Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Βάζουν μπροστά νέα αντεργατικά μέτρα

Κάλεσμα σε «εθνική συστράτευση» πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου απηύθυνε μετά τη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στον απόηχο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, δέκα μέρες πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, οπότε θα συζητήσουν τη λήψη παραπέρα αντιλαϊκών μέτρων, και εν μέσω «γκρίνιας» στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η οποία εκδηλώθηκε πιο έντονα με αφορμή την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενόψει της ερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της αυριανής διακρατικής σύσκεψης στη Μαδρίτη για τη Λιβύη (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Ευ. Βενιζέλος). Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος αποχώρησε μετά από την ενημέρωση που έκανε σε Σαμαρά και Βενιζέλο για τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα συζήτησης «ήταν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ο συντονισμός της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία και παροχολογία, «μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων». Κάλεσε δε σε «εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «εθνική διαπραγμάτευση» και «εθνική συναίνεση».

Απαντώντας ουσιαστικά στις «γκρίνιες» που εκδηλώνονται στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε πως «είναι εύκολο να υιοθετούμε όλα τα αιτήματα (σ.σ. του λαού), που στο κάτω κάτω είναι και δίκαια και λογικά. Αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό μέσα σε ένα συσχετισμό ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος».

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε νέα βάσανα για το λαό, μέσω των περιβόητων «διαρθρωτικών αλλαγών». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για παραπέρα «αλλαγές» στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά που θα συζητήσουν με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος, ανταγωνιστικό, κανονικό, στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης (...) Επίσης χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο που κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, μας δίνει θέσεις εργασίας, δίνει εισόδημα και ευκαιρίες. Αρα, αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές που τις θέλουν οι πάντες και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης»...

«Προβληματισμοί» στο φόντο των νέων αντιλαϊκών παζαριών και μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως συνεχίζεται ο προβληματισμός τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και σε μια σειρά αστικά επιτελεία, σε ό,τι αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει το επόμενο διάστημα κρίσιμα για το κεφάλαιο αντιλαϊκά μέτρα (απελευθέρωση απολύσεων, μέτρα περιοριστικά της συνδικαλιστικής δράσης, διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, κ.ά.), στο φόντο και των επίσης κρίσιμων για τα εγχώρια μονοπώλια διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους.

Χαρακτηριστικά, δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «λίγα λεπτά μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που ήταν παρόν στη διαδικασία επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του είπε: "Πρόεδρε, έτσι δεν βγαίνει. Αν ανοίξει η Ολομέλεια και εξακολουθήσουμε να έχουμε το χάλι που είχαμε σήμερα, όχι έως το 2016 αλλά ούτε ως το Νοέμβρη δεν αντέχουμε"».

Σε αυτό το πλαίσιο, λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται μες στη βδομάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες «εκτόνωσης», προκειμένου να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος, έχοντας δεχτεί προς τούτο δύο εισηγήσεις: Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ή πραγματοποίηση δείπνων του πρωθυπουργού με ομάδες «γαλάζιων» βουλευτών.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως ο Αντ. Σαμαράς «έχει χρέος» να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς μετά από χρόνια «υπεύθυνης στάσης» οι βουλευτές έχουν «προβληματισμούς» που «οφείλουμε να συζητήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ