Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Ολο και κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ

Διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με πρωταγωνιστές τους αποχωρήσαντες

Εσπευσε η ΔΗΜΑΡ να χειροκροτήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα απ' τη Θεσσαλονίκη, με τον Δ. Χατζησωκράτη να εκφράζει την ικανοποίηση της Αγίου Κωνσταντίνου, επειδή «στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά στο χρέος, εφιστώντας συγχρόνως την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι ορισμένα «έστω και αυτονόητα (αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προγράμματα ανεργίας, συγκρότησης επενδυτικής τράπεζας), θέτουν υπό αμφισβήτηση και πλήρη ανατροπή όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ και των δανειστών».

Πάντως, παρά την αποχώρηση της μειοψηφίας, το εσωκομματικό πεδίο δεν φαίνεται να έχει ηρεμήσει. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης και η Νίκη Φούντα, δηλώνοντας ότι «οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των εκλογών δυστυχώς δείχνουν εικόνα διάλυσης και όχι επανεκκίνησης. Στο συνέδριο δεν θα παραστώ (...) θεωρώ πως δεν έπρεπε να υπάρξει και προσωπικά δεν θα συμμετέχω άλλο σε διαδικασίες εσωτερικής χρήσεως».

Απ' την πλευρά τους, οι προσφάτως αποχωρήσαντες οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τον Σπ. Λυκούδη να έχει ήδη συναντηθεί με τον Γ. Βούλγαρη, την Αννυ Ποδηματά αλλά και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κωνσταντόπουλου, Στ. Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξή τους φέρεται να δήλωσαν στον Σπ. Λυκούδη ο Αντ. Μανιτάκης και ο Π. Σκοτινιώτης.

Σ' αυτήν τη φάση αποκλείεται σύμπραξη είτε με τη «"βενιζελική" δημοκρατική παράταξη», είτε με «το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ε. Βενιζέλο ή τον Γ. Παπανδρέου» και εκφράζεται η εκτίμηση ότι «απ' το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει ...ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο Γρ. Ψαριανός δεν κλείνει εντελώς την πόρτα, λέγοντας «αν μιλούσαμε για συλλογική ηγεσία, μαζί και με κάποια άλλα πράγματα, ίσως, αλλά υπό τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ, όχι».

Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Α. Παπαδόπουλος, απ' την ομάδα όσων αποχώρησαν, ενέπλεξε τα ονόματα του Αλ. Παπαδόπουλου και της Αννας Διαμαντοπούλου στην υπό συγκρότηση κίνησή τους με στόχο να συμβάλει στη συγκρότηση μιας κεντροαριστερής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, η κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» διοργανώνει αύριο εκδήλωση με τίτλο: «Αριστερά - Κεντροαριστερά: Ποια σχέση;», στην οποία -όπως λέγεται- θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος, Θ. Τζάκρη και εκπρόσωποι άλλων κινήσεων (Κοινωνική Συμφωνία, ATTAC Ελλάδα, Αριστερή Προοπτική, Νέοι Σοσιαλιστές, ΠΡΑΤΤΩ, Οικολόγοι Πράσινοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ