τους ψευτοοικολόγους του νησιού μας, γιατί είναι υπεύθυνοι για το απάνθρωπο εμπάργκο και την ερήμωση του χωριού μας, των Δρακαίων της Σάμου.

Η ερήμωση των Δρακαίων άρχισε με το σταμάτημα της διάνοιξης του αγροτοδασικού μας αυτοκινητόδρομου προς το Καρλόβασι, διά μέσου Σεϊτάνων Μεγάλο και Μικρό. Μιας μικρής διαδρομής 11 χιλ. που ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων το μοναδικό προαιώνιο πέρασμά μας και μας ανάγκασαν να επικοινωνούμε με το Καρλόβασι με μια αντίστροφη διαδρομή των 100 χιλ. πήγαιν' έλα, διά μέσου Μαραθόκαμπου.

Οταν άρχισαν να επεκτείνονται οι αυτοκινητόδρομοι σε όλα τα χωριά της Σάμου, το 1975 απευθύνθηκαν με έγγραφά τους και πολλές Κοινότητες του Νησιού, μεταξύ των οποίων και η Κοινότητα των Δρακαίων, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές τη διάνοιξη αγροτοδασικού αυτοκινητόδρομου. Ομως κάποιοι από τους εποφθαλμιούντες το Μεγάλο Σεϊτάνι, με τις ωραίες αμμουδιές, αντέδρασαν και συνεργούντες με τις αρμόδιες αρχές της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και της Νομαρχίας της Σάμου, με προεδρικό διάταγμα του 1980, κήρυξαν την περιοχή Μεγάλο Σεϊτάνι, Α` ζώνη προστασίας περιβάλλοντος. Στο μεταξύ είχε εγκριθεί και χαραχτεί η διάνοιξη αυτού του δρόμου, καθώς και είχαν διανοιχτεί τρία χιλιόμετρα από τους Δρακαίους μέχρι την τοποθεσία Χαλκιά, οπότε έμεναν άλλα 5 χιλ. μέχρι το ποτάμι, όπου και θα έσμιγε με τον αυτοκινητόδρομο του Καρλοβασίου.

Πέρασαν μερικά χρόνια απραξίας, καθυστερήσεων και προφάσεων των αρμοδίων υπηρεσιών, ώσπου ξαφνικά διαπράχθηκε το έγκλημα εναντίον των συγχωριανών μας, της απομόνωσης. Οταν το 1995, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με νομάρχη τον νυν βουλευτή Πυθαγόρα Βαρδίκο και με την έγκριση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σταμάτησε το έργο της διάνοιξης του δρόμου μας. Και από τότε σταμάτησε και η ζωή στους Δρακαίους και η φυγή των νέων μας σε αναζήτηση ζωής όπου Γης. Ενώ, από την άλλη πλευρά, οι εποφθαλμιούντες το Σεϊτάνι άρχιζαν να αγοράζουν εκτάσεις και να κτίζουν βίλες, αψηφώντας τα περί «χλωρίδας, πανίδας και τις φώκιες της παραλίας».

Η διαδρομή διά μέσου Μαραθόκαμπου, εκτός από την ταλαιπωρία και των πολλών συμβάντων με άρρωστους που πέθαναν, γιατί δεν πρόλαβαν να διακομιστούν έγκαιρα λόγω απόστασης, είναι και ασύμφορη για τους φτωχούς αγρότες συνταξιούχους του ΟΓΑ. Το λεωφορείο, όταν κλείνουν τα σχολεία, έρχεται δυο φορές την εβδομάδα και το εισιτήριο των 100 χιλ. πήγαιν' έλα είναι 1.800 δρχ., ενώ με ταξί η διαδρομή στοιχίζει 14.000 δρχ. Η σύνταξη των αγροτών μας είναι 40.000 δρχ. και δεν τους φτάνουν ούτε για φαγητό.

Τέλος απευθύνω έκκληση στο Συμβούλιο Επικρατείας, στο Συνήγορο του Πολίτη, σε όλα τα κόμματα, στα ΜΜΕ και σε όλους που μπορούν να βοηθήσουν και να μας συμπαρασταθούν εμάς τους Δρακιώτες, για ένα τόσο επείγον για μας ζήτημα ζωής.

Ευχαριστώ, κι ελπίζω στην ευόδωση του αιτήματός μας.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Πετρούπολη

Η υποκριτική ταραχή του θύτη

Κατέστρεψαν, δολοφόνησαν και συνεχίζουν να δολοφονούν αμάχους, αλλά η υποκρισία αμείωτη
Κατέστρεψαν, δολοφόνησαν και συνεχίζουν να δολοφονούν αμάχους, αλλά η υποκρισία αμείωτη
Η Γιουγκοσλαβία είναι στην καρδιά των υδάτων που υπογείως ή υπεργείως ρέουν ολόγυρα στη Βαλκανική (από Αδριατική μέχρι γύρω στον Εύξεινο). Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να κατανοήσει κανείς την οικολογική ενότητα Νοτιανατολικής Ευρώπης-Βαλκανικής. Η γη είναι σώμα ζωντανό με αρτηρίες, φλέβες, «αίμα» που κυκλοφορεί, ανάσα.

Η τωρινή «τσιριχτή» ανησυχία των θυτών για το τι παθαίνουν(τώρα και μέχρι το πίσω της ουράς του αχλαδιού) τα παιδιά τους από τη χρήση των γνωστών, «έξυπνων», δηλητηριωδών βομβών, αντηχεί κατ' ελάχιστο γελοία.

Οι θύτες του συνόλου της Βαλκανικής, αδιακρίτως πανίδας και χλωρίδας (διπόδων, αιγοπροβάτων, ακρίδων, σπουργιτιών, αγριάδας, λιβαδόχορτου...) γνώριζαν άριστα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, για το καθαγιασμένο έργο τους, το '99.

Και οι μεν υπερατλαντικοί θύτες σκόρπιζαν - εν σχετική ασφαλεία - τη ραδιενεργό ειρήνη δέκα χιλιάδες μίλια μακριά τους, οι δε πρόθυμοι «τζουτζέδες» τους - Αγγλοι, Γάλλοι, Ελληνες, Ιταλοί και λοιποί γείτονες... - έθεσαν εν επιγνώσει τους τη δουλικότητα και την υποταγή υπεράνω της αναπόδραστα επερχομένης μακρόβιας χολέρας. Η προσεγμένη αμερικανική αποφυγή χερσαίων επιχειρήσεων μετά τους βομβαρδισμούς έγινε κυρίως για να μη στείλουν τα παιδιά τους στα άρτι εκραγέντα δηλητηριώδη ρόδα τους, διότι κάποια στόματα βετεράνων του Κόλπου μπόρεσαν ήδη να μιλήσουν πριν μπουκωθούν, πολύ πριν από τη δαφνοστεφή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Το γελοιότερο, βέβαια, όλων είναι η απουσία οποιασδήποτε μνείας για τα πραγματικά θύματα στο χώρο που βομβαρδίστηκε(Σέρβοι-Αλβανοί-Τσιγγάνοι-χώμα-αγκάθια-νερό).

Βλέπουμε, δηλαδή, το θύτη να βοά εξοργιστικά, επειδή όλο κι όλο πιτσιλίστηκε από λίγο αίμα, ενώ κατέσφαξε αναίτια χιλιάδες πλάσματα, ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς. Επίσης, βλέπουμε την προκλητική απουσία έργου και καταγγελίας για την πραγματική δηλητηρίαση του «σπιτιού» μας συνολικά, δηλαδή της Βαλκανικής.

Οι εξουσίες και το μέγιστο του λαού των ευρωπαϊκών χωρών-τζουτζέδων γνώριζαν πάρα πολύ καλά απ' την πρώτη στιγμή τα «εργαλεία» τους. Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν τώρα είναι να σιωπούν. Οι μόνοι που δικαιούνται τώρα να μιλούν, είναι τα... ζώα και τα φυτά της Βαλκανικής.

Η - τάχα - απρόσμενη λοιπόν τιμωρία των θυτών αυτών (στον κόσμο του ανύπαρκτου Δικαίου) είναι μηδενική για το έγκλημα που διέπραξαν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΖΟΥΜΗΣ

Πλοίαρχος Ε.Ν.

«Καλές επιτυχίες, σύντροφοι»!

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον, παρακολουθήσαμε τις εργασίες και τις αποφάσεις, που πήρε το 16ο Συνέδριο του ηρωικού μας ΚΚΕ.

Εκ μέρους μας, δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας, για τις καλές επιτυχίες που είχε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και για τη μεγάλη συμμετοχή σ' αυτό, των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από πολλές χώρες του πλανήτη μας.

Τα συγχαρητήρια μας και για την επανεκλογή της Γενικής Γραμματέως του Κόμματός μας, συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα, που της ευχόμαστε καλή υγεία και καλές επιτυχίες στην παραπέρα κομματική δουλιά της.

Επίσης χαιρετάμε και ευχόμαστε καλή υγεία και πολλές επιτυχίες στην παραπέρα δουλιά τους, σ' όλα τα εκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και σ' όλους τους κομμουνιστές του κόμματός μας.

Κι εμείς, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού που είμαστε και ζούμε στη Βόρεια Μοραβία της Τσεχικής Δημοκρατίας, σας στέλνουμε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μας, καθώς και μια οικονομική βοήθεια στο κόμμα μας και στο «Ριζοσπάστη», από 160 αμερικανικά δολάρια.

Αγαπητοί σύντροφοι, θα θέλαμε, επίσης, με την ευκαιρία του Νέου Ετους, να σας ευχηθούμε καλή υγεία, χρόνια πολλά, ευτυχία, χαρά και πολλές επιτυχίες στην υπεύθυνη κομματική σας δουλιά.

Τέλος, σας ευχαριστούμε πολύ για την ανελλιπή αποστολή της αγαπημένης μας εφημερίδας, του «Ριζοσπάστη», ο οποίος, με το πλούσιο υλικό του, μας κατατοπίζει όχι μόνο για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κατάσταση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τα μέλη, οι οπαδοί και συμπαθούντες το ΚΚΕ που διαβιούμε στη Βόρεια Μοραβία της Τσεχικής Δημοκρατίας

Στέφανος Συμηχανίδης
«Ψύλλοι στ' αυτιά τους»!

Ως μεσσία της ανανέωσης, της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας, προβάλλει τον εαυτό του, χωρίς ντροπή, ο Δ. Αβραμόπουλος.

Αυτός που είναι γέννημα και θρέμμα της ΝΔ, άσπονδος υποστηρικτής της καταστροφικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του δικομματισμού, πλασάρεται τώρα ως το «νέο αίμα» στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Αυτόν που σκόπιμα ανέδειξαν για δήμαρχο - βιτρίνα της Αθήνας. Αυτόν που ποτέ δεν πήρε μια σωστή θέση για ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Αυτόν που όχι μόνο δε διεκδικεί ό,τι οφείλει το κράτος να δίνει στην Αυτοδιοίκηση, αλλά γίνεται, ο ίδιος, τύραννος και φορομπήχτης, επιβάλλοντας φόρους αυξημένους κατά 100% στα δημοτικά τέλη, για να παρουσιάσει το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης! Αυτόν που σαν άλλος Καίσαρ, καταδικάζει τους αγώνες του λαού, όταν κλείνουν τους δρόμους διαδηλώνοντας. Αυτόν που με «ξένα κόλλυβα» κάνει μνημόσυνα, δίνοντας κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, από ένα ξεροκόμματο στους πεινασμένους και άστεγους. Αυτόν ο καπιταλισμός σχεδιάζει μακροπρόθεσμα να τον θέσει στο μηχανισμό αποπροσανατολισμού του λαού. Τα ίδια εξάλλου δεν έκανε και με το ΠΑΣΟΚ πριν είκοσι χρόνια;

Σήμερα που βλέπει ο καπιταλισμός ότι οι υπηρέτες του ξεμπροστιάστηκαν και θέλουν βοήθεια ή αντικατάσταση, θέλουν να επαναλάβουν τη γνωστή και δοκιμασμένη τους μέθοδο, στο πρόσωπο του Αβραμόπουλου. Βλέπουν τις μεγάλες, επιτυχημένες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, την αγανάκτηση του λαού και... «μπαίνουν ψύλλοι στ' αυτιά τους».

Τα μονοπώλια μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, του αντίπαλου δέους, θέλουν όχι μόνο να πάρουν πίσω όσα αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν, αλλά να ξεζουμίσουν τους πάντες, συνθλίβοντας κάθε παραγωγική αξία, για να φουσκώσουν τα πουγκιά τους.

Είναι αχόρταγοι. Τράπεζες - τοκογλύφοι: επιτόκιο μικροκαταθετών 2,5% και χορηγήσεων 10-15%. Χρηματιστήριο: κλεψιά και καταλήστεψη των μικρομετόχων, απαλλαγή από φόρους και εισφορές των μεγάλων. Αναρχία και ασυδοσία στα εργασιακά -ασφαλιστικά, εμπορευματοποίηση Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας. Ακόμη ακρίβεια, ανεργία, αντιλαϊκός φορομπηχτικός προϋπολογισμός. Παρ' όλα αυτά, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το λαό και να, τώρα, που προβάλλουν τον... Μεσσία!

Ομως ο λαός τώρα λέει: «Το δις εξαμαρτείν...». Ο λαός γνωρίζει, κρίνει και απαντά. Αντιστέκεται, συσπειρώνεται, ενώνεται και χτίζει μια νέα κατάσταση, το Αντιμονοπωλιακό -Αντιιμπεριαλιστικό - Δημοκρατικό Μέτωπο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ
Συνταξιούχος, αντιστασιακόςΚαλλιθέα Αττικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ