ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κινήσεις ανασυγκρότησης με ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Τη συγκρότηση της «τρίτης λύσης» στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης»

Το γεγονός ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή της, θα προβλέπει νέες θυσίες για το λαό επιβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος

Eurokinissi

Το γεγονός ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή της, θα προβλέπει νέες θυσίες για το λαό επιβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος
Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για ανασυγκρότηση της εγχώριας κεντροαριστεράς, ως αξιόπιστης «τρίτης λύσης» διαχείρισης της αστικής εξουσίας, με ταυτόχρονο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε την Κυριακή πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» (σχήμα που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο εγχείρημα της «Ελιάς»). Τα στελέχη αυτά αναλαμβάνουν την οργάνωση του συνεδρίου και θα μετάσχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή (ΕΟΕ). Νωρίτερα αναμένεται συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις που μετείχαν στην Ελιά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις κινήσεις του χώρου, ενώ εξηγώντας τη χρησιμότητά του στο σύστημα χαρακτήρισε «εθνική και ηθική υποχρέωση την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πρέπει να υπάρχει η τρίτη λύση, η εθνική στρατηγική, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη η χώρα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα».

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα και παροχολογία». Με αφορμή, άλλωστε, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε «σεβασμό στους θεσμούς» και πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή ως «όχημα αστάθειας».

Υπερασπίστηκε τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή της, θα προβλέπει νέες θυσίες για το λαό: «Τι νομίζουν; Οτι θα πάρουν το "κούρεμα" του χρέους χωρίς όρους;», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, στον Γ. Παπανδρέου, αλλά και σε άλλα στελέχη, όπως τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο ο μεταξύ τους καβγάς (ξανα)φούντωσε από την Παρασκευή, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «προσωπικές συναλλαγές», «προσωπικές συμφωνίες», «παρασκήνιο» και «σκοτεινές σχέσεις». Αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί από το 2007 από το εσωτερικό του κόμματος, «αμφισβητήσεις» και «χυδαιότητες». Προειδοποίησε ότι «τα "φαντάσματα" είναι παρόντα, οι "καλικάντζαροι" της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι». Αναφερόμενος δε στην κριτική που δέχεται για τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ, απάντησε: «Το βρίσκω εξωφρενικό. Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου».

Στη δική του τοποθέτηση ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι δεν λειτουργούν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι «το "νέο" εκφράζεται στο ΠΑΣΟΚ με αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς αποφάσεις από τα όργανα». Ζήτησε, δε, έκτακτο «αναγεννητικό» συνέδριο για την «προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου». Στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη έσπευσαν να απαντήσουν ασκώντας του κριτική και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Νέα παρέμβαση από την πλευρά Παπανδρέου

Στο μεταξύ, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρέμβαση στις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιχείρησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μέσω σχολίου του στενού του συνεργάτη Γ. Ελενόπουλου, και με αφορμή τα λεγόμενα Σαμαρά (σε συνέντευξή του στη «Real news») και Τσίπρα (στη ΔΕΘ).

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την αναφορά Σαμαρά στο περιλάλητο «λεφτά υπάρχουν», ο Γ. Ελενόπουλος υποστηρίζει ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν «το πιο μετριοπαθές πρόγραμμα κόμματος εξουσίας» (σε ό,τι αφορά τις πολιτικές παροχών) στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Οτι ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα «Ζάππεια 1, 2 και 3», αλλά και τα όσα «εξίσου ανεύθυνα» εξαγγέλλει ο αρχηγός της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγορεί, εξάλλου, τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει «σχέδιο για νέο παραγωγικό πρότυπο. Καμία κουβέντα από κανέναν, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το πώς θα δημιουργήσουμε, υγιώς, νέο πλούτο».

ΔΗΜΑΡ
Ολο και κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ

Διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με πρωταγωνιστές τους αποχωρήσαντες

Εσπευσε η ΔΗΜΑΡ να χειροκροτήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα απ' τη Θεσσαλονίκη, με τον Δ. Χατζησωκράτη να εκφράζει την ικανοποίηση της Αγίου Κωνσταντίνου, επειδή «στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά στο χρέος, εφιστώντας συγχρόνως την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι ορισμένα «έστω και αυτονόητα (αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προγράμματα ανεργίας, συγκρότησης επενδυτικής τράπεζας), θέτουν υπό αμφισβήτηση και πλήρη ανατροπή όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ και των δανειστών».

Πάντως, παρά την αποχώρηση της μειοψηφίας, το εσωκομματικό πεδίο δεν φαίνεται να έχει ηρεμήσει. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης και η Νίκη Φούντα, δηλώνοντας ότι «οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των εκλογών δυστυχώς δείχνουν εικόνα διάλυσης και όχι επανεκκίνησης. Στο συνέδριο δεν θα παραστώ (...) θεωρώ πως δεν έπρεπε να υπάρξει και προσωπικά δεν θα συμμετέχω άλλο σε διαδικασίες εσωτερικής χρήσεως».

Απ' την πλευρά τους, οι προσφάτως αποχωρήσαντες οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τον Σπ. Λυκούδη να έχει ήδη συναντηθεί με τον Γ. Βούλγαρη, την Αννυ Ποδηματά αλλά και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κωνσταντόπουλου, Στ. Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξή τους φέρεται να δήλωσαν στον Σπ. Λυκούδη ο Αντ. Μανιτάκης και ο Π. Σκοτινιώτης.

Σ' αυτήν τη φάση αποκλείεται σύμπραξη είτε με τη «"βενιζελική" δημοκρατική παράταξη», είτε με «το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ε. Βενιζέλο ή τον Γ. Παπανδρέου» και εκφράζεται η εκτίμηση ότι «απ' το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει ...ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο Γρ. Ψαριανός δεν κλείνει εντελώς την πόρτα, λέγοντας «αν μιλούσαμε για συλλογική ηγεσία, μαζί και με κάποια άλλα πράγματα, ίσως, αλλά υπό τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ, όχι».

Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Α. Παπαδόπουλος, απ' την ομάδα όσων αποχώρησαν, ενέπλεξε τα ονόματα του Αλ. Παπαδόπουλου και της Αννας Διαμαντοπούλου στην υπό συγκρότηση κίνησή τους με στόχο να συμβάλει στη συγκρότηση μιας κεντροαριστερής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, η κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» διοργανώνει αύριο εκδήλωση με τίτλο: «Αριστερά - Κεντροαριστερά: Ποια σχέση;», στην οποία -όπως λέγεται- θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος, Θ. Τζάκρη και εκπρόσωποι άλλων κινήσεων (Κοινωνική Συμφωνία, ATTAC Ελλάδα, Αριστερή Προοπτική, Νέοι Σοσιαλιστές, ΠΡΑΤΤΩ, Οικολόγοι Πράσινοι).

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Με προτάσεις εξυπηρέτησης του κεφαλαίου

Υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έσπευσε να προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε μια συντονισμένη προσπάθεια αστικών επιτελείων να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία, να βρεθεί πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 180 ψήφους και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» (η οποία στο προηγούμενο φύλλο της είχε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη να υποβάλλει προτάσεις ώστε να επιτευχθεί «συναίνεση» σε κάποιον υποψήφιο), ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε ως επόμενο Πρόεδρο τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο:«Είναι κορυφαίος συνταγματολόγος, κοσμοπολίτης και τολμηρός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακριβώς με τα ίδια κριτήρια θα μπορούσα να προτείνω και τον Σταύρο Τσακυράκη, αλλά επειδή μου έκανε την τιμή να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού δεν θέλω να φανεί ότι προτείνω έναν "δικό μας"», είπε. Ανέφερε επίσης τα ονόματα των Γιάννη Μπουτάρη και Τάσου Γιαννίτση.

Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι στις 21 Σεπτέμβρη θα εξειδικεύσει τις βασικές προτάσεις του κόμματός του και πρόσθεσε ότι ένας όρος που θα έθετε για να μετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι οι υπουργοί να έχουν κολλήσει ένσημα εκτός πολιτικής, λες και αυτό αποτελεί εχέγγυο άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής...

Νέα παραίτηση στη ΝΕΡΙΤ

Την παραίτησή του από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ γνωστοποίησε χτες με επιστολή του ο Χρ. Χωμενίδης, καταγγέλλοντας «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση» σε ό,τι αφορά τη μη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η εν λόγω παραίτηση έρχεται σε συνέχεια των παραιτήσεων στα τέλη της περασμένης βδομάδας του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Αντ. Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Ρ. Μορώνη.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Χρ. Χωμενίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητά του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας - και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα - Ραδιοτηλεόρασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ